Kód pojišťovny

Krize středního věku

Ilustrační obrázek

Nejen ženy, ale také muži mají svůj přechod. Mezi čtyřicátým a padesátým rokem začíná muž bilancovat svůj dosavadní život. Odborná publikace hovoří o tomto období jako o andropauze, viropauze, mužské menopauze. Nedá se nic dělat, stárnou nejen ženy, ale také i muži. Stárnutí u zdravých mužů neprovázejí zpravidla drastické změny ve funkci pohlavních žláz. U mnohých mužů se tvorba androgenů i plodnost udržuje až do pokročilého věku.

Hormony

Tzv. syndrom částečného androgenového deficitu u stárnoucích mužů (PADAM) se nejčastěji projevuje depresemi, nervozitou, návaly horka, silným ocením, omezením libida, poruchami erekce, malátností, sníženou koncentrací a poruchami paměti. Mimo subjektivních symptomů se objevuje celá řada viditelných fyzických změn, např. řídnutí vlasů,  tloustnutí, osteoporóza, ochabnutí sil a pokles celkové hmotnosti svalů, změna rozdělení tělesných tuků ve prospěch tukových polštářků na břiše a změny v krevním obraze a imunitním systému.

Proces stárnutí

Proces stárnutí pochopitelně nelze připisovat pouze na konto nedostatku hormonů. Koncentrace nejdůležitějšího mužského pohlavního hormonu, testosteronu, během života zvolna klesá, i když tento proces může urychlit vzestup koncentrace SHBG a individuálně podmíněná aktivita receptorů pro androgeny na povrchu a uvnitř buněk. Při poklesu hladiny testosteronu do hypogonodálního pásma, při příznacích nedostatku androgenů a vyloučení rakoviny prostaty je třeba u starších mužů nařídit hormonální substituční terapii pod dohledem lékaře, nejlépe formou testosteronové náplasti anebo gelu s krátkodobým účinkem.

Co je třeba si uvědomit

Po čtyřicátém roce si chtě nechtě začínáme uvědomovat svoji konečnost a také se můžeme zbavit svého narcismu. Záleží však na tom, co a do jaké míry si je muž  ochoten připustit. Nové začátky a druhé mízy jsou jen krátkodobými manévry, které po procitnutí nemusí vždy skončit dobře. Výzkumy hovoří, že tomto věkovém období spadne do deprese každý druhý muž. Hlavním úkolem zralého muže je vytřídit si hodnoty. Vlastní zdraví, rodinné vztahy i nesplněná přání můžeme naplňovat i bez toho aniž bychom pálili všechny mosty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.