Kód pojišťovny

ČPZP: Ochranný limit překročilo méně pojištěnců, vrací se jim přes sedm milionů korun

Částku přes sedm milionů korun vrací Česká průmyslová zdravotní pojišťovna 5 991 pojištěncům, kteří v uplynulém roce 2015 překročili takzvaný roční ochranný limit na doplatky za léky. V předminulém roce pojišťovna vracela částku mnohem vyšší, když bezmála 19 tisícům svých pojištěnců proplatila 24,6 milionu korun. Za výrazným meziročním poklesem stojí zrušení regulačních poplatků v roce 2015. Do limitu se nadále zahrnují jen započitatelné doplatky za léky.

„Celkově přeplatky za rok 2015 činily 7 629 788 korun. Průměrný přeplatek na jednoho pojištěnce tak činil 1274 korun. Nejvyšší částka přeplatku 32 204 korun byla vrácena devětapadesátiletému muži z Moravskoslezského kraje,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Roční limit je pro dospělého člověka stanoven na 5000 korun a je to maximální suma, kterou může zaplatit ze svého pacient na zdravotní služby. Pro děti do 18 let a seniory nad 65 let je ochranný limit poloviční, tedy 2500 korun. I po překročení limitu musí pojištěnec dále platit započitatelné doplatky za léky.

Přeplatky dostávají lidé na bankovní účet nebo poštovní poukázkou nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili. Zdravotní pojišťovny zasílají částky vyšší než 50 korun, nižší částky jsou převedeny do dalších čtvrtletí. Poslední přeplatky se lidem vracejí do konce února následujícího roku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.