Kód pojišťovny

Výživa dětí mezi 1. a 2. rokem

Ilustrační obrázek

V tomto věkovém období se již snižuje frekvence kojení a stoupá důležitost vytváření návyku na pravidelné rozložení stravy v průběhu celého dne. Snídaně by měla tvořit ¼ celkové denní potravy. Jedním z nedostatků české populace je absence snídaně. Tento zvyk si přinášíme již z raného dětství. Některé maminky podávají dětem ještě ve druhém roce pouze mléko a dítě dostává první hutnější jídlo až v době svačiny. Je také důležité, aby se dítě naučilo jíst samostatně. V první fázi můžeme dítě nakrmit lžičkou, abychom utišili hlad a následně potom před něj postavíme misku se zbylým jídlem a necháme ho zkoušet, jak si s lžičkou poradí. V patnácti měsících by se dítě  mělo umět najíst samo. Dítěti nabízejte co nejrozmanitější jídla s různou chutí, i když se stává, že několik dní dává přednost pouze jednomu jídlu.

Jaké množství jídla?

Objem snědeného jídla se ze dne na den mění. Jestliže dítě sní při jednom jídle nebo v průběhu jednoho dne velmi málo, nenuťte je. Dítě si to při dalším jídle nebo další den vynahradí.U jednotlivých dětí jsou v množství snědeného jídla velké rozdíly, nesrovnávejte tedy kolik sní vaše a ostatní děti. Rozhodujícím ukazatelem pro posuzování přiměřeného množství potravy je, jak dítě prospívá (růst a přibývání na váze). Dítě můžete zkontrolovat podle růstových grafů.

Volba potravin

Dítě se stravuje podle toho, jaké jsou stravovací zvyklosti rodiny. Důležité je podávat co nejvíce druhů různých potravin. Čím větší je počet potravin, které dítě jí, tím je pravděpodobnost, že nedostatku některé živiny daleko menší. Dítě by mělo dostat každý den potraviny ze skupiny "obilniny": kaše, chléb, pečivo, rýže, těstoviny. Obilniny poskytují energii ve formě škrobů a neobsahují tuk. Zeleninu a ovoce bychom měli podávat velice často, nejlépe při každém jídle. Na jídelním stole nesmí chybět maso, ryby, drůbež, vajíčka  nebo luštěniny. Maso je důležitý zdroj železa. Červené maso  má více železa než bílé, játra a vnitřnosti ještě více než červené maso. Dítě ve věku do 4 let potřebuje denně 8g železa. Denně by neměly také chybět mléčné výrobky.

Jak  solit

Pokrmy můžeme solit, ale velice  málo. Naše běžné solení znamená průměrnou spotřebu zhruba 12 g soli na dospělou osobu a den, a to je asi dvakrát více než je doporučená dávka. Dítě by mělo dostat sůl pouze v minimálním množství.Sůl dítěti chybět nebude, protože množství, které potřebuje, je obsaženo v samotných potravinách bez přisolování.

Nápoje

Nejideálnějším nápojem pro děti je dětský čaj nebo kojenecká voda. Minerální vody podávejte jen v malé míře, protože mohou obsahovat pro děti příliš vysoké množství sodíku nebo hořčíku.

Čeho se vyvarovat

  • Dítě by nemělo jíst bez přítomnosti dospělé osoby.
  • U jídla se snažte vytvořit pohodu.
  • Stále nedávejte dítěti žádné malé pevné kousky potravy, které by dítě mohlo vdechnout.
  • Dítěti bychom neměli dávat takové hlaví jídlo, které se skládá pouze z masa s omáčkou a přílohy. Jakou součást jídla dávejte dítěti ovoce nebo zeleninu.
  • Nepodávejte dítěti  stále pouze nízkotučné výrobky (to se týká zejména mléka a mléčných výrobků).

Výživa dětí po 2. roce

Dítě by mělo dostávat tři hlavní jídla a dvě až tři jídla denně podle přání dítěte. Stále dítěti pomáhejte v jídle, dokud nebude zcela samostatné. Podávejte dostatečně pestrou stravu, která může být stejná jako jídlo ostatních členů rodiny. S věkem ubývá specifických doporučení a dítě jí to, co dospělí. Dítě by mělo být schopno najíst se samo. Malé děti by měly být vždy během jídla pod dohledem. Pomáhání a povzbuzování při jídle výrazně zvyšuje množství snědeného jídla. Velmi důležité je také prostředí ve kterém se dítě stravuje. Příjemná atmosféra, rodinná pohoda je důležitá pro rozvoj sociálních dovedností. Není vhodné nechávat dítě jíst současně se sledováním televizních programů nebo jinou aktivitou.

Dochucování pokrmů

K dochucování pokrmů se doporučuje používat zelené koření, kmín, koriandr. Také můžete použít málo papriky a muškátového květu. Po 3. roce života již není nutné zcela vyloučit dochucovací prostředky s kyselinou glutamovou, ale měly by být užívány málo.

Tuky

Po dovršení 2. roku by se měl snižovat podíl tuků v potravě. Z tuků je nejvhodnější používat rostlinné tuky a oleje, které jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny vitamin E.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.