Kód pojišťovny

Zdravá játra

Ilustrační obrázek

Játra jsou největší žlázou v těle a jsou tvořena velkým množstvím buněk tzv. hepatocytů. Ty během života odumírají a na jejich místě stále vznikají nové. Jestliže dojde k odstranění 50 až 60 % jaterní tkáně, dorostou játra během několika měsíců. V játrech se velice rády usazují viry (běžné-např. chřipkové nebo speciální - způsobující žloutenku). U většiny nemocí nelze léčit základní chorobu, ale pouze její příznaky a komplikace. Mezi nejznámější onemocnění patří žloutenka a cirhóza. Na žloutenku typu A a B existuje možnost očkování. Žloutenku typu A označujeme jako nemoc špinavých rukou. Základem léčby je hygiena, izolace od kolektivu a při teplotách klidový režim na lůžku. Tohoto viru se organismus dokáže sám zbavit.

Cirhóza jater

Při tvrdnutí neboli cirhóze jater se jaterní tkáň přeměňuje na vazivo. Cirhózu bohužel nelze zvrátit a celkový stav pacienta se může jen zhoršovat. U pacientů, kteří mají pokročilou cirhózu, existuje pouze možnost transplantace jater. Játra jsou schopna tolerovat pouze určité množství alkoholu. V případě, však, že jedinec pije nadměrně, musí játra pracovat daleko více, aby byl alkohol odstraněn. Organismus se alkoholu zbavuje pomocí enzymatických procesů, který mají daleko více vyvinutý muži než ženy. Takže ženy snesou daleko méně alkoholu než muži.

Jak poznáme cirhózu?

Cirhóza je pomalý proces, který postupuje nejprve nenápadně a změny začne vnímat nejprve okolí než sám jedinec. Nejprve se dostaví změny chování, problémy v pohybech, třes rukou. Velmi nebezpečné je pití alkoholu zejména v době nemoci. Kdy tělo bojuje s virem a musí odbourávat léky a chybí již rezerva na odbourávání alkoholu.

Strava

Pokud chceme snížit zátěž jater, měli bychom dodržovat stravu s nízkým obsahem tuků, alkoholu a cukrů. Také je potřeba omezit spotřebu kávy a černého čaje. Zapomenout bychom měli na kořeněná jídla, protože ta kladou na játra zvýšené nároky. Během jaterní choroby se spotřebovává velké množství tělesných zásob vitaminu B12 a kyseliny listové. Ten najdeme v rybách, mléčných výrobcích a kyselinu listovou najdeme v zelené listové zelenině a v čerstvém ovoci. Důležitý je také vysoký příjem vitaminu C, který podporuje detoxikaci organismu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.