Kód pojišťovny

Čištění pleti

Ilustrační obrázek

Pokožka obličeje vyžaduje zvláštní ošetření a péči. To je způsobeno tím, že  náš obličej je vystaven neustále znečištěnému vzduchu plného škodlivých látek. Pouze voda na zbavení kožního filmu tuku, mazu a odumřelých kožních buněk nestačí. Výrobky, které jsou určeny pro čištění pleti bychom měli používat vždy večer, kdy odstraňujeme zbytky make - upu a také ráno. Tvoření nových buněk probíhá v noci daleko intenzivněji než během dne a pokožka je orgánem, který v noci produkuje odpadní látky.

Postup čištění obličeje

  • Na očištění pleti používejme teplou vodu, protože ta otevírá póry a pleť se tak může snáze zbavit přebytečného mazu.
  • K závěrečnému opláchnutí použijte dostatečné množství studené vody, ta naopak póry znovu uzavře a částečky špíny nemohou tak snadno proniknout.
  • Ošetření pleťovou vodou  odstraní i poslední nečistoty.

Peeling

Pokud chceme mít pleť opravdu jemnou a pěstěnou, měli bychom použít zhruba jedenkrát týdně peeling. Ten důkladně čistí a odstraňuje odumřelé buňky, které se nacházejí na povrchu kůže. Další pozitivní účinek peeelingu je v tom, že podporuje prokrvení a pokožka tak vypadá daleko svěžejší. Ve většině výrobů jsou obsaženy brusné částečky, které jsou rozptýleny v pleťovém mléce. Mohou to být mandlové nebo pšeničné otruby nebo také mořská sůl. Předtím než peeling naneseme musí být pleť dokonale očištěná. Poté peelingový výrobek vmasírujeme krouživými pohyby do kůže. Na pokožku bychom však neměli tlačit a také vynecháme zanícená místa. Peeling důkladně spláchneme vlažnou vodou a na závěr použijeme studenou vodu, aby se póry dokonale stáhly.

Tip na domácí peeling

Není nic těžkého vyrobit si jednoduchý peeling doma. Např. smícháme tři  lžíce hrubé mořské soli a 100g tvarohu nebo můžeme smíchat dvě lžíce prášku z mořských řas ( dostaneme je ve specializovaných obchodech) s 50 ml vody a 50 ml podmáslí. Pokud bude směs příliš tekutá, přidáme ještě malé množství řas. Peeling nanášíme na obličej navlhčený vodou a důkladně jej vmasírujme. Použijeme k tomu měkký kartáč na obličej  nebo rukavici z lufy. Peeling necháme působit a opláchneme ho velkým množstvím vlažné vody. 

Jak obelstít vrásky?

I když nás kosmetický průmysl překvapuje stále novými a účinnými preparáty, bohužel vzniku vrásek nelze zabránit. Pravidelným používáním krémů můžeme  však zásobovat pleť vlhkostí, která je pro naši pokožku tak důležitá. Udržet si mládí a zbrzdit proces stárnutí se lidé snaží již odedávna. Věčné mládí a dožití se 120 let nám však nezaručí žádný kosmetický krém. V ženských časopisech můžeme nalézt některé pojmy, které souvisí s  problematikou vrásek.  Zkusme si popsat alespoň některé z nich.

Koenzym Q10

Tato substance je látka podobná vitamínu, která společně s určitými molekulami bílkovin vytváří enzymy. Tvoří se v těle a je přijímána stravou. Koenzym Q10 je přítomen v každé buňce, kde se účastní příjmu kyslíku, a v imunitním systému plní nezbytnou úlohu. Tato látka je přítomna v mnoha krémech proti stárnutí, protože funguje jako vychytávač volných radikálů a zpomaluje stárnutí pokožky.

Vitamín krásy

Pantenol je jiný název pro provitamin B5. Hodí se především při péči o citlivou pleť,  protože má uklidňující účinky a pleť vyhlazuje. Tato látka také podporuje a zároveň udržuje kyselý ochranný plášť kůže. Kůže se přeměňuje na kyselinu pantotenovou. Tato kyselina podporuje vlhkost a energetický metabolizmus kůže.

Retinol

Častěji se používá označení vitamín A. Bojuje proti vráskám a vyskytuje se v kůži. Bohužel s postupujícím věkem je ho méně a méně. Jestliže retinol dodáváme formou krému, zásobujeme kůži vlhkostí a také současně podporujeme obnovování buněk. Tento vitamín také vychytává volné radikály.

Aloe vera

Šťáva z této liliovité rostliny podporuje růst buněk a zásobuje pokožku vlhkostí. Pro svůj obsah důležitých látek podporuje imunitní systém, a proto se také používá aloe vera ústně. Výrobky z aloe vera se také používají po opalování, protože tato rostlina dokáže zmírnit akutní poškození. Mimo to  také aloe vera podporuje odstraňovat jedovaté látky z organismu.

Avokádo

Plody avokáda dodávají suché a drsné pleti elasticitu díky vysokému obsahu hořčíku, draslíku, železa, vápníku, vitamínu E a vitamínů skupiny B. Mimo to obsahuje také avokádo velké množství vícenásobně nenasycených mastných kyselin, které rozhodujícím způsobem podporují obnovu buněk.

Bambucké máslo

Tento druh tuku pochází ze středoafrického ořešáku. Dodává kůži vlhkost a chrání ji před UV zářením. Bambucké máslo obsahuje tzv. doprovodné látky a chrání kůži před vysoušením a tvorbou vrásek. Mimo jiné obsahuje také allantonin, který potlačuje záněty. Díky němu je možno přípravek používat také při kožních potížích a podporuje léčebný proces. Je vhodné používat pouze rafinované bambucké máslo nebo takové, při jehož výrobě nebyla použita žádná chemická rozpouštědla. 

AHA

Tato zkratka v sobě skrývá alfa-hydroxykyseliny - ovocné kyseliny, které jsou pro moderní kosmetiku již nepostradadtelné. Způsobují, že odumřelé buňky jsou na svrchní vrstvě kůže rychleji odstraňovány a nové plynule tvořeny. Přípravky s ovocnými kyselinami používají především jako jemný peeling bez brusných částic. V mnohých kosmetických studiích existují výrobky s vyšší koncentrací, které kůži doopravdy odlupují. Cílem této procedury je zmírnit tvorbu vrásek a minimalizovat vznik stařeckých skvrn. Podstoupení této procedury je vhodné konzultovat s kožním lékařem.

Botox

Botox je nervový jed, který se vstřikuje do mimických svalů, aby je přechodně paralyzoval. Je používán ve spojení s plnidly, které je třeba dopravit pod kůži. Tak má být prodloužena trvanlivost podstříknutí minimalizovanou mimikou. Účinek nastupuje po několika dnech a vydrží zhruba půl roku. Je však třeba mít se na pozoru před neodborným provedením tohoto zákroku. Vždy je třeba vybírat zkušené lékaře, kteří mají za sebou již několikaletou praxi.

Kyselina hyaluronová

Tato kyselina se vstřikuje pod vrásky, aby došlo k jejich zmírnění nebo odstranění. Používá se také k nastříknutí rtů. I když je tato kyselina dobře organismem snášena, je aplikace poněkud bolestivější.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.