Kód pojišťovny

ČPZP se zaměří na ženy, které nechodí na mamografické vyšetření

10.02.2013

Projekt cíleného zvaní žen na preventivní mamografické vyšetření odstartovala v těchto dnech Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Cílem je zařadit klientky třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR do programu pravidelných preventivních prohlídek. Ty jsou žádoucí proto, aby se předcházelo následným komplikacím v důsledku nádorového onemocnění prsu. Ženy pojištěné u ČPZP budou k této bezplatné preventivní prohlídce pozvány telefonicky.

Mamografický screening je pravidelné preventivní vyšetřování žen bez zjevných příznaků onemocnění s cílem zachytit rozvíjející se zhoubný nádor prsu v co nejčasnějším stadiu. Princip fungování mamografického screeningu vychází z předpokladu, že onemocnění zachycené v počátečním stadiu je dobře a snadno léčitelné.

„Vytvořili jsme si databázi žen, které nenavštěvují mamografický screening, a formou aktivního telemarketingu jim nabídneme možnost bezplatného preventivního vyšetření na nejbližším akreditovaném pracovišti. Chtěli bychom takto oslovit 5000 žen v celé republice," přibližuje plány ČPZP vedoucí odboru péče o klienty Ing. Emil Rakus. Podle něj budou osloveny dospělé pojištěnky ČPZP, které nebyly na mamografickém vyšetření. Ženy pak přímo s průkazkou pojištěnce mohou navštívit některé ze 48 akreditovaných mamografických center v ČR, s nimiž ČPZP spolupracuje.

Zhoubné nádory prsu představují v současné době jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů v České republice. V naší zemi je každoročně diagnostikováno více než 6000 nových případů onemocnění. Na následky ročně umírá 2000 žen. Bylo prokázáno, že pravidelným mamografickým vyšetřením je možné většinu nádorů zjistit v počátečním stadiu, kdy jsou dobře léčitelné, a snížit tím úmrtnost žen až o 30 procent.

ČPZP se touto iniciativou v předstihu zapojila do projektu „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - screeningové programy", které se v pololetí 2013 rozběhne z podnětu Ministerstva zdravotnictví ČR a je finančně podpořen Evropskou unií. Cílem projektu je předcházet nádorovým onemocněním a včas zachytit zhoubné nádory či chorobné změny, ze kterých se s vysokou pravděpodobností mohou nádory vyvinout.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.