Kód pojišťovny

Zdarma proti rakovině čípku se už dalo očkovat přes 7500 dívek, pojištěných u ČPZP

Nabídka státem hrazeného očkování proti rakovině děložního čípku, která je určena třináctiletým dívkám, nezůstává bez odezvy. Jen u České průmyslové zdravotní pojišťovny se již nechalo naočkovat více než 7500 dívek. Předejít zhoubnému karcinomu děložního hrdla se snaží i další stovky žen a dětí, pojištěných u ČPZP, které mohou na proplacení očkování využít příspěvku z preventivních programů své zdravotní pojišťovny.

Kampaň pro třináctileté dívky na očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění začala 1. dubna 2012 a stále pokračuje. Za období od začátku dubna 2012 do konce září 2013 očkování využilo celkem 7 537 dívek, pojištěných u třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR. Očkování se provádí buď základní vakcínou Cervarix, nebo vakcínou Silgard, kde je doplatek 300 korun na každou ze tří potřebných dávek. Za vakcínu Silgard si v ČPZP dosud připlatilo 2 760 pojištěnek, ostatní (4 777 pojištěnek ČPZP) zvolily základní vakcínu Cervarix, která je bez doplatku. Doplatek za dražší vakcínu si mohou pojištěnci ČPZP nechat proplatit v rámci základní nabídky preventivních programů.

Největší zájem o očkování zdarma byl v Moravskoslezském kraji, kde se zatím nechalo očkovat 2 215 dívek (862 z nich vakcínou Silgard, zbývajících 1 353 vakcínou Cervarix). Naopak nejméně očkovaných bylo z Prahy, kde se nechalo očkovat jen pět dívek vakcínou Silgard a 16 dívek vakcínou Cervarix.

„Tři dávky vakcíny stojí zhruba deset tisíc korun. Na očkování proti rakovině děložního čípku je možno využít příspěvek z preventivního programu Balíček Očkování, a to až 1500 Kč. ČPZP navíc umožňuje rodičům včetně pěstounů vzdát se svého nároku na příspěvek na preventivní programy a převést jej na dítě ve prospěch očkování proti rakovině děložního čípku. Tato možnost platí pro skupiny programů pro děti a mládež do 18 let včetně. Pojištěnci nad 19 let se mohou vzdát svého nároku na příspěvek ze základní nabídky preventivních programů, a to buď v celé výši, tedy 1500 korun, nebo ve výši aktuálního zůstatku,“ upřesňuje vedoucí programů ČPZP Ing. Radim Krčmář.

Z dívek a žen, kterým není vakcína proti rakovině děložního čípku proplacena zdarma, se zatím nechalo preventivně očkovat 778 dětí a 205 žen, registrovaných u ČPZP. Celková částka, kterou ČPZP letos vyplatila v rámci preventivních programů na toto účinné očkování, dosáhla 1, 753 milionu korun. V roce 2012 možnosti příspěvku využilo 1817 pojištěnců.

Karcinom děložního čípku způsobuje infekce zhoubnými papilomaviry (HPV), které se přenášejí při pohlavním styku, a jde o druhou nejčastější rakovinu u žen. V České republice toto zhoubné nádorové onemocnění postihne ročně asi tisíc žen a 400 z nich zemře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.