Kód pojišťovny

Pleť je zrcadlem našeho zdraví

Ilustrační obrázek

Kůže je naprosto rovnocenným tělesným orgánem - stejně jako třeba plíce či srdce. Pleť na obličeji je snadno čitelnou zprávou o stavu našeho zdraví. I když je kůže orgánem vyživovaným z vnitřku těla, správnou vnější péčí můžeme pro její krásu a zdraví udělat opravdu hodně. Dostatek tekutin naše tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat. A voda je potřebná i pro zachování zdravé a krásné pleti. Kromě toho, že zásobuje buňky výživnými látkami a odstraňuje z nich toxické látky, dodává pokožce svěží a vláčný vzhled.

Vrásky, hormony a věk

První vrásky se u většiny lidí objeví již kolem pětadvacátého roku. Po třicítce jsou pak zářezy v obličeji dobře znatelné.

Kůže je psycho - sexuální orgán a odráží hormonální změny v organismu. A nezůstává jen u obyčejných pupínků, jak je zná 90 procent teenagerů. Pro 15 % z nich představuje bolestivé akné peklo. Pravá příčina je pro lékaře pořád záhadou, ale katalyzátorem jsou androgeny - mužské hormony (u žen se jich malé množství tvoří ve vaječnících a nadledvinkách). Hormonální pochody sice nelze zastavit, ale můžeme ovlivnit způsob, jakým na ně reaguje kůže. Akné však nepostihuje jen adolescentní mládež, ale nezřídka se objevuje dlouho po třicátých narozeninách, kdy už předpokládáme, že máme dospívání a sebou. Pleť je proto třeba důsledně udržovat v čistotě a nepoužívat žádné drasticky vysoušející  a odmašťující prostředky. Ty přinášejí pouze krátkodobé zlepšení následované dlouhodobým zhoršením.

 Používejte přírodní prostředky, které kůži nezatěžují zbytečnými chemikáliemi, ale obsahují antisepticky a hojivě působící výtažky z bylin. Čištění pleti je velmi důležité. Zvýšená produkce mazu sama o sobě nezapříčiňuje vznik hnisajících boláčků, ale pokud jsou póry ucpané, je to pravý ráj pro mikroby způsobující vznik zanícených ložisek. Póry je nutné každý den pečlivě vyčistit, před menstruací, kdy vzrůstá hladina androgenu a klesá hladina estrogenu, pak šetrným peelingem odstraňovat odumřelou kůži - vznik pupínků se tím omezí. A jak zabránit tvorbě jizviček? Jednoduše tím, že nebudete pupínky vymačkávat, rozhodně ne v zaníceném stavu. Černé tečky vymáčknout můžete, ale opatrně, prsty obalte vatou.

Stavy těžkého nebo roky neustupujícího akné jsou nejčastěji způsobeny kombinací závažného oslabení trávicího traktu a nevyrovnaného hormonálního systému. Je proto třeba obrátit pozornost k tělu. Takovou formu akné nelze vyléčit bez pročištění ledvin, jater a střev. Je nezbytné dodržovat dietu s omezením cukrů z živočišných tuků a výrazně omezit příjem solí či dráždivého koření. Vše je dobré doplnit bylinnými čaji nebo extrakty určenými k očistě jater a ledvin. Velmi důležitá je i očista tlustého střeva. Dnes se můžeme obrátit na speciální pracoviště zaměřená na hydracolonovou terapii, tedy vyčištění střev. Tělu musíme dodávat vitamin A a zinek, protože akné je doprovázeno jejich nedostatečnou hladinou v těle.

