Kód pojišťovny

Nezhoubné nádory plic

Ilustrační obrázek

Nezhoubné nádory plic a průdušek  postihují stejným dílem jak muže, tak ženy. Tento typ nádorů tvoří přibližně 5 -10 % všech plicních nádorů a obvykle je diagnostikován náhodným vyšetřením plic. Zpravidla se projevuje nevelkým krvácením z průdušek, jindy nenápadně se zhoršující dušností nebo drážděním ke kašli. Nezhoubné nádory mohou být tvořeny různými druhy buněk, například z tkáně chrupavčité, tukové, z hladkého svalstva, vaziva, někdy také ze slizniční výstelky průdušek. Nezhoubné nádory sice přímo život neohrožují, ale přece jen v případě, že rostou do vnitřního průsvitu průdušky, anebo tlakem zvenčí, mohou způsobit uzávěr průdušky a následuje poškození přilehlé plicní tkáně. V důsledku toho je plicní tkáň méně odolná vůči infekci. Existuje riziko, že nezhoubný nádor se může zvrhnout v zhoubný.

Zhoubné nádory plic

Zhoubné nádory plic a průdušek jsou charakterizovány nekontrolovatelným růstem, kterým rozrušují okolní tkáně a orgány, do nichž prorůstají a také tím, že vytvářejí metastázy. Tato vážná nemoc se projevuje těmito příznaky: zvýšená únavnost, nechutenství až výrazné hubnutí, zvýšená teplota. Z plicních příznaků se nejčastěji projevuje kašel, popř. vykašlávání sputa někdy s příměsí krve, tupý tlak n hrudi a dušnost. V některých případech se v pohrudniční dutině tvoří výpotek, který také spolupůsobí na vzniku dušnosti. Také chrapot, který nelze zvládnout běžnými prostředky do deseti dnů může být příznakem dráždění nebo ochrnutí nervu, který ovládá činnost hlasivek. Rakovinný nádor, který je uložen uvnitř plíce a nezasahuje pohrudnici nebolí.

Příčina rakoviny plic

Přesná příčina rakoviny plic není známá, ale existuje celá řada faktorů, která vznik ovlivňuje vznik tohoto onemocnění. Zde patří: chemické látky (azbest, nikl, kobalt, chróm, atd.), radioaktivní záření, výfukové plyny. Dalším rizikovým faktorem je kouření a genetické dispozice.

Léčba

Pro zdárný průběh léčení je důležitá včasná diagnóza. Jestliže je nádor umístěn tak, že je možné jej chirurgický odstranit, přistupuje se k operaci. U zhoubných nádorů vzhledem ke zvýšenému riziku váhání i odkladů je správné rozhodnout se raději dříve k chirurgickému odstranění nádoru. Po operaci je léčba zpravidla doplněna ozařováním. Kromě toho jsou nemocnému podávány cytostatické léky, které zabraňují dalšímu růstu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.