Kód pojišťovny

Dovolená nebo galeje?

Ilustrační obrázek

Na dovolenou se těšíme minimálně půl roku. Šetříme na ni, zařizujeme si volno v práci a konečně jsme tam! Pokud patříme k těm šťastlivcům, kteří se dokážou od starostí rychle oprostit, začneme si užívat. Sotva si ale zvykneme, jedeme domů... A znovu všechno zabalit, nerváky po cestě, vrcholí to doma, kdy vybalíme všechno špinavé prádlo z kufrů, jsme utahaní a nevíme, co dřív... a ráno do práce.

Jestliže žijete  většinu roku vysoce zátěžovým způsobem, tak dovolená je jen jiným druhem zátěže, který vás možná ještě dorazí. K čemu tedy dovolená je, když se po ní cítíme ještě hůř než předtím. Problém návratu už dostal dokonce svůj oficiální název - post-holiday syndrom. Projevuje se smutkem a úzkostí, ztrátou chuti k jídlu, dokonce i svalovou únavou a bolestmi hlavy.

V čem je problém?

Pro většinu lidí je největším šokem fakt, že je další dovolená v nedohlednu. Připadají si ještě hůř, než když na dovolenou odjížděli. Mají pocit, že si vůbec neodpočinuli, jsou podráždění, nebo naopak dost skleslí. Fakt, že neumíme udělat jasnou dělící čáru mezi prací a soukromím, považují odborníci za hlavní příčinu většiny našich problémů. Naše „zapřaženost" má na svědomí i neschopnost se dorozumět v rodinných a partnerských vztazích. Neumíme dělit svůj čas mezi nezbytnou zátěž a odpočinek. Nemůžeme se přepínat celý rok v práci a těšit se na dva týdny dovolené. Nečekejte, že vás dva týdny  v přímořském letovisku dobijí na celý rok! Týden dovolené naprosto nestačí, 14 dnů je úplné minimum. První týden je v podstatě ztracený, teprve na jeho konci začínáte dostatečně odpočívat. Tři až čtyři neděle jsou ideální. Naučte se radovat i během pracovního roku. I z víkendu si můžete udělat malou dovolenou.

Sportovec nebo plážový turista

Zastánci aktivní dovolené hledí na plážové povaleče s odporem. Psychologové ale důrazně varují před stereotypy, které nám přikazují považovat nějaký způsob prožívání dovolené za ten „jediný správný". Každému, co jeho jest. Hlavně si o dovolené neříkejte „já musím".

I když si připadáte unavení ze sezení v kanceláři, není pro vaše tělo ideální strávit dva týdny vleže - lepší je vybrat si dovolenou s trochou pohybu, výletů a rekreačního sportu. Pokud je člověk znuděný ze zaměstnání a rozhodne se pro adrenalinové zážitky, může to být pro jeho tělo nepříjemný šok. Pobyty v horských nebo lázeňských letoviscích spojené s pohybem a procedurami nejsou tak zcela bez rizika. Když člověk začne najednou po dva týdny vytrvale cvičit, může to být pro jeho tělo problém.

Pomoc, práce...

Nechoďte do práce hned po návratu, nechte si „vyrovnávací" den volna. Doma si vše v klidu vybalte, dejte do pořádku i sebe. Užijte si domova, možná je vám teď docela vzácný.

Nemyslete si, že musíte okamžitě dohnat všechny resty. Je pravděpodobné, že první den v práci vám neustále zvoní telefon. Každý, kdo se dovolal během vaší nepřítomnosti, dostal od kolegů přesnou informaci o vašem návratu. Dokumenty a e-maily roztřiďte podle důležitosti. Nenechte se zavalit úkoly, které se nashromáždily po dobu vaší nepřítomnosti. Opravdu není v lidských silách uvést vše do chodu tak, jak jsme zvyklí. Nesmíte toho od sebe chtít příliš, jinak budete stále deprimovanější.

Zpět do normálu

Zvykli jste si o dovolené přispat? Pak věřte, že úprava spánkového režimu trvá několik dní, citlivým lidem až týden. Jestliže o sobě víte, že máte se spaním problémy, snažte se chodit spát pravidelněji už během posledních dnů dovolené. Jinak vám nezbude nic jiného než trpět. Únavu pochopitelně zvyšuje celá řada faktorů, především přelety mezi časovými pásmy a radikální změna klimatu.

Stejně tak jako se spaním se musíte utkat se stravovacím režimem, na který si člověk během dovolené rád zvykne. Jen málokdo se vrací z dovolené hubenější (pokud jste zrovna nebyli s aerobikem u moře), neprodleně proto nárůst váhy zastavte!

Sledujte svůj zdravotní stav. Jestliže máte jakékoli potíže, vyhledejte lékaře. Běžný cestovatelský průjem by neměl trvat déle než tři dny. Nastává v důsledku změny střevní mikroflóry obvykle jak po příjezdu na dovolenou, tak po návratu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.