Ani v těhotenství nemá žena vyhráno. Celkové vzedmutí hormonů může také zhoršit pleť. Nápory akné jsou časté hlavně v prvním trimestru. V tomto období tmavnou mateřská znaménka, protože se zvýšila hladina melaninu. Téměř třem čtvrtinám žen se vytvoří pigmentové skvrny kolem očí a úst - tzv. těhotenská maska. Po narození dítěte se hormonální hladina stabilizuje a pokožka se dostává na stejnou úroveň jako dřív. Některé změny však mohou být nevratné - například zvýšená citlivost na sluneční světlo a tmavé skvrny na kůži. Léky s vitaminem A by se v průběhu těhotenství měly užívat jen okrajově a dermatologové doporučují, aby se během prvních tří měsíců nepoužívaly ani krémy s obsahem vitaminu A. Naopak vhodné jsou prostředky obsahující BHA - beta hydroxy kyseliny. Zvlhčující krémy se slunečními blokátory plus vitamin C zmírní tvorbu tmavých skvrn.

Už po třicítce se objevují první vrásky u nosu a pod očima. Začněte proto pod krémy používat séra. To jsou kosmetické přípravky s velmi rychlým a silným účinkem a vysokým obsahem regeneračních látek. Na den používejte hydratační, lehce výživné krémy, na noc pak ty s vitaminy a zklidňujícími složkami. Na oči byste měla zvolit přípravky se zvlhčujícím efektem a zároveň lehce výživné.

Na počátku čtyřicítky se objevují změny, které signalizují stárnutí. Postupné ubývání estrogenu směřuje k počátku menopauzy a znamená, že kůže se tenčí - změny v podkoží mezi horní a spodní vrstvou kůže zase znamenají, že pokožka ztrácí pevnost díky úbytku kolagenu. Klinické výzkumy prokázaly, že emoční traumata, jako je například rozbití vztahu, způsobí, že buňky jsou náchylnější k poškození vlivy okolního prostředí. Stresový hormon kortizol útočí na zdravou tkáň. Stres a přepracování také mohou ovlivnit růstové cykly buněk, takže návrat k normálu je zdlouhavý. Tonus pleti podporuje exfoliace, ale opatrná. Dermabrazi a chemickému peelingu se raději vyhněte, tyto zásahy jsou pro pleť příliš agresivní. Po čtyřicítce již nejsou kontury obličeje dostatečně pevné, rýhy kolem brady a nosu se prohlubují, přibývají vrásky na čele a pod očima. Vyzkoušejte výživná a protivrásková séra pod krémy ráno i večer. Při noční péči se zaměřte na krémy proti vráskám, které vracejí pleti elasticitu a doplňují chybějící látky.

V menopauze klesá hladina estrogenu a progesteronu, a proto se snižuje i produkce kolagenu. Kůže je tenčí, méně pružná, s hlubšími vráskami. Protože estrogen už tak nepůsobí, zůstávají mrtvé buňky na povrchu dvakrát déle než dřív. Proto je třeba péči věnovat exfoliaci, ale velmi opatrně. Ubývající estrogen také ovlivňuje ubývání molekul zachycujících vlhkost a pleť je dehydratovaná. Snadno zčervená a na povrch se také mohou dostat žilky. Pokožka se ještě méně než dřív brání UV záření. Rysy obličeje ztrácejí pevnost, dermatologové říkají, že trojúhelník obličeje se převrátí - ze tvaru srdce na tvar hrušky. Po padesátce začněte používat vypínací a hydratační séra na ráno a večer. Ta vrásky vyhlazují a případně je umějí i šikovně vyplnit, takže nejsou vidět. Denní i noční krém by měl mít liftingový efekt, který zpevní a vymodeluje kontury obličeje. Po menopauze se poměry v naší kůži mění dvojnásobnou rychlostí. Množství estrogenu klesá na 10 % hodnoty v pubertě. V prvních pěti letech po menopauze ubývá 30 % kolagenu a elastinu. Zralá pleť je tenčí, povolenější a křehčí. Schopnost samoobnovy kožních buněk se snižuje a vyšší je i riziko vzniku pigmentových skvrn.

