Ingredience:
(na 4 porce)
-
Konzervované červené fazole 400g
-
Sterilizovaná kukuřice 285g
-
Konzervovaná rajčata 400g
-
Mleté hovězí maso 250g
-
Hovězí bujón 500ml
-
Olej 1 lžíce
-
Cibule 1ks
-
Česnek 2 stroužky
-
Čerstvá červená paprika
-
Rajský protlak 2 lžičky
-
Mleté chilli 1 lžíce
-
Mletá sladká paprika 1 lžíce
-
Římský kmín 1 lžíce
-
Sušená majoránka ½ lžíce
-
Třtinový cukr 1 až 2 lžičky
-
Sůl
-
Pepř
Doba přípravy:
90 minut
Nutriční hodnoty:
(1 porce)
- Energie – 1603kJ / 381kcal
- Bílkoviny – 25g
- Tuky – 15g
- Sacharidy – 32g
- Vláknina – 11g
Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, na plátky nakrájený česnek, lžíci chilli, sladké mleté papriky a jednu lžíci římského kmínu. Vše společně promícháme, dokud se všechny ingredience důkladně nepromísí. Potom na pánev dáme mleté hovězí maso, vařečkou ho rozdělíme na co nejmenší části, ztlumíme plamen a zhruba pět minut maso se zeleninou a kořením promícháváme a opékáme. Na pánev poté přilijeme hovězí vývar (může být i z kvalitního bujónu), konzervovaná rajčata, přidáme dvě lžičky rajského protlaku, sůl, pepř, cukr a majoránku. Maso podusíme s omáčkou a zhruba dvacet minut ho necháme na mírném plameni probublávat. Občas celou směs promícháme a v případě, že by byla omáčka příliš hutná, přidáme do ní pár lžic vody. Po dvaceti minutách dušení přisypeme k masu opláchnuté červené fazole a kukuřici bez nálevu. Vše opět důkladně promícháme a necháme ještě pod pokličkou asi deset minut společně povařit. Pak už chilli con carne dle chuti dosolíme a opepříme a můžeme servírovat s čerstvou petrželkou, nebo koriandrem. Dobrou chuť.
TIP: Chilli con carne můžete podávat s rýží, pečivem, nebo třeba s typickými mexickými nachos.
RECEPT JE VHODNÝ PRO:
Celiaky
Sportovce