Kód pojišťovny

Očkování

Ilustrační obrázek

Co se týká prevence očkováním, patřila naše země k nejlepším na světě. Jak vlastně očkování funguje? Očkovací látka (vakcína) se vpraví do těla pomocí injekce a obsahuje většinou malé množství mrtvých bakterií, jejich těl nebo toxických látek, které produkují. Nebo se může jednat o živé patogeny, které jsou však tak slabé, že nemohou vyvolat skutečnou nemoc. Oba typy těchto vakcín donutí tělo, aby začalo vytvářet protilátky. Tvorba protilátek trvá několik týdnů. Pro získání dostatečné imunity je v některých případech potřeba podat ještě jednu nebo více posilovacích dávek. Existují také pasivní vakcíny, kdy se podávají přímo protilátky.

Doba ochrany

Některé typy vakcín jsou účinné déle než třicet let, jako např. očkování proti tetanu, jiné chrání kratší dobu. Očkování proti černému kašli chrání devadesát procent dětí, které dostaly tři dávky vakcíny.Očkovací látky proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, tetanu, dětské obrně a hemofilii je účinné u devadesáti pěti procent dětí.

Povinná očkování

Základní dětská očkování jsou u nás povinná a jsou hrazeny pojišťovnou. Připlácí se pouze na šetrnější vakcíny, které však postupně nahrazují ty původní. Povinná očkování chrání před nemocemi, která mohou ohrozit život. Který druh očkování a v jakém věku má jedinec podstoupit, stanoví očkovací kalendář. Každé dítě by mělo v prvních letech života dostat vakcínu proti přenosné dětské obrně, záškrtu, černému kašli, tetanu, virové hepatitidě, spalničkám, příušnicím, zarděnkám a tuberkulóze.

Hexavakcína

V současné době se u nás podává dětem hexavakcína, která chrání najednou proti šesti nemocem. Jedná se o dětskou obrnu, záškrt, černý kašel, tetanus, hepatitidu B, hemofilus B. Její výhodou je, že počet injekcí se snižuje o tři  a celkový počet očkování o sedm. Dětský organismus je tak vystaven menší zátěži a menší jsou také i vedlejší účinky.Hexavakcína se podává ve čtyřech dávkách během prvních dvou let. Další kombinovaná vakcína je proti spalničkám příušnicím a zarděnkám.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.