Kód pojišťovny

Potíže se zažíváním

Ilustrační obrázek

O svátcích a oslavách si většinou dopřáváme nadmíru lahůdek. Jenže přemíra tuků a cukrů, kterými zahrneme organismus, nevhodné potravinové kombinace, pojídání bez přestávky a nedostatek pohybu mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Zažívací potíže mohou potkat každého. Lze jim většinou předejít úpravou jídelníčku a stravovacích návyků.

Vánoční choroba

Žlučníkový záchvat způsobují žlučové kaménky, které se prodírají žlučovodem. Kamének se však může i zaklínit a ucpat žlučovod. Žluč potom městná v žlučníku, což vyvolává zánět - často bolestivou komplikaci včas neřešeného problému.

Hlavním projevem jsou kruté bolesti v pravém podžebří s vystřelováním do zad. Záchvat může být provázen zvracením. U části pacientů se však projeví onemocnění jen pocitem nadýmání a plnosti. Ne každý o svých „kamenech" ví. Žlučníkové kameny se totiž vůbec nemusejí projevovat obtížemi. Alespoň do té doby, kdy nemocný udělá chybu, přejí se, sní tučná jídla nebo neodhadne míru pití alkoholu.

Při zvracení a silných bolestech vyhledejte lékaře. Ten může jednoduchým krevním testem rozpoznat, zda jde o žlučníkový nebo slinivkový záchvat.

Žlučníkovou koliku je obvykle nutné zklidnit pomocí injekcí a dodržováním diety. Rozumné je po prvním záchvatu zapátrat po kamíncích a chorobu řešit operací. Pokud dojde k rozvoji zánětu, musí se nejprve vyléčit zánět a pak uvažovat o chirurgickém řešení.

Nezvládnutý žlučníková záchvat se může podílet na vzniku akutního zánětu slinivky břišní. Zatímco žlučníkové potíže mohou být poměrně snadno léčitelné, choroby slinivky břišní jsou nebezpečné. Přetlak ve vývodu slinivky, vyvolaný podrážděním vývodu žlučníku, který se nachází v bezprostřední blízkosti, způsobí křeč. Ta zaktivuje tvorbu enzymů ve slinivce. Jejich úkolem je štěpit tuky, cukry a bílkoviny, jenže až ve střevě, zatímco při nemoci enzymy naruší tkáň samotné slinivky. Zánět slinivky ale může vzniknout i bez předchozích žlučníkových potíží. Okamžitě vyhledejte lékaře. Jedná se o závažné onemocnění, které vyžaduje pobyt v nemocnici.

Zažívací trakt nesnese vše

Dietní chyba - za tímto názvem se obvykle skrývá „obyčejné" přejedení, někdy je jeho označení ještě hezčí: gastritis acuta, aneb prudký zánět žaludeční sliznice.

Jedlíka může trápit nadýmání, plynatost, průjem, lehce zvýšená teplota, bolest v krajině žaludku, nevolnost až zvracení. U někoho se podrážděná sliznice vyznačuje zvýšenou produkcí kyselých žaludečních šťáv, což se projeví pálením žáhy. Neustoupí-li obtíže do dvou dnů, jde o jinou příčinu potíží, než je nevhodná skladba jídelníčku.

Nemocnému nepodáváme žádnou stravu, pouze chlazené minerálky, zpočátku po lžičkách. Vhodný je i žaludeční bylinný čaj. Častou chybou je podání alkoholu, ten totiž obvykle ještě víc podráždí žaludeční sliznici.

Pálení žáhy

Pyróza neboli pálení žáhy je způsobeno chvilkovým návratem žaludečního obsahu zpět do jícnu a projevuje se bolestmi za hrudní kostí. Sliznice jícnu totiž není proti kyselému žaludečnímu obsahu chráněna a snadno se dráždí.

Na návratu žaludečního obsahu do jícnu se podílí obezita, přejídání, kouření, příliš těsné oblečení, ale často se vyskytuje i v těhotenství kvůli zvýšenému tlaku na žaludek.

Z jídelníčku bychom měli vyloučit především kyselé nápoje, kávu, alkohol a tučné pokrmy. Doporučuje se jíst menší porce, ale častěji a každé sousto důkladně rozkousat. Po jídle se vyvarujte polehávání, nejezte těsně před spaním.

