Kód pojišťovny

Pády malých cyklistů odnáší nejvíce hlava

Ostrava, 28. února 2018 - S přibývajícím počtem cyklistických stezek vyráží na kolo čím dál více cyklistů. Bezstarostnou jízdu si nejlépe užijeme, pokud nezapomeneme na ochrannou přilbu. Dbejme zejména na bezpečnost dětí.

Při pádu z kola hrozí nejen lehké odřeniny, pohmožděniny, ale také zlomeniny nebo i poranění hlavy. A právě zranění na hlavě je nejnebezpečnější, neboť může náš život zcela změnit nebo dokonce ukončit.

Výsledky odborných studií naopak prokázaly, že cyklisté, kteří nosí ochrannou přilbu, podstupují 19 krát menší riziko úmrtí než ti, kteří jezdí bez ní. Jak uvedl portál Svět v bezpečí, lze s pomocí ochranných přileb předejít 83 % fraktur lebky, 53 % zranění měkkých částí hlavy a 48 % poškození mozku.

Nošení cyklistické helmy při jízdě na kole představuje účinnou prevenci poranění hlavy. Zvláště důležitá je tato ochranná pomůcka pro děti, protože ty utrpí většinu vážných úrazů hlavy následkem cyklistických nehod. Hlava pády z kola odnáší podle statistik nejvíce. U dětí, které spadnou z kola, hrozí poranění hlavy ve 44 % případů, zatímco například paže si poraní ve 27 % a kolena ve 23 % případů.

Na nákup ochranné přilby pro děti přispívá v letošním roce i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). „Jde o jednu z  letošních novinek v rámci našich preventivních programů. Zákonným zástupcům dětí a mládeže do 18 let včetně poskytneme příspěvek až 300 Kč, který se vztahuje na ochrannou přilbu na sport zakoupenou v kamenné prodejně, popřípadě v e-shopu prodejny. Čerpat jej je možné v případě, kdy u ČPZP jsou pojištěni dítě i rodiče,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.