Kód pojišťovny

Dáme si kafíčko

Ilustrační obrázek

To, že káva je povzbuzující nápoj je nám známo již dávno. První kavárny existovaly v Mekce  a byly podporovány náboženskou obcí. Vznik kaváren se rychle šířil po arabských zemích a postupně přes Amsterdam se později dostaly i do Evropy. Proč je pití kávy tak oblíbené? Asi jen s velkým sebezapřením si dovedeme představit pauzy bez dobré kávy. Káva pro nás symbolizuje pohodu pijeme ji především kvůli kofeinu. Jedná se o látku, která nás dokáže povzbudit, zvednout náladu a podpořit naše fyzické síly. Káva obsahuje také prospěšné minerály jako magnezium a draslík. Kvůli svému pozitivnímu  vlivu na centrální nervový systém je oblíbeným pomocníkem studentů učících se zejména po nocích. Káva se po požití velmi rychle vstřebává a její účinek přetrvává 2- 4 hodiny.

Každý máme svoji „drogu"

Každý jedinec reaguje na kávu zcela individuálně. Někdo si může dát šálek kávy před spaním a usne jako špalek, jiný nemůže po kávě ani zamhouřit oko. Odborníci to vysvětlují tím, že každý reagujeme na něco jiného a v mozku máme rozdílné množství koncentrace chemických látek, které jsou uvolňovány z nervových zakončení (tzv. neurotransmiterů).

Čím může být káva prospěšná?

Kromě pozitivního vlivu kávy na bdělost bylo také zjištěny její další pozitivní účinky. Jedná se zejména o:

  • zmírnění svalové bolesti po cvičení,
  • u žen působí jako afrodiziakum,
  • snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů

Pozor, neměli bychom si však myslet, že pití kávy je samospasitelné. Vše má své kladné i záporné stránky, takže i nadměrné pití kávy lze považovat za škodlivé. Při extrémním pití kávy hrozí tzv. kofeinový šok. Ten se projevuje bolestmi hlavy, třesem, rukou a nepravidelným bušením srdce. Nadměrné pití kávy odebírá organismu vitaminy skupiny B. U mužů by to mohlo způsobit snížení počtu spermií a tím pádem snížení plodnosti. Rozhodně bychom neměli překračovat hranici čtyř šálků za den. S pitím kávy souvisí také pitný režim, protože káva odvodňuje organismus, nesmíme nikdy zapomínat na dostatečný přísun tekutin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.