Kód pojišťovny

Jak zvládnout nachlazení?

Ilustrační obrázek

Nachlazení se projevuje bolestí v krku, pálením v nose, rýmou, celkovou únavou organismu a zvýšenou teplotou nebo horečkou. Mezi běžné původce tohoto stavu patří viry, které se však odlišují od viru chřipky. Chřipka patří mezi infekční onemocnění, zasahuje dýchací ústrojí, ale projevuje se také i v jiných částech našeho těla. Objevuje se náhlá zimnice a teplota, která vystoupí až na 39- 40°C. Od začátku nemoci se člověk cítí slabý a schvácený. Svaly celého těla jsou silně bolestivé.

Bolesti v krku

Bolesti v krku jsou častým projevem katarů horních cest dýchacích. Jestliže chceme zmírnit bolest v krku , používají se tzv. lokální anestetika. Mezi nerozšířenější přípravky na bolest v krku patří pastilky dále spreje a kloktadla. U pacienta se objevuje rýma, kašel a pocit plného nosu, a proto se doporučuje používat vhodné přípravky, které obsahují látky zmenšující opuchlé nosní sliznice nebo látky , které tlumí kašel, či naopak napomáhají k vykašlávání. Nikdy bychom však neměli užívat přípravky obou těchto skupin společně, protože by hrozilo hromadění hlenů v průduškách.

Bolesti hlavy, svalů a kloubů, zvýšená teplota

Tyto příznaky se léčí pomocí látek - analgetik -antipyretik. Zde patří např. ibuprofen, paracetamol. Pro děti se používají přípravky, které jsou ryze určené pro ně. Takové přípravky obsahují daleko nižší obsah účinných látek a vyskytují se nejvíce ve formě sirupů. Tato léková forma je pro děti nejpřijatelnější. Pro úplně nejmenší děti jsou nejvhodnější čípky a pro straší děti cucací tablety.

Jiná doporučení

Kromě užívání léků a přípravků odstraňujících nachlazení bychom měli dodržovat některá obecná doporučení. Neměli bychom zapomínat na pravidelný pitný režim, doplňovat minerály a vitamíny a jíst hodně ovoce a zeleniny.

Bylinná léčba

Proti kašli a nachlazení se používá podběl, divizna a jitrocel. Tyto byliny můžeme použít jednotlivě nebo jako směsi. Na léčbu zánětu v krku můžeme přidat šalvěj a heřmánek. Pro usnadnění odkašlávání se doporučují olejové obklady na hrudník. Látku namočenou v oleji dáme do teplé vodní lázně na 40°C. Látku vyždímáme a přikryjeme suchou plenou a mikrotenovou folií. Obklad necháme působit jednu hodinu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.