Pleť má žízeň

Zatímco pevnost pokožky je podmíněna především stavem kolagenového a elastického vaziva, její napětí ovlivňuje především obsah tekutin. S přibývajícím věkem vazivo postupně degeneruje a pružnost kůže se zvyšuje. Zároveň klesá obsah vody v kůži, její napětí se zvyšuje a pokožka působí unaveně, matně, jakoby bez jasu.

Člověk vydá denně přibližně dva až dva a půl litru vody. Nejvíce tekutin, až jeden a půl litru, člověk vymočí. Pocením z těla vymizí asi půl litru vody a tři sta mililitrů spotřebuje organismus na svůj provoz. Úbytek vody je nutné nahradit, proto se doporučuje denně vypít kolem tří litrů tekutin. Mnoho lidí se tak bez přestání nalévá čajem nebo minerálkou. Tělo,  tedy i kůže, nestíhá zpracovat celý objem přijatých tekutin a ty se rychle vylučují močí. Navíc se zatěžují ledviny. Mnohem lepší je pít menší množství, ale v pravidelných intervalech. Ideální je popíjet každou hodinu, vždy asi dvě deci tekutin.

Pojem hydratace lze volně přeložit jako obsah vody v kůži. Vnější hydrolipidová vrstva pokožky obsahuje nanejvýš deset procent vody, ale spodní vrstvy kůže jsou na vodu mnohem bohatší. Když se zásoby vody sníží, změny nastanou prakticky ve všech vrstvách pokožky. Projevují se vysoušením pleti, ale i stárnutím. Dehydrovaná pleť je citlivá, tenká, chybí jí vitalita a síla, zpomaluje se její obranný systém. Někdy bývá rovněž alergická na běžné kosmetické přípravky. Pokožka ztrácí elastičnost, nedostává se jí energie, vypadá bledě a unaveně. Na povrchu se olupují malé šupinky a mnohdy taková pokožka svědí. Pak už je jen krůček ke vzniku dermatitidy či ekzému.

Stupeň hydratace pleti se dá také určit pomocí korneometru. Vyšetření spočívá v přiložení speciálních sond na různé části kůže a změření obsahu vody. Přístroj potom z naměřených hodnot vypočítá procento hydratace pleti.

Odborníci zjistili, že když je povrchová vrstva kůže suchá, asi třicet procent viditelného světla se od ní odrazí zpět. Když se však nasycení pokožky vodou zvýší, dostane se k buňkám produkující barvivo až sto procent světla. Kůže je okamžitě jasnější a má zdravou a hezkou barvu. Doplňování tekutin pomocí takzvaných hydratačních prostředků je proto alfou i omegou péče o pleť a kvalitní hydratační přípravek by neměl chybět v žádné kosmetické tašce.

Hydratační kosmetika vytvoří mezi kůží a okolím bariéru, která zpomaluje vypařování vody z kůže. Ale nejen to, kvalitní hydratační přípravky dokonce vtahují vlhkost z okolního prostředí do kůže a také zajišťují dokonalou rovnováhu mezi tukem a vodou. Výsledkem je, že pleť zůstane vláčná a hladká. Na den jsou vhodné lehčí krémy, které obsahují ochranný faktor a hydrataci pleti doplňují. Noční krémy jsou hutnější, obsahují více regeneračních prvků, vitaminů nebo látek, které si dokážou poradit přímo s vráskami. Správný krém si vyberte podle vašeho typu pleti a věku. Jak dosáhnout optimální hydratace pleti? Pokožku je třeba před nanesením jakýchkoliv hydratačních krémů důkladně vyčistit. Jen čistá pokožka je schopná absorbovat všechny látky obsažené v ošetřujících přípravcích. Na čistou pleť pak můžeme s klidem nanést hydratační krém.

