Kód pojišťovny

ČPZP podporuje prevenci onemocnění infekčními chorobami příspěvky na očkování

Ostrava, 14. února 2018 – Očkování je jedním z hlavních preventivních opatření proti infekčním onemocněním. Prokazatelně snižuje počet výskytu dané choroby a některé se díky němu dnes již nevyskytují. Pojišťovny pravidelně přispívají na očkování jako součást prevence. U České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) je to až 1500 korun.

Příspěvky na očkování jsou součástí preventivních programů téměř všech zdravotních pojišťoven. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna od tohoto roku navýšila částky, které svým pojištěncům na pokrytí vakcinací poskytuje. „V rámci prevence přispíváme na všechna očkování proti infekčním onemocněním nehrazená z veřejného zdravotního pojištění u dětí částkou až 1500 korun a dospělým až 1000 korun, příspěvek je poskytován na kteroukoliv dávku/vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny,“ uvádí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Mezi nejčastěji využívané nepovinné očkování patří vakcinace proti klíšťové encefalitidě. Toto infekční onemocnění virového původu postihuje mozek a mozkové blány a je přenášeno většinou klíšťaty. „Na tuto ochranu jsme za rok 2017 vydali v rámci preventivních programů téměř 17,5 milionu korun. Možnost očkování loni využilo 22 786 klientů,“ potvrzuje význam vakcinace Elenka Mazurová. V chladných měsících hrozí zejména chřipka. V současné době sílí po celé republice chřipková epidemie. I proti této nemoci se lze očkovat a chřipkové vakcíny jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejbezpečnějších.

Rotaviry a kojenci

U malých kojenců je doporučeno očkování proti rotavirovým infekcím. Rotaviry způsobují těžké průjmy s dehydratací a zejména u malých dětí se jedná o velmi závažné onemocnění, které může končit i smrtelně. „Toto očkování bohužel není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, na vakcíny lze ale čerpat příspěvek v rámci preventivních programů.  V roce 2017 jsme v rámci preventivních programů na očkování proti rotavirovým infekcím přispěli téměř 1 700 dětem částkou ve výši přesahující 2,2 milionu korun,“ doplňuje mluvčí Mazurová. 

Prodělání infekčních onemocnění je spojeno s rizikem závažných komplikací a celoživotních následků. Očkování tato rizika výrazně snižuje. Vakcinace je spolehlivou ochranou před onemocněním a jeho šířením do okolí.

Program povinného očkování

V České republice existuje v současné době program pravidelného očkování, které je povinné. Do pravidelného/povinného očkování patří očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým nákazám, dětské obrně, žloutence typu B, spalničkám, příušnicím a zarděnkám.  Pravidelné očkování dětí se zahajuje hexavakcínou od 9. týdne věku a končí  tetravakcínou ve 12 letech, dále následuje pravidelné očkování proti tetanu každých 10-15 let.

Kromě pravidelného očkování je z veřejného zdravotního pojištění hrazeno další očkování – očkování proti pneumokokovým infekcím u kojenců a seniorů, proti lidskému papilomaviru u dětí ve věku 13-14 let, proti chřipce a meningokokovým infekcím u osob se zdravotními indikacemi apod.

Pojištěnci, na které se nevztahuje úhrada očkování podle platných zákonů, mají možnost nechat se naočkovat na vlastní náklady s využitím příspěvku na očkování z preventivních programů a snížit tak nebezpečí s nimi spojená, která mnohonásobně převyšují rizika spojená s vakcinací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.