Kód pojišťovny

Muži a těhotenství

Ilustrační obrázek

Existuje vůbec ideální věk, kdy by se měl muž stát otcem? Biologicky je muž s to plodit děti až do velice vysokého věku, věk otce dokonce ani nezvyšuje nějak dramaticky riziko výskytu vrozených vad a dalších zdravotních problémů. Je dobré si ale také uvědomit, že ne vše - a zejména početí dítěte - se dá naplánovat. Snažení o dítě se může protáhnout i na několik let. Potíže s otěhotněním má v současné době asi 10 % párů.

Očekávaný příchod dítěte může v budoucím otci vyvolat pocity strachu z nastávajících změn v každodenním životě jeho rodiny, obavy ze ztráty volného času. Muž má až panickou hrůzu z jakýchkoli změn a očekávaných starostí. Čím konkrétnější podoby  budoucího soužití si však dokážeme představit, tím snáze se s tím vyrovnáme.

Během těhotenství partnerky se muž může cítit zapomenutý a odstrčený. Veškerá pozornost rodiny a blízkých je teď věnována ženě a jejímu rostoucímu bříšku.

Sex v těhotenství

Mnohý budoucí tatínek se obává, že v těhotenství se změní vztah mezi ním a jeho ženou. Viditelné tělesné změny partnerky a strach, že by jí nebo dítěti mohl ublížit, může u některých mužů způsobit i přechodný pokles jejich sexuální touhy. Nebo se naopak mohou potýkat s nedostatkem zájmu o intimní kontakty za strany ženy.

Některé ženy jsou během těhotenství vzrušivější než jindy, jiné naopak méně, u některých chuť na sex vymizí úplně. Na vině jsou hormonální změny a také nepříjemné tělesné pocity, které mohou těhotenství doprovázet. V prvních třech měsících jsou to nevolnosti, později překáží velké bříško a obavy, aby nedošlo k zavlečení infekce  nebo vyvolání předčasného porodu.

Představa, že gravidní žena ztrácí o sex zájem je však nesmyslná  - u některých se zájem naopak posílí. I v době, kdy jsou již koitální praktiky náročnější, zůstává navíc spousta prostoru pro aktivity nekoitální (mazlení, hlazení).

Na druhou stranu jsou ale také ženy, jejichž sexuální potřeby se během těhotenství skutečně sníží, případně ty, které by se sexu třeba kvůli rizikové graviditě měly vyhýbat.

Muž by neměl vyčítat ani naléhat. Částečně může pomoci zvýšená fyzická aktivita, není také žádný důvod, proč by se nemohl uchýlit k jiným praktikám , např. masturbaci. Hodně pozitivního mohou přinést i nesexuální doteky. Od pohlazení, přes objetí a polibky, třeba až po hodně intimní mazlení.

Vědci nedávno zjistili, že také budoucí otcové prodělávají hormonální změny. Z průzkumu prováděného mezi partnery těhotných žen vyplynulo, že nastávající otcové měli asi o 30 % nižší hladinu testosteronu než bezdětní muži. Asi polovina z nich přitom měla snížený testosteron během celého těhotenství a dále ještě několik měsíců po porodu, u druhé poloviny mužů klesla hladina tohoto  hormonu pouze po narození dítěte. Podle odborníků mají tyto změny tlumit u mužů agresivní chování a podporovat navázání vztahu s narozeným dítětem.

Kromě toho se nastávajícím otcům několik týdnů před porodem zvýšila hladina prolaktinu - hormonu, který u žen řídí tvorbu mateřského mléka, a také estradiolu - jednoho z hlavních ženských hormonů, který je jinak u mužů přítomen pouze v nepatrném množství.

Tatínek u porodu

V historii se muži porodů nezúčastňovali. Ženy rodily v soukromí nebo dokonce na odlehlém místě, samy nebo za pomoci porodních asistentek

Ještě před pár desítkami let by nikoho vůbec nenapadlo, že by měl muž u porodu asistovat.

Většina žen dnes očekává, že ji její partner doprovodí k porodu. U spousty mužů však představa takového zážitku vyvolává velké obavy, a proto to odmítají i přesto, že na ně žena naléhá. Není správné pohlížet na přítomnost tatínka na porodním sále jako na jeho samozřejmou povinnost. Každá žena by měla se svým partnerem o jeho postoji mluvit, v klidu mu vysvětlit, že si jeho přítomnost přeje a čím je pro ni důležitá.

