Kód pojišťovny

Ženy a srdeční onemocnění

Ilustrační obrázek

Ke koronárním nemocem srdce nebo srdečnímu infarktu dochází u mladých žen velice zřídka, ale tato situace se v pozdějším věku mění. Výzkumy dokazují, že ženy pod 65 let utrpí srdeční infarkt jen zřídka. Od tohoto věku však již existuje vysoké riziko, že k infarktu dojde a pokud ano, má tu nejhorší prognózu. Tato situace je dána tím, že až do let kdy nastane klimakterium, jsou ženy chráněny funkcí ženských pohlavních hormonů, estrogenů. Tyto hormony mají určitý vliv na látkovou výměnu. S poklesem produkce pohlavních hormonů ve vaječnících se tato ochranná funkce ztrácí, riziko onemocnění rychle roste a krátkodobě je stejné jako u mužů a pak je dokonce převyšuje.

Hormonální terapie

Souvislost mezi nedostatkem estrogenu a rizikem srdečního infarktu se dá dále  odvodit z toho, že u žen s klimakterickými potížemi lze jednoznačně pozorovat nedokrevnost nebo nedostatečné prokrvení. V současné době se dlouhodobě diskutuje o substituční terapii pomocí ženských pohlavních hormonů i v souvislosti s nemocemi srdce a krevního oběhu jako ochraně před koronárním onemocněním srdce, a tím před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí. Jestliže dodají ženy svému tělu pohlavní hormony (estrogen a gestagen), které jejich vaječníky po menopauze nemohou samy produkovat, riziko opět klese. Odborníci uvádějí, že ženy, kterým byla substituční terapie podávána trpí méně často onemocněním srdce a také zlomeninami kostí než jiné ženy. Po menopauze se začíná podobat ženské přerozdělení tuku mužskému tím, že se stává více zvýrazněná horní partie těla, u mužů je tomu naopak (trochu více jim rostou prsa a pozadí).

Rizikové faktory

Ženám stejně jako mužům škodí stejné rizikové faktory:

  • Kouření
  • Vysoký systolický nebo diastolický tlak
  • Vysoká hladina LDL cholesterolu a relativně nízká hladina HDL cholesterolu
  • Intolerance vůči glukóze
  • Pokročilý věk

Pro ženy je zvláště nebezpečná cukrovka a nízká hladina HDL lipoproteinu. Obecně můžeme konstatovat, že léčbou estrogeny můžeme redukovat kardiovaskulární onemocnění u žen až o 80%,  jestliže neexistují jiné rizikové faktory, které by působení estrogenů zablokovaly.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.