Kód pojišťovny

Vyšetření zdarma proti rakovině kůže využily tisíce zájemců

V osmi městech České republiky měli zájemci o vyšetření melanomu příležitost zdarma si nechat zkontrolovat pokožku a mateřská znaménka. U téměř pěti procent vyšetřených se našel podezřelý nález. Vyplývá to ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny, která akci s názvem Spolu proti melanomu uspořádala.

Veřejně prospěšnou preventivní akci v terénu zorganizovala ČPZP letos poprvé ve městech Nový Jičín, Kolín, Olomouc, Zlín, Jihlava, Liberec, Hradec Králové a Ostrava. Bezplatné vyšetření kůže lidem poskytovali lékaři z místních nemocnic i ambulancí. Celkově si ho nenechalo ujít 6 587 pacientů. Podezřelé znaménko našli vyšetřující lékaři u 325 z nich.

„Největší zájem o prevenci byl na náměstí Míru ve Zlíně, kde se nechalo vyšetřit 1 101 lidí. Nejvyšší procento nálezů si připsalo hned první město Nový Jičín, kde lékaři zachytili a nasměrovali k další léčbě přes osm procent pacientů,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Nejméně lidí přišlo v Kolíně, kde ovšem akce trvala pouze jeden den, během něhož lékaři ošetřili 390 pacientů.

Výsledky kampaně Spolu proti melanomu 2016

Město a termín konání

Počet vyšetřených pacientů

Počet nálezů, procento

Nový Jičín 2. - 3. května

   695

57, tj. 8,2 %

Kolín 10. května

   390

10, tj. 2,6 %

Olomouc 11. - 12. května

1 067

66, tj. 6,1 %

Zlín 16. - 17. května

1 101

41, tj. 3,7 %

Jihlava 18. - 19. května

   902

48, tj. 6,3 %

Liberec 24. - 25. května

   842

53, tj. 6,2 %

Hradec Králové 26. - 27. května

   736

32, tj. 4,3 %

Ostrava 30. - 31. května

   854

18, tj. 2,1 %

Celkem

6 587

325, tj. 4,9 %

„Zájemce jsme vyšetřovali ručním dermatoskopem. U pacientů se často jednalo o projevy stárnutí kůže, ale také o dysplastické névy. Bohužel jsme diagnostikovali i několik basaliomů a také melanomy. Například v Ostravě-Porubě jsme zachytili jen během prvních 25 minut tři nádory, z toho jeden melanom suspektní a dva basaliomy. Pacienty jsme odeslali do nemocnice k dalšímu vyšetření znamének. Lidé by se měli objednávat pravidelně, minimálně jedenkrát ročně, aby se případná rakovina kůže zachytila včas,“ řekla MUDr. Sylva Zajícová ze soukromé kožní ordinace, která byla k dispozici zájemcům v Novém Jičíně a Ostravě. Pacienti podle ní vítají tento způsob vyšetření mimo kamenné ordinace, které je pro ně rychlé, bezbolestné a kdy jejich obavy, se kterými přicházejí, lékaři vzápětí potvrdí, nebo vyvrátí.

Rakovina kůže je jediná rakovina, která je viditelná. Mezi nejzhoubnější druhy rakoviny patří melanom, který umí relativně brzy metastázovat do dalších částí a orgánů lidského těla. Proto je životně důležité rozpoznat nemoc včas.

Do stanu proti melanomu zašel i dvacetiletý Jiří z Ostravy-Poruby, který vezl v kočárku svou desetiměsíční dceru Karolínku. „Nechat se vyšetřit tady ve stanu je určitě mnohem lepší, než čekat dlouhé fronty v ordinacích. Líbí se mi to. Tady to šlo velmi rychle a navíc je to zadarmo,“ vylíčil Jiří své dojmy.

Pokud pacienti nestihli zavítat do stanu ČPZP, mají možnost navštívit kožní lékaře po celé republice, kteří se věnují vyšetření znamének a záchytu rakoviny kůže celoročně. Mohou přijít do kožní ordinace přímo, doporučení od praktického lékaře k němu nepotřebují. Ti, kteří žádný akutní problém nemají, si mohou počkat do jara příštího roku.

„Záměrem ČPZP bylo nabídnout lidem bez rozdílu věku a příslušnosti ke zdravotní pojišťovně bezplatné vyšetření znamének. Vzhledem k příznivému přijetí veřejností bude v zájmu ČPZP akci Spolu proti melanomu nejen zopakovat, ale rozšířit i do dalších měst tak, aby se v následujících letech stala tradicí,“ dodala tisková mluvčí Elenka Mazurová.

Na vyšetření kůže ve stanu ČPZP byli zájemcům k dispozici hned čtyři lékaři v oddělených ordinacích, v nichž bylo zaručeno i potřebné soukromí pro vyšetření. Zájemci o vyšetření ocenili možnost nechat se bezbolestně a odborně prohlédnout přímo na náměstí nebo na hlavní třídě. Kromě vyšetření znamének řada lidí využila nabídku na změření krevního tlaku, hodnoty BMI, na získání informací o důsledcích negativního vlivu opalování a poučení o způsobech ochrany kůže.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.