Kód pojišťovny

Homosexualita

Ilustrační obrázek

I když se od revolučního roku 1989 mnohé změnilo, ještě stále existuje mnoho lidí, kteří homosexualitu považují za jev výstřední až senzační. Bohužel je třeba opět připomenout a zdůraznit, že homosexualita není žádný výstřelek ani vážné onemocnění, které je třeba léčit. Vědci se domnívají, že homosexualita je zčásti genetického původu. Homosexuální chování se přitom netýká pouze lidí, ale bylo zjištěno, že stejné pohlaví vyhledávají i ptáci, hmyz, plazi, ryby nebo také i savci. V přírodě však v mnoha případech dochází ke stykům stejného pohlaví proto, že se v blízkosti nevyskytuje jiný protějšek.

Nejen dědičnost

Příčinou homosexuality není pouze dědičnost, ale určitou roli sehrávají také hormony. Možným předpokladem homosexuality může být také nedostatek pohlavního hormonu androgenu v průběhu nitroděložního vývoje ( u žen se jedná o nedostatek estrogenu).

Sebepřijetí

Okamžik, kdy člověk zjistí, že  je „jiný" je dost frustrující. Někdo to zjistí již v dětství, někomu to trvá delší dobu než to skutečně vezme za své. Jsou známy případy, kdy se homosexuálové, či lesbičky snaží své orientaci uniknout a svou orientaci potlačují, a pak se ožení se nebo se vdají. To však není žádným řešením, protože  po delším čase budou stejně chtít žít po svém a jejich přirozená touha je donutí pro změnu. Situace bývá o to těžší, že nejbližší rodina a to hlavně otcové, nesou případnou homosexualitu svých synů velice těžce a někdy dojde k naprostému vzájemnému odcizení. V takových případech je dost těžké situaci řešit. I zde však platí, že čas je ten nejlepší lékař.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Homosexualita v minulosti

Homosexualita byla dlouho považována za něco hříšného a v tom lepším případě byla považována za nemoc. S nástupem křesťanství byla homosexualita velmi odsuzována. Mnohdy až hrůzné metody byly ve svém důsledku stejně bezúspěšné. Muži dostávali např. pohlavní hormony androgeny nebo jim byly odstraňovány „homosexuální varlata".

Riziko HIV

Mezi homosexuály je riziko přenosu HIV daleko vyšší než u heterosexuálních párů, a proto nesmí čeští gayové být dárci krve. Infekci HIV je totiž možno odhalit až po čtrnácti dnech od přenosu nákazy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.