Kód pojišťovny

Tichý zloděj

Ilustrační obrázek

Tímto názvem bývá někdy označována osteoporóza, protože vznik a vývoj této choroby je zcela plíživý a neznatelný. Onemocnění se může vyvíjet aniž bychom zaznamenali větší změny našeho zdravotního stavu. Prvním varovným signálem může být typická osteoporotická zlomenina (např. zlomenina zápěstí, obratle nebo krčku stehenní kosti). Charakteristické jsou také bolesti v zádech nebo v dlouhých kostech horních a dolních končetin. Bolest může vzniknout při prudším pohybu nebo při zvedání břemene nebo jiné zátěži páteře (někdy i velmi malé). Osteoporóza také přispívá k vypadávání chrupu.

Typy osteoporózy

Rozlišujeme dva základní typy osteoporózy. Typ I je charakterizuje poruchu, která je způsobena hormonálními změnami, především poklesem hladiny estrogenu. Ten způsobuje zrychlené vyplavování minerálních látek z kostí. Za typ II považujeme potíže spojené s nedostatečnou výživou, především se jedná o deficit kalcia a vitaminu D, který je nutný pro jeho vstřebání,. Osteoporóza se netýká pouze žen po menopauze, ale může začít již v mladším věku.

Faktory ovlivňující vznik onemocnění

Nejdůležitějším faktorem je maximální množství kostní hmoty, kterou dosáhneme v dospělosti. Čím máme větší a pevnější kosti, tím méně je bude úbytek kostní hmoty poškozovat. Drobné subtilnější jsou více ohroženy. Důležitou roli hraje otázka životního stylu a stravovacích návyků, které mohou výrazně ovlivnit vstřebávání kalcia. Jestliže konzumujeme výživu bohatou na živočišné bílkoviny, sůl a cukr, je z organismu vylučováno větší množství kalcia. Tělo je pak donuceno ubírat vápník z kostí, aby dokázalo uspokojit své potřeby. Také alkohol, kofein a některé léky tomuto prvku škodí. Vstřebávání  blokuje také nadměrné množství magnesia nebo fosforu. Mezi další faktory patří také kouření, hormonální změny (předčasná puberta, menopauza atd.), chronické onemocnění jater nebo ledvin.

Příznaky pokročilé osteoporózy

Jestliže se jedná o pokročilejší typ osteoporózy, může postupně docházet k sesedávání obratlů, snížení tělesné výšky, kulacení páteře a současně více vystupuje břišní stěna.

Pozor na oxid uhličitý

Nápoje, které jsou syceny oxidem uhličitým obsahují vysoký podíl fosfátů a ty způsobují, že tělo vylučuje kalcium spolu s vylučováním těchto sloučenin, a to i v případě, že musí být kalcium uvolněno z kostí.

Doporučené potraviny

V našem jídelníčku by neměl chybět česnek a cibule. Tyto potraviny totiž obsahují síru a ta je potřebná pro zdravý vývoj kostí. Opatrně s konzumací citrusových plodů, rajčat, mandlí, chřestu, rebarbory a kešu oříšků. Tyto potraviny mohou blokovat vstřebávání kalcia.

Diagnostika

Časná diagnóza onemocnění je důležitá, protože čím později nemoc odhalíme, tím jsou vyhlídky k úpravě zdravotního stavu menší. Zdravotní stav se hodnotí podle tzv. kostní donziometrie. Jedná se o specializovaný test, který je nebolestivý a přesný. Mezi diagnostické metody, které dokážou zachytit onemocnění v raném stadiu patří absorpciometrie. Další moderní metodou je počítačová tomografie. Pro celkové zhodnocení zdravotního stavu je také důležité stanovení laboratorních (biochemických) parametrů.

Základní prevence osteoporózy

  • Přiměřený a dostatečný přívod kalcia.
  • Vyvarovat se pádu.
  • V maximální míře omezit alkohol, kouření a sladkosti.
  • Častý pobyt venku na čerstvém vzduchu.
  • Pravidelná tělesná aktivita.
Léky proti osteoporóze účinkují většinou tak, že brání odbourávání kosti. Další skupinu tvoří léky, které podporují novotvorbu kosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.