Trpíte-li pálením žáhy a jednoduchá opatření v jídelníčku a stravovacích návycích nepomáhají, s návštěvou lékaře neotálejte. Někdy příznaky ukazují na vážnější potíže, např. žaludeční vřed nebo kýlu. Lékař vám může předepsat tzv. antacida, která snižují kyselost žaludečního obsahu, a zmírňují tak dráždění sliznice jícnu. Prokinetika zase podporují pohyb trávicího ústrojí správným směrem.

Pro hojení a sladění celého zažívacího traktu lze doporučit hořké byliny, jako pelyněk, routu vonnou, hořec, pro jejich potenciálně jedovaté účinky by však neměly být užívány dlouhá období nebo ve velkých dávkách. To platí zvlášť pro období těhotenství, protože tyto byliny mají stimulační účinek na děložní svalstvo.

I tlusté střevo může onemocnět

Kromě vzácnějších chorob existuje onemocnění, s nímž se setkal téměř každý - zácpa (obstipace). Stanovit, kdy už lze hovořit o skutečné chorobě, je velmi obtížné, protože rytmus vyprázdňování je individuální. Lidé chodí na stolici třikrát denně až třikrát týdně. O zácpě tedy hovoříme, pokud je frekvence menší nebo je k úspěšnému vykonání potřeby nutné zvýšené úsilí.

Na vzniku zácpy se většinou podílí příjem potravy chudé na vlákninu, která zvětšuje objem stolice a udržuje ji vlhkou a měkkou, což umožňuje její snadné vybavení. Další možnou příčinou je dehydratace, nepravidelné stravování, nedostatek pohybu, stres, ale i zadržování stolice při pocitu potřeby.

Zácpa se může objevovat u těhotných žen, u pacientů se sníženou funkcí štítné žlázy, která ovlivňuje rychlost látkové přeměny. Na zácpě se mohou podílet i některé léky, jako například antacida, obsahující vápník nebo hliník, léky na tlumení kašle a bolesti s kodeinem nebo některá antidepresiva.

Mívá i závažné důsledky: například zhoršuje křečové žíly, zvyšuje riziko zhoubného onemocnění, tzv. kolorektálního karcinomu. Námaha při vypuzování tuhé stolice může vést ke vzniku hemoroidů, a dokonce i k zánětu slepého střeva.

Projímadla jsou jen pomocí v akutním stadiu.. Tělo si na ně totiž snadno vypěstuje návyk, takže už nepomáhají. Důležitá je úprava stravy, dostatečný příjem tekutin a hodně pohybu. Dopřejte si hodně vlákniny z lusků, fazolí, neloupané rýže, celozrnného chleba, brambor ve slupce, syrové zeleniny, čerstvého i sušeného ovoce. Švestky a švestková šťáva působí jako přírodní projímadlo, neměly by se ale brát jako náhrada za vlákninovou dietu. I když káva nebo čaj jsou většinou projímavé, u některých lidí mohou způsobit také zácpu.

Otruby absorbují velké množství vody, až devítinásobek své váhy, a tím pomáhají vytvořit správnou konzistenci stolice. Když se přidají ke stravě, napomáhají pak regulovat činnost střev. Neměli bychom je však užívat dlouhodobě, zjistilo se totiž, že obsahují látky, které zabraňují vstřebávání prospěšných minerálů. Mírnějším projímadlem jsou lněná semena, která zmírňují hromadění střevního obsahu.

Cvičte pokud možno pravidelně, aby se žaludek i zádové svaly udržovaly v kondici, kromě toho se podporuje i činnost střev.

Vředová choroba

Výskyt tohoto onemocnění je obvyklý v jarních a podzimních měsících. V žaludku se tvoří kyselá šťáva, která pomáhá trávit pokrmy. Žaludeční a dvanácterníkovou sliznici před ní chrání speciální výstelka. Občas se však ochranná vrstva naruší.

Na vzniku choroby, kromě narušené rovnováhy, mají svůj díl i bakterie (Helicobakter pylori). Choroba se vyvine kvůli špatnému stravování, stresu a nedostatku spánku. Také záliba v překyselených, smažených a příliš kořeněných jídlech se může projevit tím, že žaludek produkuje více žaludeční kyseliny, sliznice se neubrání a vytvoří se vřed.

