Kód pojišťovny

Prevence zubního kazu

Ilustrační obrázek

Zubní kaz patří k nejrozšířenějším onemocněním. Jestliže chceme mít zdravý a krásný chrup, musíme mu také věnovat dostatečnou péči. Způsob prevence zubního kazu je v podstatě jednoduchá záležitost. Spočívá ve zdravém stravování bez nadměrného požívání sladkostí, v dokonalém čištění a fluorizaci. K dokonalé prevenci patří samozřejmě také pravidelné kontroly u zubního lékaře, dostatek informací a dostatečná motivace při péči o zuby. Zubní kaz vzniká nejen v důsledku nedostatečné ústní hygieny, ala také jako důsledek nesprávného stravování.

Význam stravy

Strava by měla být co nejpestřejší, protože naše tělo potřebuje pravidelný přísun živin. Měla by obsahovat kromě vyvážených dílů sacharidů, tuků a bílkovin také minerály, vitamíny, stopové prvky a vlákninu. Zelenina a ovoce by měla být na našem jídelním stole denně. Velkou roli při prevenci zubního kazu hraje nadměrný přísun cukru. Častá konzumace sladkostí vede mimo jiné ke vzniku obezity, cukrovky, srdečním chorobám, vysokému krevnímu tlaku, chorobám oběhového aparátu a jiným onemocněním. Pro naše zuby je škodlivé, jestliže cukr konzumujeme často mezi hlavními jídly. Cukr se následně stává dobrou potravou pro bakterie, které se nacházejí v zubním povlaku. Tyto bakterie cukry rychle přemění v kyseliny, které pak mohou odvápnit zubní sklovinu.

Pití nápojů

Zubům škodí také pomalé pití sladkých nápojů. Měli bychom naučit děti pít neslazené čaje a minerálky nebo džusy ředěné vodou. Po večerním čištění zubů a v průběhu noci by děti měly pít pouze neslazené nápoje nebo čistou vodu. Během noci se výrazně sníží omývání povrchu zubů slinami a kazotvorné bakterie mají lepší podmínky k životu. U kojenců a malých dětí bychom se měli vyvarovat usínání s kojeneckou lahví naplněnou sladkými čaji nebo šťávami. Déletrvající působení sladkých nápojů může rozsáhle poškodit první zoubky. Tyto kazy bývají nazývány kazy z kojenecké láhve a jejich ošetření je obtížné. Nezřídka dochází také k předčasným ztrátám takto postižených zubů. Předčasná ztráta zubů s sebou přináší mimo jiné i problémy při vývoji mluvení. Opatrní bychom měli být také při podávání některých léků, zvláště sladkých sirupů. Pokud je nutné užití takového léku, je vhodné sirup zapít čistou vodou nebo neslazeným čajem.

Fluor

V prevenci zubního kazu hraje velice důležitou roli stopový prvek fluor. Ten se přirozeně vyskytuje ve vodě, v půdě, ve vzduchu, v potravě, v některých farmakologických výrobcích a zdrojích. V celkovém příjmu fluoru jsou individuální rozdíly. Velký význam fluoru je v tom, že působí protikazově. Fluor se zabudovává do skloviny, zkvalitňuje ji a zpevňuje. Výzkumy uvádějí, že optimální dávka fluoru pro naše klimatické podmínky činí 1 mg fluoru na litr pitné vody. Jestliže dojde v průběhu vývoje zubu k předávkování fluoru, pak vzniká tzv. fluoróza.

Fluorizace pitné vody

Poprvé v historii byla zahájena fluorizace pitné vody pomocí fluoridu sodného v USA v roce 1945 a v určitých oblastech se voda stále fluoriduje. V současné době v České republice pitná voda z vodovodního systému fluoridovaná není.

