Kód pojišťovny

Vodní radovánky

Ilustrační obrázek

Pobyt ve vodě nám nabízí skvělou relaxaci a příjemné, nenáročné cvičení. Ve vodě se dá hubnout, modelovat postava ale také zlepšit činnost řady životně důležitých orgánů. Fyzikální vlastnosti vody mají na lidské tělo blahodárný vliv. Zejména odpor vody a hydrostatický tlak. Díky odporu vody vděčíme za to, že se při ponoření do ní cítíme lehcí. Naše tělo ve vodě ztrácí většinu své tíhy. Pocit lehkosti je ještě větší, když se ponoříme do mořské vody. Člověk ponořený po ramena do vody „ztrácí" přibližně 90 % váhy. Co způsobuje hydrostatický tlak? Když se ponoříme do vody po krk, obvod našeho těla se zmenší. Kolem prsou o jeden až tři a půl centimetru a kolem břicha až o šest centimetrů. Když voda tlačí na naše tělo silou, svým způsobem masíruje celý jeho povrch. Nejen kůži, ale i všechny na ní se nacházející receptory, svaly a klouby a také vnitřní orgány, například střeva. Voda poskytuje 12x větší odpor než vzduch.

Proč se hýbat ve vodě

Abychom se ve vodě mohli hýbat, musíme překonávat odpor vody. Čím je větší, tím rychleji se pohybujeme. Při překonávání tohoto odporu vynakládáme velké množství energie, ale protože jsme ve vodě, ani to příliš nepociťujeme. Odpor vody vyvíjí na všechny části těla stejný tlak. Při cvičení jsou tak protilehlé svaly procvičované partie zatěžovány rovnoměrně. Ve vodě zvládneme i cvičení, které by pro nás na suchu bylo příliš náročné. Zanedbatelné není ani to, jak působí voda na náš krevní oběh. Srdce lépe pumpuje krev, protože klesá tlak související s gravitací. Rychlejší krevní oběh také způsobuje lepší zásobování těla kyslíkem. Voda urychluje činnost lymfatického systému. Pobyt ve vodě nás proto může zbavit i takových obtíží, které nám způsobuje narušená činnost lymfatického systému. Naše tělo je lépe zásobováno výživnými látkami, které se dostávají krví do tkání. Díky hydrostatickému tlaku vody musíme silněji vdechovat a vydechovat vzduch z plic a to přispívá ke zvětšení jejich kapacity a lepšímu okysličování krve. Do svalů je vedeno více krve, čímž se celkově zrychlí metabolismus.

Plavání je pro každého

Každý pohyb ve vodě nám prospívá, ale ze všeho nejvíc plavání. Při plavání zapojujeme téměř všechny svalové skupiny a posilujeme srdeční činnost. Počet spálených kalorií závisí na stylu, kterým se plave. Například plavání stylem prsa je skvělé pro rozvoj svalů nohou a paží. Doporučuje se lidem oslabeným nemocí anebo těm, kteří byli nuceni dlouho ležet na nemocničním lůžku. Tento styl ale není příliš vhodný pro lidi, kteří mají potíže s kyčelními klouby. Plaveme-li na zádech, tedy stylem znak, posilujeme celé zádové svalstvo, uvolňujeme krční, prsní, a ramenní svaly. Motýlek zase posiluje svaly ramen a břicha. Je vhodný pro zdravé lidi, kteří si chtějí zlepšit kondici. Nevhodný je pro lidi oslabené nemocí a ty, kteří mají potíže s ramenními klouby nebo krční páteří. Kraul zatěžuje svaly ramen a paží, ale také nohou. Doporučuje se astmatikům nebo těm, kteří přestali kouřit a chtějí si zvětšit kapacitu plic.

Věnujete-li se plavání 2-3krát týdně, určitě dosáhnete viditelných výsledků. Abyste však dosáhli žádoucího účinku, potřebujete svižně plavat alespoň deset minut v kuse, jedním plaveckým stylem. Až poté totiž dostatečně zvýšíte rychlost srdečního tepu, a nastartujete tak spalování tuků. Pokud patříte mezi začátečníky, je důležitá pravidelnost. Jednou za 2-3 dny plavte volným stylem 100-300 metrů v kuse. Když nebudete moci, dělejte si přestávky. Čím dříve potom vydržíte v kuse plavat  10 minut, tím lépe pro vás. Jako u každého sportu ani u plavání nezapomínejte na správný pitný režim a na protažení před a po aktivitě.

Který styl je pro vás ten pravý? Chcete-li zpevnit bříško, znak je pro vás ideálním stylem. Tento druh plavání je navíc považován za nejbezpečnější a může ho provozovat skutečně každý.

