Kód pojišťovny

Fitness je i pro starší

Ilustrační obrázek

Uspěchanost je velkým nedostatkem naší doby. Většina lidí se začíná starat o své zdraví až nastane nějaký problém. Je až s podivem kolik péče věnujeme svému zevnějšku nebo autu, ale na vlastní zdraví někdy zapomínáme. Zvláště s přibývajícím věkem dochází v organismu k celé řadě změn. Stárnutí je bohužel nezvratný proces, ale do jisté míry ho můžeme ovlivnit. Někdo je starý již po čtyřicítce, zatímco jiný má schopnost radovat se ze života do pozdního věku. Objektivně stanovit kdy je člověk starý a kdy stáří začíná je složité.

Aktivita léčí

Je prokázáno, že ti co mají přiměřenou psychickou a fyzickou aktivitu, správnou životosprávu se dožívají vyššího věku. Kromě toho se staršího věku dožívají v celkově lepší kondici. Pravidelná pohybová aktivita a silovější trénink v seniorském věku působí jako prevence svalové ochablosti a také zlepšuje kardiovaskulární systém. Pozitivní vliv byl také zaznamenán u potíží s močením, cviky na posilování pánevního dna mohou odstranit velké procento funkčních potíží. Cvičení je také vynikající prevencí cukrovky, aerobní aktivity i posilování pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru. Nelze opomenout také prevenci osteoporózy a prevenci potíží pohybového aparátu. Starší lidé trpí velkými bolestmi páteře  a právě různými kompenzačními cviky můžeme přispět ke zlepšení zdravotního stavu. Také rovnováha koordinace pohybu se cvičením výrazně zlepšuje.

Osobní lékař a trenér

Ve světě není nic výjimečného jestliže posilovnu navštěvují lidé ve starším věku. Je zcela běžné mít svého osobního trenéra, který po lékařské kontrole celkového zdravotního stavu navrhne bezpečný trénink. Posilování na strojích je zdraví prospěšné a trénink se dá sestavit zcela individuálně podle fyzické kondice. Vedle cvičení je důležité samozřejmě nezapomínat také  na dostatečný pitný režim. Neméně důležitý je spánek, pozitivní myšlení a dobří přátelé s kterými máme společné zájmy a záliby. Pokud se nám podaří  alespoň některé tyto faktory ovlivnit, můžeme vést dlouho aktivní a plnohodnotný život.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.