Fluoridové zubní pasty

Při pravidelném používání fluoridových zubních past se snižuje kazivost zubů o 20 - 30%. Mezi účinné složky fluoridových past patří fluorid sodný, aminfluoridy, fluorid cínatý, monofluorfosforečnany.

Fluoridované tablety

Patří po pitné vodě k nejvhodnějším prostředkům fluoritové systémové prevence. Tablety jsou pouze na lékařský předpis a předepsat je může dětský nebo zubní lékař. V oblastech, kde je vysoký obsah fluoru se v pitné vodě se tyto tablety nepodávají. Jedna tableta obsahuje 0, 25 mg fluoru ve formě fluoridu sodného. Tablety je nutné užívat denně a jejich užívání souvisí od  spolupráce dětí a rodičů. Kojencům se podává tableta rozpuštěná ve lžičce čaje, u větších dětí je vhodné nechat tabletu rozpustit v ústech. Výhodou těchto tablet je kontrola přesného dávkování fluoridů a snadný způsob aplikace. Obvykle se fluoridové tablety užívají od prořezání dočasných zubů. Dávkování fluoridových tablet je individuální a rozhoduje o něm lékař.

Fluoridové roztoky,  gely a laky

Tyto prostředky se z velké části aplikují na povrch zubů. Aplikaci provádí lékař a zpravidla 1x týdně se ústa již nevyplachují a doporučuje se asi hodinu po ukončení aplikace nejíst a nepít.

Ortodontické vady

Léčebný obor, který se zabývá léčením různých nepravidelností chrupu se nazývá ortodoncie. Ortodontických vad je celá řada a mají negativní funkční i estetické důsledky. V současné době se stalo módní vlnou dávat si rovnátka. Díky novým technikám si nechávají rovnat zuby lidé i ve vyšším věku.  Jaké jsou příčiny ortodontických vad? Velký podíl hrají genetické dispozice. V období gravidity mohou  na plod působit některé látky vyvolávající jeho poškození. Negativní působení těchto látek se projevuje především v prvních třech měsících těhotenství. Z tohoto důvodu bychom jakékoli užívání léků v průběhu těhotenství měli diskutovat se svým lékařem. K dalšímu škodlivému působení patří různé infekce (zarděnky, herpetické virózy, toxoplasmósa. Také požívání alkoholu, cigaret rentgenové a radioaktivní záření a stresy jsou velice škodlivé.

Dumlání palce

V souvislosti se vznikem ortodontických vad se často diskutuje otázka dudlání palce. Jestliže dítě dumlá dudlík pouze při usínání nebo během dne po krátkou dobu a tento zlozvyk je odstraněn přibližně do 3 - 4 roku dítěte, není třeba se znepokojovat. Daleko nepříznivěji působí dumlání palce. Dítě má totiž palec k dispozici neustále  a zbavit se tohoto zlozvyku bývá daleko těžší než používání dudlíku. Při častém a dlouhodobém dudlání palce může dojít až k vějířovitému vyklonění horních řezáků a naopak u dolních řezáků k jejich sklánění do úst, následně vzniká předkus.

Dýchání ústy

Další problém způsobuje ústní dýchání. Při dýchání ústy jsou rty pootevřené, jazyk leží na dolním zubním oblouku a ztrácí tak kontakt s horním zubním obloukem a patrem. S tímto typem dýchání se setkáváme u chronického onemocnění horních cest dýchacích, s alergickou rýmou, atd.

Předčasná ztráta dočasného chrupu

Může být způsobena kazem nebo úrazem. Představuje nežádoucí ztrátu místa pro stálý zub. Po předčasné ztrátě dočasných řezáků hrozí riziko neprořezání stálých zubů nebo vznik nějakého zlozvyku, kterým může být vsouvání jazyka do mezer nebo poruchy ve výslovnosti. Ztráty dočasných zubů se většinou nahrazují. Nenahrazujeme je v případě ztráty po pátém roce. Předčasná ztráta dočasných stoliček má vážnější důsledky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.