I když se to nezdá, prsa jsou velmi náročný silový styl. Tedy za předpokladu, že zvládáte správnou techniku. Plavete-li stylem „paní radová", s hlavou vztyčenou vzhůru a ještě si u toho povídáte, může vás druhý den bolest za krkem. Pro kondiční plavání stylu prsa je nutné dodržovat zásady správného dýchání, to znamená do vody. Kraul je velmi účinným plaveckým stylem. Častým zlozvykem je dýchat jen na jednu stranu. Prvotně je důležité správné dýchání a poté správná práce rukou a nohou.

Cvičení ve vodě

Toto cvičení je mnohem příjemnější než v posilovně a navíc při něm spálíte v průměru o polovinu více kalorií. Například vážíte-li kolem šedesáti kilogramů, za hodinu v posilovně vydáte přibližně 240 kalorií, zatímco pokud budete stejnou dobu plavat, spálí vaše tělo kolem 420 kalorií. Abyste si zacvičili ve vodě, nemusíte bezpodmínečně umět plavat. Existuje také sport zvaný   vodní gymnastika. Jde o stále populárnější druh cvičení i rehabilitace. Je vhodný skutečně pro každého. Riziko způsobené vyšší námahou nebo jiné zdravotní komplikace jsou totiž při cvičení ve vodě skutečně minimální.

Stále rozšířenějším sportem se stává akvaaerobik. Vodní aerobik se vyvinul v USA a původně sloužil zraněným sportovcům. Ve vodě mohli vykonávat pohyby, které pro ně na suchu nebyly proveditelné. Oproti klasickému aerobiku má vodní varianta tyto výhody: cvičí se proti odporu vody ve volném tempu, fyzická zdatnost nehraje roli. Tělo není po cvičení rozlámané, ale jen příjemně unavené. Skutečná intenzita pohybu je ovšem stejná jako na suchu. Někdy se cvičí s pomůckami, ale ty jsou k dispozici přímo v bazénu. Většinou se jedná o pásy pro cvičení v hluboké vodě, které udržují tělo ve vertikální poloze a umožňují práci svalům trupu a končetin, aniž by se přetěžovaly jiné oblasti.

Cvičí se v různé hloubce:

  • V mělké vodě (po prsa) - pro začátečníky, při tomto cvičení vážíme zhruba 50% hmotnosti na suchu.
  • V přechodné vodě (po ramena) - vážíme asi 10% hmotnosti na suchu.
  • V hluboké vodě - vhodné pro středně pokročilé a zdatné jedince.

Moře nebo bazén

Mořská voda obsahuje, v závislosti na místě, určitou koncentraci minerálních solí, které našemu tělu prospívají. Když vyjdete z mořské vody, zůstanou na vašem těle asi jeden až dva gramy těchto solí. Asi polovina pronikne povrchovými částmi kůže do krve. To způsobuje, že se nám uvolňují svaly, rozšiřují cévy, snižuje krevní tlak a zlepšuje stav kůže.

Pokud často navštěvujete bazén, dávejte raději přednost těm, které jsou dezinfikovány ozonem. Taková voda méně dráždí pokožku než stále často používaný chlór. Ideální je, když má voda v bazénu okolo 20 až 25 stupňů. Chladivá voda vás nutí se hýbat. Chladná voda navíc podporuje tvorbu žaludečních kyselin a přispívá k dobré činnosti střev. Právě proto po delším plavání v bazénu míváme hlad.

Netradiční vodní sporty

Vodní póla vzniklo v polovině 19. století ve Velké Británii. Jedná se o oblíbenou míčovou hru, která svým charakterem patří částečně k plavání. Zatěžovány jsou především svaly paží, trupu a dolních končetin. Hodnoty srdeční  frekvence i krevního tlaku jsou poměrně vysoké, protože zatížení je náročné vzhledem ke krátkým a velmi rychlým výměnám míče. Vodní pólo je sport, který rozvíjí především rychlostní a silové schopnosti hráče a rovněž schopnosti koordinační.

Při vodním lyžování posilujete celé tělo. Náročnost vodního lyžování umocňuje převážně statické zatížení dolních a horních končetin. Velké zatížení se týká také páteře především v bederní a křížové oblasti. Zdravotní riziko v podobě kulatých zad s vystouplými lopatkami a následnými bolestmi je poměrně častou, nepříjemnou komplikací tohoto sportu. Vodní lyžaři mají také častější záněty středouší a záněty vedlejších nosních dutin.

Veslování patří k vodním sportům s dlouhou tradicí. Předpokládá vynikající silově-vytrvalostní i rychlostní schopnosti. Při záběru jsou aktivovány svaly horních končetin, trupu i dolních končetin. Hodnoty kardiorespiračních ukazatelů (srdečního a dýchacího systému) jsou většinou vysoké a často dosahují až stropových hodnot. Veslaři se vyznačují z hlediska stavby těla vyšší tělesnou výškou i hmotností, velmi významná je také délka trupu, horních i dolních končetin. Pro vlastní záběr je důležitá dobrá flexibilita bederní páteře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.