Pokud máte pocit, že nebudete platným a plnohodnotným pomocníkem, utěšitelem a podporou, nemějte nejmenší obavy. Můžete si být jistý, že základní úkony potřebné ke spokojenosti partnerky hravě zvládnete. A víc se od vás ani neočekává. Promasírovat kříž, podat ručník, vzít pod paží, asistovat při sprchování - to vše jsou věci, které chlapi hravě zvládají. V nejlepším případě se vám může stát, že vaše partnerka bude odmítat jakékoli dotyky a masírování, takže vaším jediným úkolem bude podpořit ji jakkoli slovně a svou přítomností.

Pokud se děsíte i malého množství krve, asi se budete muset zakousnout do jazyka a prodýchat to. Když se však dopředu připravíte na to, že krev jednoduše k porodu patří a že jí vůbec  není tolik, máte vyhráno.

Tatínci se většinou dostávají na porodní sál až ve chvíli, když se porod rozběhne. Tráví se svou partnerkou takzvanou první dobu porodní - tedy ten dlouhý čas vyplněný opakujícími se stahy, vedoucími až k samotnému porodu dítěte v takzvané druhé době porodní. Během této doby mají možnost neomezeného pohybu. Jak pomoci ženě?

- Masírujte jí záda, většina maminek cítí největší bolesti v oblasti kříže.

- Mezi kontrakcemi jí poskytněte své paže, ať se o ně opře, utěšujte ji a nezapomeňte pochválit a povzbudit.

- Prodýchávejte s ní kontrakce, bude to pro ni povzbuzení.

-Procházejte se společně s ní, přirozený pohyb napomáhá rychlejšímu příchodu děťátka na svět.

Během druhé doby porodní se tatínkové zdržují u hlavy rodičky, tedy v místech, kde nejméně překážejí a přitom mohou poskytnout žádoucí podporu. Zároveň jsou tak uchráněni pohledům na ona inkriminovaná místa, kterým se někteří touží vyhnout. Mějte připravený malý ručník nebo vlhčené ubrousky, to první pro případ otírání potu z čela partnerky, to druhé na osvěžení a ovlažení, vaše partnerka nebude moci od vstupu na porodní sál pravděpodobně přijímat žádné tekutiny. Pomůže jí proto ve vodě namočený ručník, který budete moci přikládat na vysušené rty. Některé ženy si až na sále uvědomí, že nechtějí slyšet žádné hlasy, že jim vadí dotyk, že si nechtějí vůbec s nikým povídat, aby se mohly soustředit na bolest a její překonání. Respektujte to a v tomto případě na sále pouze „buďte".

Buďte prostředníkem mezi maminkou a personálem nemocnice. Někdy se rodičkám těžko komunikuje a to může být možnost pro vás, jak opravdu dobře pomoci. Pomozte zajistit to, co si žena žádá.

Můžete se rozhodnout, zda chcete být na sále až do poslední chvíle. Mnoho párů volí možnost spolu zůstat během první doby porodní, a když už dojde k samotnému porodu, tatínek se vzdálí. Tato fáze netrvá už příliš dlouho a je při ní asi nejdůležitější přítomnost samotného gynekologa.

V případě, kdy dojde k vážné komplikaci a je nutné přistoupit k operačnímu zákroku, je tatínek ze sálu odvolán.

Přítomnost otce u porodu nepochybně posiluje jak vztah partnerský, tak i vztah otce vůči právě narozenému potomkovi.

Pro některé muže je představa pohledu na ženu rodící dítě nemyslitelná kvůli těm „nečistým" věcem, které porod provázejí. Mají obavu, že tento zážitek negativně ovlivní jejich další společný sexuální život. V literatuře se popisuje riziko tzv. Madonina komplexu, to je stavu, kdy po asistenci u porodu není už muž s to vnímat partnerku jinak, než jako rodičku a má pak problém chovat se k ní milenecky. Muž by měl mít právo bez zbytečných vytáček přiznat, že se na  porod prostě necítí. Přítomen by měl být pouze ten, kdo se  sám rozhodl a dokáže být rodící ženě oporou.

Existují i speciální kurzy pro budoucí tatínky, ty jsou pro ně vhodné od 36. týdne těhotenství. Jsou to tzv. školení pro tatínky k porodu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.