Kód pojišťovny

Očkování proti rakovině děložního čípku láká

Příspěvek na očkování proti rakovině děložního čípku patří k  těm, o něž mají pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) stabilní zájem. Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR ho každoročně proplácí až několika stovkám žadatelů. Ke zvýšení povědomí i zájmu o toto dobrovolné očkování přispěl významně fakt, že od loňského dubna je třináctiletým dívkám hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

 

 „Příspěvek na očkování proti rakovině děložního čípku čerpají hlavně dívky od 14 do 18 let. Mohou se nechat naočkovat také chlapci, kteří jsou častými přenašeči infekce. Zájem chlapců o toto očkování je minimální, jde jen o jednotlivce ročně,“ upřesňuje vedoucí oddělení programů ČPZP Ing. Radim Krčmář. Dodává, že je obtížné porovnávat meziroční údaje vzhledem ke sloučení ČPZP se ZP M-A  loni v říjnu, nicméně i tak lze pozorovat mírný nárůst zájmu.

ČPZP umožňuje rodičům a pěstounům vzdát se svého nároku na příspěvek na preventivní programy v roce 2013 a převést jej na dítě ve prospěch očkování proti rakovině děložního čípku. „Zájem o sdružení příspěvku rodičů je samozřejmě velký. Očkování se provádí ve třech cyklech, vyjde na zhruba 10 tisíc Kč a to může narušit rodinný rozpočet,“ potvrzuje Ing. Krčmář. ČPZP v letošním roce na očkování nehrazené ze zdravotního pojištění poskytuje každému pojištěnci až 1500 Kč. Sdružení příspěvku rodičů zlevní vakcínu až o dalších 3000 Kč.

Rakovinu děložního hrdla způsobuje virus HPV. Česká republika patří v rámci EU k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku. Ročně tato zhoubná nemoc zasáhne 1000 žen, přičemž 400 z nich zemře. V Česku aktuálně bojuje s rakovinou děložního čípku 16 tisíc žen.  Vakcína podle odborníků uchrání před nákazou virem HPV až devět z deseti proočkovaných dívek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.