Kód pojišťovny

Pozor na drastické diety

Ilustrační obrázek

Jestliže jedinec redukuje svůj denní příjem kalorií na 1200, organismu se dostává málo živin a musí spotřebovávat rezervy. Tukové buňky jsou nuceny, aby uvolnily co nejméně ze svého obsahu, protože se obávají „období hladu". Tento mechanismus je v nás geneticky naprogramován od nepaměti. Náš organismus potřebuje a spotřebovává také při přísunu pouze 1200 kalorií mnoho živin, ale především energie. Nejprve dochází ke spalování glukózy, nejmenší jednotky uhlovodanů. Glukóza je také jediné energetické palivo pro nervy a mozek. To je také důvodem, proč v době, kdy redukujeme hmotnost býváme nervóznější. Ženy bývají daleko více nervóznější než muži, protože mají pouze 300g rezervy glukózy (tzv. glykogen). Naproti tomu muži mají 400g. Každá molekula glukózy je vázána na tři molekuly vody, proto člověk ztratí při nízkokalorické zeštíhlovací kůře nejprve až 2 kg glukózy a vody, ale zároveň žádné procento tuku.

Spalování glukózy

Glukóza se rychle spálí a jako energetické palivo nevydrží tak dlouho jako tuk. Z tohoto důvodu sáhne tělo po dalším náhradním palivu, po bílkovině. Játra spolu se svaly přeměňují takzvané glukoplastické aminokyseliny v glukózu, která se následně spotřebovává jako energie. Tukové buňky zůstanou i nadále zavřeny, v průběhu látkové výměny se spotřebovává bílkovina z vazivové tkáně a ze svalů, aby se z ní mohla vytvořit tělesná energie. Tělo touto dietou také významně slábne, protože mu nutně chybí jiné výživné látky jakými jsou stopové prvky, vitamíny, cenné mastné kyseliny. Jestliže takovou kůru skončíme a začneme se opět normálně stravovat, tuková tkáň nasává triglycidy a vytváří tloušťku ještě intenzivněji - jako rezervu na další možné hladové období. Je proto nutné si opět zopakovat, že nízkokalorickými a drastickými dietami neztrácíme příliš tuku, ale především vodu a glukózu. Své svalstvo akorát oslabujeme a při návratu k původnímu stravování opět přibereme.

Špatné odbourávání tuků

Pokud se delší dobu špatně stravujeme sladkostmi a produkty z bílé mouky, tělo se na tuto navou situaci nastaví a postupně si vytvoří jednosměrnou cestu tuku ze střeva do jater a odtud pak do tukové tkáně. V přeneseném smyslu, můžeme říci, že existují lidé, kteří žijí takřka na kávě a cigaretě a přesto nehubnou, protože došlo k „vykolejení" v přirozeném programu štíhlosti. Výživné látky jsou řízeny hormony, enzymy a jinými faktory a mění se v játrech na tuk a ukládají se v tukových buňkách.

Zdravá výživa

Pomocí zdravé výživy se dá jednosměrná cesta tuku obrátit. Člověk se však musí důsledně zříci všech potravin, které obsahují tuk, cukr, bílou mouku (koláče, bílé pečivo). Je potřeba orientovat se na nové druhy a také úpravy potravin, tak aby jídelníček obsahoval co nejméně energie, ale co nejvíce nutrientů a zároveň uspokojil potřebu chutného a hezky upraveného jídla. Pro naše zdraví  má velký význam nejen složení pokrmů, ale také i jeho vzhled. Energeticky odlehčit lze pokrmy při zachování jejich nutriční hodnoty, využitím nových netradičních potravin, zejména pak různých druhů rostlinných bílkovin, staronových obilovin - pohanka, proso, různých obohacených výrobků např. probiotických mléčných výrobků atd. Je také potřeba zkoušet nové suroviny a recepty, maximálně šetřit tuky a k doplnění pokrmů využívat zeleninu a ovoce.

Proč diety trvale nezabírají?

