Kód pojišťovny

Neočkovaní turisté riskují zdraví i život

Ochranu před tropickými nemocemi podceňuje pořád ještě příliš mnoho českých turistů, přitom riziko nákazy závažnou chorobou existuje i v turisticky oblíbených destinacích. Podle odborníků na cestovní medicínu jsou nejčastějším onemocněním různé druhy žloutenek, zažívací obtíže a v poslední době i horečka dengue, přetrvávající hrozbou je i malárie. Přesné statistiky neexistují, protože oficiální čísla jsou hluboce podhlášená.

Turisty v zahraničí nejčastěji sužují střevní potíže. S těmi se potýká až 50 % cestovatelů směřujících do některých zemí severní Afriky či jihovýchodní Asie. „Problémy mohou nastat ve chvíli, kdy jsou obtíže závažnějšího charakteru, a cestovatel musí vyhledat zdravotní péči. Lékaři v rozvojových zemích se obvykle zaměří na příznaky, nikoliv na příčinu. Pacient často neví, co mu bylo a jaká je celková prognóza jeho zdravotního stavu. Navíc některá onemocnění jsou vysoce infekční. Postižený pak při návratu autobusem nebo letadlem může ohrozit stovky dalších lidí, se kterými přijde, byť do nepřímého, kontaktu,“ vyjmenovává některá rizika odborník na očkování docent Rastislav Maďar. „Navíc kvalita místních nemocnic je nezřídka žalostná,“ dodává.

Žloutenka není pouze nemocí špinavých rukou

Problémům přitom lze snadno předejít očkováním. Vhodné vakcíny je potřeba zvolit individuálně s ohledem na plánovanou cestu a zdravotní stav každého jednotlivce. Pokud plánujete cestu například do Keni, Nepálu, Egypta, Mexika nebo Thajska, měli byste být očkováni proti žloutenkám. Dále odborníci doporučují očkování proti břišnímu tyfu, včetně turisticky stále oblíbenějšího Vietnamu.

Ne všechna očkování jsou ale hrazena zdravotními pojišťovnami. „Jednotlivé vakcíny stojí od několika stokorun až po několik tisíc korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna svým pojištěncům přispívá 500 korun na očkování, které není standardně pojišťovnou hrazeno. Přestože se ceny některých vakcín mohou zdát na první pohled vysoké, jde o ochranu našeho zdraví před závažnými zdravotními komplikacemi a rizikem trvalých následků, u kterých lze cenu jen těžko vyčíslit,“ podtrhuje význam očkování mluvčí České průmyslové pojišťovny Elenka Mazurová. Navíc dražší vakcíny chrání zpravidla delší dobu, takže měsíc ochrany, kterou poskytují, stojí přibližně stejně.

Horečka dengue může v extrémním případě zabít

Vedle zmíněných žloutenkových onemocnění, které jsou spjaty zejména s nedostatečnou hygienou v rizikových oblastech, představují značnou hrozbu nemoci přenášené bodavým hmyzem, jako například horečka dengue. Nemoc může mít lehčí průběh podobný chřipce, těžší průběh vyžaduje hospitalizaci a v extrémních případech může postiženého ohrozit na životě. Proti onemocnění v současnosti neexistuje žádná vakcína, jedinou obranou jsou repelenty proti hmyzu, vhodné oblečení a moskytiéry.  „Tento virus, známý rovněž pod označením „horečka lámající kosti“, je po světě velmi rozšířený. Vyskytuje se přibližně ve 110 zemích světa a každoročně se jím nakazí 100 milionů lidí, přičemž přibližně 25 000 jich onemocnění podlehne. Člověk se může nakazit i v poledne na náměstí města v turisticky populární oblasti,“ bourá jeden ze zažitých mýtů docent Maďar.

S jeho slovy souhlasí i zdravotní pojišťovny a doplňují. „Češi podceňují i vakcíny, které jsou určené i pro naši domácí populaci bez ohledu na cestování a někdy jsou dokonce pro rizikové skupiny zdarma či s významných příspěvkem zdravotní pojišťovny, jako například očkování proti chřipce nebo pneumokokům u starších a chronicky nemocných osob. Kombinace onemocnění například se zápalem plic může být fatální i pro seniora, který byl do té doby bez jiných nemocí a léčby,“ dodává k oficiálním statistikám mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Přidává proto doporučení pro občany. „Pokud jedete do tropické ciziny, nelitujte peněz a dojděte si preventivně do některého z očkovacích center. Tam vám také mohou konkrétně zodpovědět na individuální dotazy ke konkrétní destinaci a poradí, na co se máte dát očkovat i další možnosti ochrany zdraví,“ doplňuje mluvčí Mazurová.

Turistická KPZ: správně vybavená lékárnička

„Základem jsou probiotika na prevenci střevních potíží, účinný repelent, případně i rehydratační roztok, dezinfekce na ruce i na rány, obvazy, náplasti, za jistých okolností i vlastní jehly a stříkačky. Samozřejmostí jsou léky od horečky a bolesti i ty, které cestovatel užívá už doma. Léky na průjem, zvracení, nevolnost, trávení, alergie, kašel, bolesti v krku či kapky do očí a nosu jsou rovněž užitečnou součástí lékárničky. Pokud cestovatel užívá nějaké léky pravidelně, měl by si zjistit, jestli se snáší se sluncem a nemohou způsobit kožní problémy. Velmi populárním doplňkem lékárničky na cesty zejména pro individuální cestovatele je speciální filtrační láhev na pitnou vodu - vysoce účinná, bez pachutí po chemii a je okamžitě k dispozici. Antibiotika by měli být jen pro určité skupiny cestovatelů, zejména pokud směřují do oblastí bez dostupné zdravotní péče,“ vyjmenovává užitečné položky turistického zavazadla docent Rastislav Maďar.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.