Dopřejte pleti odpočinek

Dvakrát až třikrát týdně si na pleť a dekolt naneste kvalitní hydratační masku. Ideální je aplikovat tuto masku hned ráno, aby se pleť řádně nasytila na celý den. Masky dodávají pokožce vláhu, jejíž úbytek je jednou z příčin tvorby předčasných vrásek. Většinou se nemusí smývat, stačí je pouze setřít nebo po deseti minutách působení přebytek odsát či vklepat do obličeje. Velmi suchá a namáhaná pleť potřebuje kromě hydratačních také výživné a regenerační masky, které se provádějí jednou či dvakrát týdně.

Pokud dáváte přednost ryze přírodnímu ošetření, můžete zkusit něco z receptářů našich babiček. Staré a osvědčené recepty někdy dělají zázraky.

Žloutková maska - jeden žloutek rozmícháme s několika kapkami rostlinného oleje (nejvhodnější je panenský olivový, lze nahradit slunečnicovým či sójovým) a chvíli šleháme. Naneseme na tvář a dekolt, zakryjeme navlhčenou gázou a necháme dvacet minut působit. Pak smyjeme vlažnou vodou.

Maska z tvarohu a mrkvové šťávy dodá pleti barvu a vitamin C. Dvě lžící polotučného tvarohu smícháme s jednou lžící medu a jednou lžící vymačkané šťávy z mrkve. Promícháme a naneseme na obličej a dekolt. Po 20 minutách smyjeme vlažnou vodou.

Jablečná maska na suchou pleť - nadrobno nastrouhejte jedno větší jablko, přidejte lžíci medu a lžičku dobře umletých ovesných vloček. Naneste a smyjte za dvacet minut.

Hydratační okurková maska - při této jednoduché masce musíte ležet. Nakrájejte salátovou okurku na plátky a položte na obličej. Nechte působit co nejdéle. Vaše pleť pak bude krásně svěží. Můžete také nastrouhat okurku a smíchat ji s bílým jogurtem a opět nanést na obličej.

Olivový zábal - mírně zahřejeme olivový olej, do oleje namočíme vatové tampony či gázu a obložíme jimi celou tvář. Účinek se ještě zvýší, když naneseme dvě vrstvy. Zábal necháme působit zhruba půl hodiny.

Pleťová voda na omlazení pleti - rozpusťte lžičku medu ve sklenici teplé vody. Potřete pleť a po deseti minutách opláchněte vodou. Touto směsí můžete omývat tvář každý den. Medová voda pleť omlazuje, vyživuje a činí sametovou.

Zázračné vitaminy

Důležitou roli v kosmetice odjakživa hrají vitaminy. V poslední době se v souvislosti s ošetřením pokožky a její dokonalou hydratací často mluví o využití vitaminu E. V dermatologii se vitamin E (v koncentraci nad 15 procent obsahu daného přípravku) používá již dávno. Vyhlazuje totiž velmi suché, popraskané a šupinaté části pokožky a urychluje hojení povrchových ran a jizev. Je vhodnou a účinnou prevencí vzniku stařeckých pigmentací a solární dermatitidy.

Vitamin B - nejvýraznější vitaminy používané v kosmetice jsou B1, B3 a B6. Bez nich se neobejde žádný přípravek pro citlivou a problematickou pleť. Vitamin B3 často najdete i v přípravcích pro mastné vlasy, reguluje totiž činnost mazových žláz. Ochranu a regeneraci pleti poskytne vitamin B5, čili D - panthenol. Chcete-li vylepšit barvu unavené pleti, sáhněte po kosmetice s obsahem vitaminu C. K jeho skvělým vlastnostem patří schopnost zvýšit produkci kolagenu v pleťových buňkách a tím znásobit pružnost pokožky. Vitamin A dokáže zploštit vrásky a zesvětlit pigmentové skvrny. Reguluje mazotok a účinně předchází vysušování pokožky, „husí" kůži na ramenou nebo stehnech či rohovatění a praskání kůže na patách.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.