Kód pojišťovny

Příspěvek od ČPZP pomůže odhalit riziko trombózy

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) zařadila do svých preventivních programů pro letošní rok příspěvek na prevenci trombózy. Novinka je určena dívkám ve věku od 12 do 18 let na proplacení preventivního vyšetření, jenž odhalí vrozený sklon ke srážlivosti krve.

„Pokud má dívka vrozené vlohy k trombofilii a tromboembolické nemoci (TEN), může být užívání hormonální antikoncepce životu nebezpečné. Ve snaze předejít tomuto riziku poskytujeme dívkám ve věku od 12 do 18 let příspěvek v rámci Balíčku Mix na genetické vyšetření. Jednoduchým testem se zjistí případné sklony dívky k dědičné trombofilii a podle výsledku je zvážena vhodnost užívání hormonální antikoncepce, eventuelně vyšetření lékařem – specialistou (hematologem), případně je dívkám doporučena jiná forma ochrany před početím,“ uvedl revizní lékař ČPZP MUDr. Ivo Trunkát.

Trombofilie představuje stav zvýšené dispozice k tvorbě trombů (krevních sraženin), který předchází TEN. Podle současných odborných studií zvyšuje užívání hormonální antikoncepce relativní riziko TEN dva až čtyřikrát, avšak v případě vrozené genetické dispozice a současného užívání hormonální antikoncepce se riziko vzniku trombózy zvyšuje až 50krát.

Dívky a mladé ženy pojištěné u ČPZP, které se nechají testovat na trombofilii, mohou v rámci preventivních programů vyčerpat u třetí největší zdravotní pojišťovny v zemi částku až 1500 Kč. Vyšetření by měly absolvovat, pokud se u jejich pokrevních příbuzných vyskytuje či vyskytovala žilní trombóza, plicní embolie, opakovaná onemocnění žil, cévní mozková příhoda či problémy s těhotenstvím. Je vhodné se nechat vyšetřit i v případě, že kouří, mají nadváhu, užívají hormonální substituční léky. Cena testu se pohybuje kolem dvou tisíc korun.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.