Kód pojišťovny

Bělení zubů

Ilustrační obrázek

Jedná se o estetickou metodu ošetřování chrupu. Metoda spočívá v aplikaci různých bělících prostředků na povrch zubů. Princip bělícího procesu je silná oxidační reakce v povrchové vrstvě skloviny. Bělení zubů se provádí technikou ordinačního nebo domácího bělení zubů. Používají se činidla peroxid vodíku a karbamid peroxid o různých koncentracích. Bělení zubů se nedoporučuje u dětí, které jsou mladší 15 let.

Domácí aplikace

Při domácím ošetření bělení zubů si klient sám aplikuje bělící gely v nižší koncentraci bělících činidel do předem laboratorně zhotoveného nosiče gelu. Klient si aplikuje nosič s bělícím gelem 1 -2x denně na 2 -3 hodiny V denní nebo noční dobu. V průběhu bělení zubů se mohou objevit také i nežádoucí reakce.Celková doba bělení by neměla přesáhnout čtyři týdny. Doba udržení výsledného efektu je 12 - 36 měsíců. Závisí na kvalitě skloviny, neprovádění ústní hygieny, na působení různých vnějších pigmentů na chrup (pití kávy, černého čaje, kouření, některé druhy jídla atd.).

Bělící zubní pasty

Ve velké většině jsou pod pojmem bělící pasty označovány pasty, které obsahují  např. látky, které snižují tvorbu zubního kamene, látky rozpouštějící zubní povlak, do kterého se ukládají vnější barviva a další jiné látky. Jedná se především o zubní pasty, které mají lepší čistící účinek.

Barva zubů

Barva zubů je z části dána geneticky, ale v průběhu vývoje zubů se může na výsledné barvě podílet také celá řada jiných faktorů. Po skončení vývoje zubů se mohou  na jejich barvě „podepsat" také i vnější vlivy.

Fluorózní skvrny

Bohužel ani velmi důkladným čištěním zubů se nedají odstranit skvrny, které vznikly z předávkování fluoridem. Estetická léčba spočívá v zásahu do povrchu skloviny a doplnění moderními bílými materiály. Při bělení zubů se pouze setře rozdíl mezi skvrnami a pozadím ve sklovině zubu, protože dojde pouze k zesvětlení neporušené části skloviny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.