Kód pojišťovny

Přírodní afrodiziaka

Ilustrační obrázek

Afrodiziaka jsou prostředky, které posilují pohlavní pud a  potenci. Mohou také mít vliv na zesílení a prohloubení erotických a sexuálních prožitků. Afrodiziaka byla používána již odpradávna a nejstarší písemné zprávy o používání afrodiziak můžeme nalézt na sumerských tabulkách, staroegyptských papyrech a staročínských věšteckých kostech. Ve starém Egyptě a Řecku byly dokonce zřizovány zahrady, kde se popíjelo víno s vybranými bylinami.

Vše začíná jídlem

To, že láska prochází žaludkem je stará známá věc a tak se využívalo mnoha pokrmů ke zlepšení milostného života. Přísady s afrodizikálními účinky jsou ústřice, artyčoky nebo určité druhy exotického koření. Lehce stravitelná strava a jídla bohatá na bílkoviny tělo posilují a oživují, zatímco příliš tučná a smažená jídla způsobují lenost.

Nápoje lásky

Příprava nápoje lásky vyžadovala různé postupy. Zpravidla se jednalo o extrakty z různých bylin nebo zvířat. Také se velmi nadrobno rozmělňovaly rostliny, houby nebo zvířata a tyto směsi se přidávaly do nápojů.

Oleje masti a lázně

Mezi prostředky, které slouží k pěstění pokožky, zkrášlování a parfémování patří také i některé oleje např. se jedná o ylang-ylang, kokosový olej, masti a lázně, které mají velký vliv na senzibilitu pokožky.

Minerály a horniny

Určité kameny byly velmi oblíbené pro svou moc již v minulosti. Jedná se zejména o mnohé drahokam (akvamarín, rubín), ale také o mineralizované organické hmoty - jantar.

Pilulky

Některá afrodiziaka se používají ve formě pilulek. Současný trh nabízí mnoho možností a některé pilulky jsou vyrobeny na přírodní bázi.

Láska a zamilovanost

Rozhodující chemickou továrnou lásky je dopamin a noradrenalin. Jedná se o látky, které se vyskytují u zamilovaných v daleko vyšší koncentraci. Noradrenalin je označován také za „stresový hormon", který zvyšuje pozornost, zlepšuje náladu a celkově aktivuje tělo. Dopamin má antidepresivní a euforizující účinek, zlepšuje náladu a celkově tělo aktivuje. Zvýšení produkce dopaminu může dovést jedince k euforické  extázi, která je doprovázena až přemírou kreativity a fantazie. U zamilovaných osob lze nalézt nízkou hladinu serotoninu, ale vyšší hladinu endorfinu. Endorfin má velmi blízko k morfinu a heroinu. Při rozpadu milostného vztahu dochází k náhlému zvratu v koncentraci tohoto neurotransmiterů v těle, což může ve zvlášť obtížných situacích připomínat abstinenční příznaky při odvykání drog.

Afrodiziaka a jejich vliv na psychiku

Afrodiziaka mohou působit na činnost ženského hormonálního systému tak, že nastartují produkci pohlavních hormonů ze skupiny estrogenu s gestagenu. U mužů mohou podnítit tvorbu mužských pohlavních hormonů, především testosteronu.  Době ovulace je hladina testosteronu ženském těle nejvyšší za celý menstruační cyklus. V důsledku toho jsou ženy daleko více naladěny na sex než jindy. Během orgasmu dochází nejen k vyplavování pohlavních hormonů štěstí (endorfinu a dopaminu), ale do krve se vyplavuje  také oxytocin. Oxytocin má velký význam pro mateřské chování, ale nezávisle na vztahu matka - dítě také zvyšuje potřebu tělesného kontaktu a při orgasmu vyvolává pro ženu velice příjemné stahy vagíny a dělohy. Mnohdy dochází k poruchám tvorby tohoto hormonu a potom ho mohou do určité míry nahradit afrodiziaka, která působí přímo na psychiku. Tak stačí např. jedna až dvě číše vína (alkohol blokuje v našem mozku rozumová centra).

Zlepšení sexuálního vztahu

O tom, že oboustranně uspokojivý sex hraje ve vztahu důležitou roli není snad potřeba diskutovat. Největší skupinu spotřebitelů afrodiziakálních přípravků pochází ze skupiny lidí trpících nějakou sexuální dysfunkcí. Na léky, které posilují potenci však toužebně čeká i mnoho zdravých jedinců.

Voňavky  parfémy

Naše čichové receptory jsou přímo propojeny s limbickým systémem. To je ta část mozku, která je odpovědna za naše emocionální chování (centrum citů). Čichové vjemy mohou proto velmi intenzivně působit na náš citový život. Mnohé pachy a vůně máme spojeny s určitými pocity nebo událostí. To také objasňuje i afrodiziakální vlastnosti mnohých vůní. V orientálních harémech se často používaly intenzivně vonící byliny a rostlinné extrakty, které zvyšovaly smyslnost prostředí. Účinky různých vůní jsou však velice individuální.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.