Kód pojišťovny

Mužská pýcha

Ilustrační obrázek

Muži se rádi vychloubají svými úspěchy u žen, ale se svými zdravotními potížemi, hlavně těmi sexuálními, se lékaři většinou nesvěří. Poruchy erekce, takzvaná erektilní dysfunkce, jsou často příčinou sexuálních problémů. Vyvolávají u mužů nejen ztrátu sebedůvěry, ale mohou způsobit i rozpad partnerského vztahu, a dokonce těžkou depresi. Navíc se za poruchou erekce nebo neúspěšnou snahou počít potomka může skrývat vážná nemoc.

Poruchami erekce trpí v České republice více než polovina mužů ve věku 35 až 65 let. Avšak pouze deset procent vyhledá odbornou pomoc. Mnohem častěji se čeští muži vydávají do lékárny a nakupují potravinové doplňky, o kterých si myslí, že jim pomohou. Typickým zákazníkem, který nakupuje potravinové doplňky na zlepšení erekce, je podle nedávného průzkumu muž zaměstnaný na plný úvazek, ženatý, ve věku kolem 48 let. Utratí za ně v průměru 626 korun měsíčně.

První příznaky

Příčin vniku erektilní dysfunkce je celá řada. Přibližně v 80 procentech případů je vyvolána aterosklerózou drobných cév v penisu, vysokým krevní tlakem nebo cukrovkou, stavy po operaci prostaty nebo tlustého střeva, v neposlední řadě také úbytkem mužského pohlavního hormonu testosteronu. Pouze ve zhruba 20 procentech případů se jedná o příčiny psychické.

Sexuální život a celkový zdravotní stav jsou u muže spojité nádoby. Porucha erekce totiž může být projevem závažného celkového onemocnění: choroby srdce, diabetu, vysokého krevního tlaku, onemocnění prostaty, roztroušené sklerózy, deprese, bipolární poruchy a mnoha dalších.

Bohužel většina lékařů stále nepovažuje potíže v sexuální oblasti za významný problém, jen asi v pětině případů se o nich při návštěvě pacienta v ordinaci aktivně hovoří.

Výskyt erektilní dysfunkce závisí do značné míry na věku. Častěji se vyskytuje u starších mužů, ve většině případů se však nejedná o neodvratný proces stárnutí. Většina mužů by nemusela mít potíže s erekcí nebo plodností, kdyby o své zdraví více pečovali a své zdravotní potíže nepodceňovali.

Pozor na infekce

Kromě bakteriálních infekcí, které lze vcelku úspěšně léčit antibiotiky, jsou z hlediska mužského zdraví a plodnosti mnohem vážnější infekce virové. Viry totiž mohou proniknout do nitra mužských pohlavních buněk a poškodit je. Příčinou neplodnosti je virus hepatitidy C, papillomavirus a některé herpetické viry. Problémem je, že mnoho z těchto pohlavních infekcí je sice nepříjemných, nicméně nezpůsobují tak nesnesitelné obtíže, aby muži vyhledali odbornou pomoc.

Zánět prostaty (prostatitida) už se netýká jen seniorů, není výjimkou, když akutní nebo chronickou prostatitidou onemocní muž mezi dvacítkou a třicítkou. Toto onemocnění se může skrytě vyvíjet. Časté nucení na močení nebo typickou řezavou bolest při močení by muži neměli nikdy podceňovat. Porucha erekce nebo neplodnost jsou jen některé z celé řady jejích nepříjemných a těžko léčitelných důsledků.

Bez pohody a klidu je erekce v ohrožení. Ztopoření mužského pohlavního údu závisí na složité souhře takzvaných sympatických a parasympatických nervů. Navíc je tato funkce vždy ovlivněna psychicky. Tak například stresové situace mohou funkci penisu zcela pohřbít. Také strach ze selhání dokáže mužům často způsobit vážnou poruchu erekce.

Svěřte se odborníkovi

Muži se stydí. Mají pocit, že svěří-li se někomu, nebudou už „celými muži". Nejspíš začnou studovat letáčky z lékáren a nakoupí potravinové doplňky zaručující úspěch. Mnoho mužů je ochotno vyzkoušet doslova cokoliv kromě návštěvy specialisty. Jenže spoléhat na zázračné přípravky na potenci nebo zvýšení plodnosti se nevyplácí. Možná se vám na chvíli uleví, ale není jisté, že léčíte skutečnou příčinu svých potíží. Když selžete v sexuální oblasti, za chvíli může selhat další orgán, nebo dokonce celý systém, varují lékaři.

Jenom lékař může pacientovi v případě poruchy erekce navrhnout účinnou metodu léčby a zároveň včas začít s léčením onemocnění, které je skutečným viníkem sexuální poruchy.

V současné době existuje celá řada metod, které umožňují mužům obnovit ztracenou nebo narušenou schopnost erekce. Postupuje se vždy od těch nejméně náročných, což jsou léky či podtlakové erektory, takzvané vakuové pumpy, přes miniinvazivní, to znamená léčbu, při které se látka zajišťující erekci aplikuje tenkou jehlou přímo de penisu, až k metodám operačním, mezi které patří implantace penilních protéz nebo cévní operace.

Zázračné přípravky

Lidstvo už tisíciletí hledá účinné látky, které by podpořily sexuální prožitek či zlepšily sexuální funkci. Jsou známy stovky povzbuzujících látek nazývaných afrodiziaka, ale na poruchu erekce drtivá většina z nich nestačí.

Jednu z prvních zmínek o léčbě erektilní dysfunkce můžeme nalézt již v egyptském papyru přibližně z roku 1700 př.n.l., kde se doporučoval rostlinný obklad přiložený na penis. Ve staré Číně se 1000 let př.n.l. používaly k vyztužení nedostatečně ztopořeného penisu tyčinky ze slonoviny. Trvalo však dalších bezmála 4000 let, než byly vyvinuty skutečně účinné a bezpečné postupy umožňující tyto poruchy efektivně léčit.

V České republice je registrováno jen několik léků pro perorální léčbu poruch erekce. Polykají se nebo rozpouštějí v ústech před naplánovaným pohlavním stykem. Zdravotní pojišťovny je nehradí. Žádný z těchto léků neovlivňuje libido nebo orgasmus, nejsou to ani afrodiziaka. Jde o léky, které svým působením rozšiřují cévy v topořivých tělesech penisu a tím zajišťují erekci dostatečnou pro pohlavní styk.

Čím se liší  potravinové doplňky slibující zázračné výsledky od léků? Zásadním rozdílem mezi potravinovými doplňky a léky na předpis je to, že doplňky nemusí mít registraci jako léky, která zaručuje ověřený účinek a bezpečnost užívání. Výrobce doplňku stravy musí prokázat, že jeho produkt neohrožuje zdraví. Český trh v současné době nabízí množství volně prodejných preparátů, které slibují rychlé a spolehlivé odstranění potíží v sexuálním životě. Pokud doplňky stravy vykazují účinnost, je možné uvažovat o několika příčinách. kromě dobře známého placebo efektu mohou ovlivnit kardiovaskulární systém a druhotně i erektilní funkci. Také mohou stimulovat centrální nervovou soustavu. Prosté odstranění únavy může ovlivnit i sexuální touhu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.