Kód pojišťovny

Náklady na léčbu dětských úrazů každým rokem rostou

Vyšší riziko zdravotních úrazů u dětí se tradičně pojí s obdobím volna, zejména pak letních prázdnin. V létě se děti věnují mnohem více sportovním aktivitám a riziko je tak vyšší, než v jiné části roku. Nárůst počtu úrazů ve druhém a třetím čtvrtletí evidují lékaři i pojišťovny. Nejnákladnějším pacientem České průmyslové zdravotní pojišťovny byla v loňském roce patnáctiletá dívka s ložiskovým poraněním mozku. Její léčba stála více než 808 000 korun. Celkové náklady na dětské úrazy dosáhly za rok 2015 částky 102,7 milionu korun.

Podle statistik ČPZP je nejrizikovější věk mezi 10. a 15. rokem. Každoročně se zraní téměř pětina všech dětí v tomto věku. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2015 za léčbu dětských úrazů zaplatila 102,7 milionu korun. „Oproti roku 2014 je zde nárůst výdajů na léčbu úrazů přibližně o pět milionů korun,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Podle ní jsou rizikové zejména skoky do neznámé vody při koupání a lezení po skalách.

Naopak nejmenším dětem hrozí největší riziko v domácnosti, ať už se jedná o popálení, opaření či pády. Statistiky ČPZP dále potvrdily obecný předpoklad, že chlapci jsou častěji zranění. „Například mezi desetiletými, kterých bylo u ČPZP v loňském roce registrováno

15 444, si přivodilo nějaký úraz 3434 dětí. Z toho bylo 51,5 procenta chlapců a 48,5 procenta dívek,“ přiblížila konkrétní čísla mluvčí ČPZP.

Náklady na léčbu dětských pacientů

Rok

Náklady v milionech Kč

2015

102,7

2014

98,2

2013

84,5

 

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.