O vředu uvažujeme, když si pacient stěžuje na bolesti v nadbřišku, v oblasti mezi prsní kostí a pupkem. Defekt na žaludku bolívá nalačno ve středu břicha a uklidní se po jídle. Dvanácterníkový vřed potrápí pacienta asi dvě hodiny po jídle a spíše vpravo.

Při hlubokém poškození sliznice bývají bolesti už trvalé. V případě, že má nemocný křeče připomínající bodání nožem, jde o prasklý vřed, který je nutno ihned operovat, ohrožuje totiž život.

Nemoc patří do rukou lékařů. Babské recepty mají totiž jen dočasnou účinnost. Základem je posílení ochranných mechanismů, snížení kyselosti prostředí i odstranění bakterií.

Dietní opatření, která byla v minulosti doporučována jako hlavní léčebný postup, mají dnes význam jen v bolestivém stadiu. Pacienti zpočátku smějí jíst jen vařené a dušené pokrmy, ne příliš studené nebo horké. Po léčbě by se měli vyvarovat alkoholu, cigaret a kávy nalačno. Nevhodná je zejména turecká. Není pravda, že s trochou mléka neuškodí. Vždy je třeba se nejprve nasnídat a až potom si dát kávu. Provokuje totiž tvorbu žaludeční kyseliny.

Pozor si dávejte na acylpyrin a protizánětlivé léky (např. ibuprofen). Léky dráždí váš žaludek. Mladí lidé jsou odolnější, ale čtyřicátníci a starší by při teplotě měli užívat přípravky s paracetamolem, nepoškozují totiž žaludek.

Dříve pacienti užívali léky na snížení kyselosti žaludečních šťáv, jezdili do lázní a dva měsíce, odpočívali. Dnes jim v nekomplikovaném případě stačí na nemocenskou tři dny.

Vřed se sice může zahojit i bez správných léků, ale musí mít optimální podmínky - šetrnou stravu, odpočinek a minimum stresu. Pokud bolesti neustupují delší dobu, je třeba navštívit lékaře, aby se nemoc nezkomplikovala.

Šálek čaje z měsíčku lékařského narušenou sliznici uklidní. Je-li na vás příliš aromatický, pijte heřmánkový odvar. Banány podporují tvorbu nových buněk a hlenu ve výstelce žaludku, Zpevňují jeho stěny a urychlují hojení vředů. Borůvky se zase postarají o to, aby sliznice dobře odolávala škodlivému vlivu žaludeční kyseliny. Šťáva ze syrového hlávkového zelí obsahuje vitamin U, kterému se někdy přímo říká protivředový.

Slepé střevo

Červovitý přívěsek (apendix) slepého střeva se rád zanítí. K hlavním příznakům zánětu slepého střeva patří nevolnost, bolesti zpočátku lokalizované kolem pupku se později přemístí do pravého podbřišku. Pacient trpí nadýmáním, spíše zácpou než průjmem, může se přidat zvracení, bývá mírně zvýšená teplota. Léčba je zásadně chirurgická. Rozhánět „slepák" ledovými obklady se nedoporučuje, protože následkem takového zánětu jsou srůsty na pobřišnici a dalších vazivových útvarech držících vnitřnosti ve správné poloze. Tyto srůsty mohou být zdrojem dalších obtíží, např. mohou zaškrtit vejcovody.

Kdy k lékaři?

  • Trvá-li zvracení déle než tři dny, nebo i méně, jde-li o zvracení tak úporné, že brání přívodu tekutin.
  • Pokud je zvracení provázeno vysokou horečkou, úpornými bolestmi hlavy a malátností (zánět mozkových blan). Je-li ve zvratcích přítomna krev.
  • Při jakýchkoliv kolikovitých bolestech.
  • Při bolesti v pravém podbřišku, spojené s mírně zvýšenou teplotou, pocitem plnosti, nadýmání (zánět slepého střeva).
  • Objeví-li se krev ve stolici.
  • Pokud velmi silný průjem nereaguje na žádná domácí opatření po dobu 3 až 7 dnů. U malých dětí konzultujte okamžitě!
  • Je-li stolice výrazně světlá (může se jednat o příznak infekční žloutenky nebo ucpání žlučových cest, tento stav bývá provázen ztmavnutím moči) nebo je-li stolice jako kolomaz (jde o příznak krvácení do zažívacího traktu).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.