Kód pojišťovny

Domácí práce a zodpovědnost a finance

Ilustrační obrázek

Aby se děti naučily si něčeho vážit, potřebují poznat hodnotu práce. Jakmile se děti učí základním domácím pracím, učí se zároveň dovednostem, které budou potřebovat v dospělosti. Práce učí člověka spolupráci a působení v týmu. Děti by měli vědět a hlavně vidět, že domácí práce a úklid jsou běžnou součásti života. Pracujte společně s dětmi a dejte jim možnost, aby o svém dílu práce mohly také rozhodovat. Úkoly je nutné rozdělit podle věku dítěte. Malým dětem dáváme malé úkoly a postupně své nároky zvyšujeme tak, aby dítě bylo schopno zadané povinnosti zvládnout. S věkem dítěte rostou také jejich práva. Je vhodné spojit povinnosti spolu s výsadami. S dětmi bychom také měli začít brzy  hovořit o cílech. Těmi zcela nejjednoduššími cíli by mohla být například naučená jízda na kole, plavání nebo bruslení.

Hodnota peněz

S funkcí peněz můžete dítě seznámit již ve třech letech. Dítěti vysvětlíme, jak se nakupuje v obchodě a proč jsou peníze nezbytné. Není vhodné platit dítěti za vše, co udělá. Pokud dostává odměnu za vykonanou práci, je vhodné ponechat některé úkoly neplacené. Dítě bychom také měli seznámit s výdaji. Starší děti mají již větší kapesné a učí se platit určité výdaje sami (vstupné do kina, náklady za Cd atd.). Děti, které touží po značkovém oblečení by si měly něco připlatit, aby zjistily rozdíl mezi cenami. Učte také děti poznávat a porovnávat ceny (výhodnější balení, poučte je o výrobcích).Vysvětlete dětem, co je to domácí rozpočet (částka na nájem, jídlo, oděvy, energie, výlohy na automobil). Tyto záležitosti bychom před dětmi skrývat neměli.

Peněžní účet

Děti často utrácejí velice impulzivně, avšak význam spoření jsou schopny pochopit již v deseti letech. Povzbuďte děti ke spoření  a učte je zacházet s penězi. Mladistvým pomozte najít nějakou vhodnou práci, která je bezpečná a má pevnou pracovní dobu. Vlastní příjem zvedne mladým lidem výrazně sebevědomí.

Nic se nesmí přehánět

Děti se musí naučit s penězi rozumně nakládat, ale na druhé straně nesmíme dělat z peněz modlu. Utratit peníze za něco nepraktického je normální a patří to k životu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.