Kód pojišťovny

Česká vakcinologická společnost ČLS JEP: Neodkládejte očkování dětí

02.04.2020

Pravidelné nebo hrazené očkování dětí není v souvislosti s výskytem infekčního onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 nutné odkládat. Očkovací látky nepoškozují imunitní systém, ani nezvyšují riziko infekce COVID-19. Odkládání očkování především u kojenců a batolat zvyšuje riziko závažného onemocnění a existuje reálná hrozba vzniku dalších epidemií, především spalniček a černého kašle. Vyplývá to ze stanoviska České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) k současné epidemiologické situaci.

„Provádění vakcinace dětí v rámci pravidelného očkování nebo hrazeného očkování je možné bez omezení i v současné epidemiologické situaci. Riziko nepředstavuje ani případná nepoznaná inkubační doba onemocnění COVID-19 u dítěte bez klinických známek onemocnění. K zajištění včasné protekce je vhodné dodržení doporučených schémat pro danou očkovací látku,“ uvádí se ve stanovisku, kterým se vakcinologové obracejí k veřejnosti. Riziko nákazy vakcinací preventabilní infekcí je při odkládání očkování podle odborníků vyšší, než riziko nákazy dítěte onemocněním COVID-19 od ostatních dětí či rodičů přítomných v čekárně lékaře.

Očkování je nutné odložit pouze u dětí, které jsou v karanténě pro onemocnění COVID-19 nebo mají zvýšenou tělesnou teplotu a příznaky akutního onemocnění. V těchto případech se pokračuje v očkování po skončení karantény nebo vymizení příznaků akutního onemocnění. Očkování dětí v rámci preventivních prohlídek by mělo probíhat v jiných ordinačních hodinách, aby nedocházelo ke kontaktu zdravých dětí s akutně nemocnými pacienty. Česká vakcinologická společnost doporučuje řídit se doporučením registrujícího lékaře.

Očkování patří k hlavním nástrojům prevence infekčních onemocnění a každoročně zachraňuje miliony lidských životů. Veškeré povinné očkování v ČR je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá v rámci prevence na všechna očkování proti infekčním onemocněním nehrazená z veřejného zdravotního pojištění u dětí částkou až 1500 korun a dospělým až 1000 korun. Příspěvek je poskytován na kteroukoliv nehrazenou vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny (vpich). Příspěvek nelze nárokovat na doplatky u částečně hrazených vakcín (např. u dětí Prevenar 13 nebo Gardasil 9).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.