Kód pojišťovny

Zánět močového měchýře

Ilustrační obrázek

Močové infekce jsou spolu se záněty respiračními vůbec nejčastějšími infekcemi, které člověka ohrožují během celého života. Mnoho žen zná příznaky zánětu močového měchýře - palčivou bolest při unikání moči a časté chození na toaletu, kdy ale obyčejně vyjde jen pár kapek. Muži trpí zánětem močového měchýře jen zřídka, bakterie z konečníku musí totiž urazit mnohem delší cestu k močové trubici a močovému měchýři. U dětí je tento zánět často spojen se zácpou, která může způsobovat tlak na močový měchýř. V časném dětství jsou častěji postiženi chlapci, což může souviset se zúženou předkožkou.V dospělosti záněty častěji postihují ženy, ve vyšším věku přibývá močových zánětů opět u mužů zvláště v souvislosti se zvětšováním prostaty.

Močový měchýř se nachází „uprostřed" močového traktu. Do něj moč přivádějí močovody z ledvin, a z něj naopak vede močová trubice. Nachází se v pánevní dutině. Je-li prázdný, leží na jejím dně, naplněný může naopak zasahovat až do dutiny břišní - dokáže pojmout více než půl litru moči. Nutkání na močení pociťujeme už tehdy, když je v něm 150 až 200 mililitrů tekutiny. Močový měchýř také patří k orgánům, které nejčastěji postihují zhoubné nádory. I když předcházet rakovině je velmi těžké, lékaři radí dodržovat dvě základní pravidla: nekouřit a jíst brokolici a kapustu, které riziko nemoci snižují. A pochopitelně je třeba hodně pít a navštívit lékaře okamžitě, pokud se v moči objeví krev, což bývá příznakem onemocnění.

Příčinou zánětu močového měchýře je zánět sliznice vystýlající  močový měchýř - obvykle ho vyvolávají bakterie, které do močového měchýře pronikly z konečníku močovými cestami. Zánět ale může způsobit i alergie na potraviny, přecitlivělost na chemikálie, pohmoždění během pohlavního styku a poševní kandidóza. Škála projevů je široká: od mírných až po silné potíže, které někdy zmizí během hodin a jindy se vlečou týdny. Řada postižených dostane jen jeden záchvat: jiným se nápory zánětu vracejí. Onemocnění může začít velmi prudce během několika hodin, ale nástup infekce může být i méně nápadný až plíživý.

Pokud je správná léčba zahájená včas, dochází k ústupu obtíží ve většině případů již během několika dnů. Obecně patří záněty močových cest mezi dobře léčitelná onemocnění a proti drtivé většině bakterií existuje bezpečná a účinná léčba. V případech s těžším průběhem se bez antibiotických přípravků neobejdeme. Rovněž podcenění zánětu může přispět k přechodu do chronického stadia onemocnění. Bakterie se dostávají do hlubších vrstev sliznic a léčení pak může být mnohem složitější. Řadě pacientů pomáhá klid a velké množství nepříliš silných tekutin.

Hygiena na prvním místě

Pro ochranu svých močových cest před méně závažnými onemocněními můžeme udělat opravdu hodně. Předejít zánětům pomůže pečlivá hygiena:

  • Po vymočení si oplachujte močové i poševní vývody proudem studené vody, aby se odstranily všechny bakterie.
  • Preferujte sprchu před koupáním ve vaně a toaletním papírem se utírejte zásadně odpředu dozadu. Pokud se záchvaty dostavují po pohlavním styku, používejte vaginální krém, nebo zkuste jiné polohy. Vyplavení bakterií také pomůže, když se před a těsně po styku vymočíte.
  • Choďte na toaletu tak často, jak potřebujete. Zadržování moči totiž dává bakteriím příležitost se množit. Důležité je dodržovat pitný režim a ledviny i močové cesty „vyplachovat" dostatečným množstvím tekutin. Močové kameny vznikají usazováním minerálů v ledvinách, obvykle se jedná o vápník a oxaláty: například rebarbory, řepy, špenátu, sezamových semínek a sóje.
  • Nevystavujte močový měchýř horku ani zimě: nesedejte si na zmrzlou zem ani topení.
  • Noste výhradně bavlněné spodní prádlo a volné oblečení, aby k postiženým partiím mohl vzduch.
  • Místo tamponů používejte hygienické vložky.

Pomoci může také dieta z nedráždivých   potravin: nejezte horká kořeněná jídla a nahraďte čaj, kávu a nápoje typu koly bylinnými čaji a čerstvými šťávami. Nechte si provést testy na alergii a vyhýbejte se jídlům, která byla vyhodnocena jako alergenní. Velmi užitečné jsou brusinky, které omezují infekci bakterií Escherichia coli (ta má na svědomí asi 85 procent infekcí močových cest), a také protizánětlivý kopřivový nebo  echinaceový čaj. Dobré je omezit sladká jídla, protože cukry podporují množení bakterií v močovém ústrojí. Nejezte citrusové ani kyselé ovoce a vyhýbejte se jídlům, která obsahují ocet nebo živočišné bílkoviny, např. vejce, ryby, maso a sýry: zvyšují kyselost moči a bolestivost močení.

Předcházet infekcím užíváním antibiotik se už nedoporučuje, protože čím více předepsaných antibiotik, tím více bakterií jejich působení odolává.

Při léčbě může být prospěšné  kromě standardních antibiotických režimů užití přírodních produktů, které jsou velmi dobře tolerovány. Protizánětlivé a dezinfekční účinky se obvykle začnou uplatňovat při zmírnění obtíží již během prvních dnů užívání.

Domácí léčbu zahajte, jakmile se příznaky objeví. Často se záchvaty dají zažehnat, když se postižení začnou okamžitě řídit následujícími pokyny:

  • Ihned vypijte 0,5 l vody nebo slabého heřmánkového čaje, aby se z močového měchýře vypláchly bakterie.
  • Každé tři hodiny vypijte sklenici vody s lžičkou zažívací sody. Moč pak bude méně kyselá, což zabrání množení bakterií a zmírní se i pálení. Pokud bolest přetrvává, užívejte jeden či dva mírné léky na ztišení bolesti.
  • Pijte tolik vody nebo slabých bylinných čajů, kolik jen můžete - nejméně 0,3 l každých dvacet minut - a choďte často na toaletu.
  • Náchylné osoby s opakujícími se močovými infekcemi by měly být řádně vyšetřeny u urologa a sledovány v odborných poradnách.
  • Jednou až dvakrát denně si můžete dopřát i  teplou koupel (měla by trvat maximálně deset minut), do které přidáte osm kapek jalovcové a eukalyptové esence.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.