Kód pojišťovny

Imunita a naše zdraví

Ilustrační obrázek

Imunitní systém zahrnuje rozsáhlou síť jednotlivých buněk a orgánů, které pracují společně na obraně našeho organismu proti cizorodým látkám. Tím rozumíme např. viry, bakterie, kvasinky, parazity, kteří se nacházejí v naší sliznici, na kůži, ve tkáních a na orgánech. Náš imunitní systém pracuje v několika fázích a to podle toho, jakou kvalitou a silou  na něj cizorodé látky útočí. Už naše pokožka nás ochraňuje před mnohými parazity. Činnost imunitního systému je nesmírně složitá  a pochopit jeho činnost v komplexním měřítku vyžaduje již speciální znalosti. Zjednodušeně lze říci, že v boji s nepřítelem vítězí ten, kdo má účinnější útočné nebo naopak obranné prostředky.

Když imunita selže

Pokud imunitní systém z nějakých důvodů selže, dochází ke vzniku velmi závažných onemocnění jakými jsou např. diabetes, artritida, roztroušená skleróza, některé alergické stavy a řada dalších nemocí.

Imunita přirozená a získaná

Není nic nového, že osoby, které byly postiženy neštovicemi nebo morem a přežily, získaly celoživotní imunitu proti těmto nemocem. Děje se tak proto, že při aktivaci T- nebo B - buněk se mnohé z nich stanou buňkami paměťovými, protože si přesně pamatují cizorodou látku (antigen, se kterým se již jednou setkaly). Imunita může být silná nebo oslabená, krátkodobá nebo dlouhotrvající v závislosti na typu antigenu, na jeho chudém nebo bohatém vybavení. Záleží také na tom jakým způsobem se zmíněný antigen do těla dostal. Imunita může být do jisté míry také ovlivněna geneticky. Imunitní odpověď může být vyvolána infekčním činitelem nebo také po podání očkovací látky (vakcíny). Vakcíny jsou připravovány z mikrobů, které způsobují určitý typ onemocnění, jakými jsou např.: neštovice, dětská obrna, spalničky, záškrt atd. Imunitu lze také zajistit pomocí séra, které obsahuje již vytvořené protilátky.

Jak nejlépe podporovat imunitu?

V dnešní době existuje velké množství rad a doporučení, jak si co nejlépe podpořit vlastní imunitu. Všeobecně se uznává, že správný životní styl, racionální výživa, dostatek pohybové aktivity a minimum stresu je to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. Nesmíme také zapomínat na dostatečný přísun minerálů a vitamínů. Je vhodné tak denně užívat enzymy, z nichž k těm nejdůležitějším patří např. trypsin, chemotrypsin, papain, amyláza a lipáza. Za jednu z hlavních příčin oslabování neuroimunohormonálnío systému však patří nadměrné stresové situace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.