Kód pojišťovny

Maso a masné výrobky

Ilustrační obrázek

Názory odborníků na význam masa se dost podstatně rozcházejí. Jeden názorový směr tvrdí, že maso je důležitou složkou potravy a druhý směr je přesvědčen, že pro zdraví není maso vůbec důležité a, že lidé by měli jíst výhradně bezmasou stravu. Je těžké určit optimální množství masa. Můžeme však říct, že pro zdraví je určitě vhodnější jíst  menší množství masa. Maso je zdrojem bílkovin (15 -20%), tuků (2 - 30% dle jakosti masa), sacharidů, vitamínů, minerálních látek, a vody. Vepřové maso obsahuje vyšší množství tuku a je hůře stravitelné (v žaludku přetrvává až 3 ½ hod. S ohledem na složení masa je pro lidský organismus vhodnější maso z drobnějších domácích zvířat (králičí, slepičí). Tyto druhy masa obsahují menší množství tuku a mají lepší výživové vlastnosti.

Vnitřnosti

Do vnitřností počítáme játra, ledviny, slezinu, brzlík, mozeček, krev a dršťky. Výživově velmi hodnotné jsou nejvíce játra. Ta obsahují bílkoviny, lecitin a mají také velkou koncentraci stopových prvků a obsahují také hodnotné vitamíny, které jsou rozpustné v tucích ( A, D, E, K), dále vitamíny skupiny B. Pokud nejsou játra kontaminovány škodlivými látkami, patří určitě do zdravého jídelníčku. V době růstu a pro duševní činnost je konzumace masa ve správné míře určitě prospěšná.

Úpravy masa

Mezi nejčastější používanou tepelnou úpravu patří vaření, dušení, grilování a pečení. Aby bylo maso chutné používá se při jeho úpravě různá ochucovadla. Ze základních potravin se používá nejčastěji zelenina, a to hlavně rajčata, cibule česnek. Z dalších potravin pak strouhanka, vejce, oleje a také i různé druhy ovoce ( marmelády, džemy, šťávy z citrusového ovoce). Jestliže chceme maso slavnostněji upravit, můžeme použít k ochucení různé nápoje jako víno nebo pivo.

Optimální úprava masa

Pokud chceme myslet na své zdraví, přikláníme se k méně tučným masům a volíme raději dušení na zelenině nebo pečení. Tuk bychom měli používat jen v menší míře, protože zatěžuje játra a ztěžuje následné trávení. Jako dochucovadla je vhodná naťová zelenina a nedráždivé koření. Z příloh je nejvhodnější čerstvá zelenina nebo brambory. Při úpravě masa bychom se měli držet zásady, že čím jednodušeji maso připravíme, tím je lépe a snadněji stravitelné.

Masné výrobky

Masné konzervy jsou tou nejméně vhodnou potravinou a v našem jídelníčku by se neměly vyskytovat vůbec nebo zcela výjimečně ( na dovolené). Pouze sardinky a jiné rybí konzervy lze do jídelníčku zařadit častěji. Tolik oblíbené tlačenky a paštiky jsou dost tučné a obsahují velké množství soli. Její nadbytečná konzumace působí na degeneraci žaludeční sliznice a podporuje vznik rakoviny tlustého střeva a žaludku. Nadměrné solení také přispívá ke zvýšení krevního tlaku, narušuje metabolismus vápníku a v důsledku toho dochází k osteoporóze a také jsou nadměrně přetěžovány ledviny. Především v období  těhotenství a v období kojení měly být uzeniny pro ženy zcela tabu.

Proč jsou uzeniny tak nevhodné?

Uzeniny obsahují větší množství živočišného tuku (až 60%) a zadržují se v nich při uzení tzv.dehtové látky. Dehtové látky obsahují téměř sto nejrůznějších sloučenin a mnohé z nich jsou zdraví škodlivé. Některé z těchto sloučenin jsou spolučiniteli při vzniku nádorových onemocnění.

Uzeniny v dětském jídelníčku

Dětský organismus je daleko citlivější než je tomu u dospělých a daleko více vnímá škodlivé látky. Pokud maminky dávají dětem z pohodlnosti pouze chleba se salámem, doslova hazardují se zdravím dětí. Hlavně svačinky by měly být dost pestré s množstvím různých obměnitelných pomazánek, dostatkem ovoce a zeleniny. Jídlo dospívajících dětí a školáků má také vliv na jejich duševní výkonnost. Nevhodná strava může být příčinou zvýšené únavy a mnohých onemocnění.

Doporučené množství masa

Lidé by měli konzumovat maso s ohledem na svůj fyzický a psychický výdej. Úředník by měl rozhodně konzumovat menší množství masa než fyzicky pracující. V našich zeměpisných šířkách se doporučuje jíst maso 3 -4 x týdně u fyzicky pracujících a 2 - 3 x týdně při sedavém zaměstnání.

Konzumace masa a osteoporóza

Nejnovější výzkumy poukazují na vliv konzumace nadměrného množství masa a osteoporózy. Větší požívání masa působí na zakyselování tkání a to vede ke zhoršenému trávení a ke tvorbě škodlivých látek ve střevech. Škodlivé látky se pak vstřebávají do krve a to vede k poruchám látkové výměny a k degeneraci střev.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.