Diety nezabírají hlavně z toho důvodu, že jsou založeny na odříkávání a ze samotného pomyšlení na jídlo se cítíme provinile. Spíše než na potraviny, které nám konkrétní dietní jídelníček povoluje, myslíme na to všechno, co nesmíme v průběhu diety jíst. Našemu tělu pak chybí základní živiny a minerály, protože na našem menu se objevuje pouze suchá rýže nebo jen meloun. Jestliže to všechno dodržujeme, pak se s velkým sebezapřením úbytek váhy dostaví, ovšem v okamžiku, kdy už nemáme na další odříkání sílu a vrátíme se k normální stravě, zjistíme také, že i naše hmotnost se vrátila k normálu a mnohdy ještě přibude kilo navíc. Proč tomu tak je? Naše tělo chápe dodržování diety jako hladovění, což je velký strašák, kterému se tělo snaží bránit.

Jak neskončit v začarovaném kruhu

Existuje několik zásad, kterých bychom se měli držet, aby naše snaha zhubnout byla úspěšná. Především je vhodné:

  • Jíst pravidelně (pokud tělo moříme hlady, spořádáme na posezení velké množství jídla). Dávejte si pozor, abyste se vyhnuli tzv. vlčímu hladu, pak se velice špatně dodržuje střídmost.
  • Jezte pomalu a každé sousto pořádně přežvýkejte, než jej spolkněte.
  • Potraviny správně kombinujte a snažte se každý den sníst jedno bílkovinné jídlo, jedno sacharidové a jedno nejlépe čistě zeleninové. Zeleninu lze kombinovat s oběma skupinami potravin, neměli bychom míchat bílkoviny a škroby.
  • Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám jakými jsou instantní polévky, sušenky, cukrovinky, uzeniny.
  • Držet se ročních cyklů a jíst ovoce a  zeleninu v době, kdy dozrává.

Doporučené potraviny vzhledem k ročnímu období

Pokud chcete svému organismu skutečně prospívat, měli byste volit potraviny, které volí konkrétním orgánům, které je třeba v daném období podporovat. Co se týče ovoce a zeleniny je vhodné např.: na jaře upřednostnit chřest, jarní karotku, česnek, ředkvičky, kedlubny, pórek, brokolici, listy salátu, pampelišky, kopřivy, petržel. Podporujte játra a žlučník a omezte mléčné výrobky. V létě raději upřednostňujte cukety, brambory, zelené lusky, cibuli, dýně, jahody, lilek, jahody, maliny, borůvky, třešně, broskve, meruňky, sušené ovoce. Podporujte srdce, v pozdním létě slezinu, slinivku a žaludek, omezte pšenici a dodržujte dostatečný příjem tekutin. V zimě podpořte ledviny a močové cesty, omezte sůl a červené maso nahraďte rybami.

Potraviny musí být čerstvé

Při výběru potravin dbejte na kvalitu a raději si připlaťte a nakupujte z osvědčených zdrojů nebo v bioobchodech. Potraviny by měly vypadat na pohled čerstvě a nepomačkaně. Vybírejte také podle i barvy a vůně a klidně k ovoci, masu, rybám a ořechům přivoňte. Plíseň a postřiky jsou cítit. Čerstvost ryb signalizují jasné oči. Kupujte mražené potraviny, přesvědčte se pohledem i hmatem, zda nebyly jednou povolené kusy ledu. Ryby by měly být zmražené ihned po výlovu. U veškerých potravin si ověřte datum jejich spotřeby, složení a původ. Vše musí být uvedeno na obalu. Sledujte také přídatné látky (konzervanty, barviva, postřiky). Buďte opatrní při nákupu mletého masa, krájeného ovoce, a zeleniny jako je meloun, cedr, atd.

Na co si dát pozor

Potraviny vždy chraňte před hmyzem. Zeleninu a ovoce pečlivě omývejte a to i takové, kde odstraňujete slupku. Nepoužívejte stejný nůž na krájení masa a na krájení potravin, které nejsou určeny k tepelné úpravě. Maso a vejce dostatečně tepelně zpracujte. Vyvarujte se zanášení škodlivými látkami, nekvalitními, špatně skladovanými nebo zpracovanými potravinami. Pokud je na čokoládě šedivý potah, ořechy nejsou uvnitř bílé, ale nažloutlé, u ovoce je stopka potažená bílou plísní jídlo raději vyhoďte.

Skladování potravin

Vařené potraviny skladujte v lednici, v uzavřených specielních miskách maximálně dva dny, rozmražené potraviny zpracujte ihned a zkonzumujte. Tuk v takových potravinách velmi rychle žlukne a způsobuje nákazu. Příkladem velmi časté chyby je rozmražené pečivo jak v domácnostech, tak i v obchodech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.