Kód pojišťovny

Do lázní za odpočinkem

Ilustrační obrázek

Lázeňství má v České republice bohatou tradici. Dodnes u nás funguje třicet čtyři lázní a každé z nich se zaměřují na léčbu a prevenci konkrétních chorob a zdravotních obtíží. V lázeňských domech vám nabídnou klasické léčebné a relaxační procedury, ale také speciální programy, které pomohou zbavit se stresu, zhubnout, udělat něco pro krásu nebo relaxovat v duchu wellness. V lázních si užijete klasické procedury, koupele, masáže, inhalace, pitné kúry, které jsou často doplněny speciálními nebo orientálními technikami.

Pojišťovna nebo peněženka

V případě, že jste nemocní nebo po úrazu, může vám lázně proplatit nebo na ně přispět vaše zdravotní pojišťovna. Komplexní lázeňská péče spočívá v tom, že veškeré náklady na léčbu, stravování a ubytování hradí zdravotní pojišťovna. Tyto pobyty jsou jen pro ty, u kterých je stanovena diagnóza vyžadující lázeňskou péči. Jsou to případy akutních a chronických onemocnění, poúrazové či pooperační stavy. V případě, že máte na lázně nárok, musíte navštívit svého ošetřujícího lékaře, který vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Také vás doporučí ke specialistovi, který lékařský návrh musí potvrdit. Po schválení návrhu revizním lékařem zdravotní pojišťovny můžete nastoupit lázeňskou léčbu, ale jen v těch lázních, které byly vybrány a schváleny revizním lékařem pojišťovny.

V poslední době je hojně využívána příspěvková lázeňská péče. Nárok na ni vzniká opět na základě lékařského návrhu, pacientovi jsou však hrazeny pouze náklady na lázeňskou léčbu, ubytování a stavování si hradí z vlastních prostředků. V obou případech se dostanete do lázní, které mají užší okruh specializace a ve svých oborech se jedná o špičková zařízení.

Platíte-li si lázně z vlastních prostředků, nemusíte podstoupit návštěvu u lékaře a můžete si vybrat z velkého množství programů, které lázeňská zařízení nabízejí. Nejste omezeni žádnou diagnózou, můžete si zvolit jakýkoli léčebný, relaxační nebo wellness program.Velmi oblíbené jsou i krátké víkendové dovolené - dva tři dny relaxace spojené s rekondičním programem.

Co je to wellness

Také si pletete pojmy wellness a fitness? Fitness představuje jen jednu část wellness. Při fitness jde hlavně o skvělou fyzickou kondici a krásu, ve wellness se pak k péči o tělo přidávají i další důležité složky. Wellness je způsob života, který by měl vést k maximální tělesné i duševní pohodě a zdraví. Součástí wellness je zdravá výživa, pitný režim, kontrola váhy, umění zvládat stres a získání zdravých životních návyků. Ve wellness se místo zaručených diet sází na postupnou změnu životního stylu, do kterého neodmyslitelně patří pohyb a změna špatných stravovacích návyků.

Cvičení v lázních nemusí být nudné. Lázně jdou s dobou a nabízejí i takové atraktivní sporty a pohybové aktivity, jako je například aqua-gymnastika. Intenzivně zatěžuje jak srdeční a dýchací soustavu, tak i pohybové ústrojí. Dochází při něm až ke čtyřikrát rychlejší redukci váhy než na suchu, díky tlaku vody na povrch těla dochází k masážnímu efektu a tím i lepšímu odbourávání tuku a formování postavy.

Není nad koupele

Největším životabudičem v lázních jsou léčivé vody. Nejsou univerzální, takže pokud chcete pomoci svému zdraví, můžete si lázně vybrat právě podle jejich účinku.

Vodoléčba napomáhá léčbě oběhových a revmatických onemocnění. Existuje několik druhů vodoléčby, které lékaři ordinují podle pacientova zdravotního stavu. Součástí vodoléčby je většinou rehabilitační bazén. Čekají vás minerální koupele? Jedná se o koupele s vysokým obsahem oxidu uhličitého i minerálních solí a huminových kyselin. Teplota koupele je 28-34°C. Oxid uhličitý se vstřebává kůží, zvyšuje její prokrvení, příznivě působí na činnost srdce a ledvin. Koupel trvá krátce, pouze několik minut, potom následuje asi půlhodina odpočinku v suchém zábalu. Trápí-li vás ekzémy nebo dermatitidy, pak se do koupelí přidávají bylinné extrakty nebo sůl z Mrtvého moře. Doba koupele je asi dvacet minut a její teplota 34°C. Bylinná koupel je vhodná i při onemocněních pohybového aparátu, bolestech kloubů a páteře a pro relaxaci. Oblíbená je perličková koupel (teplota 34-37°C). Ze dna vany probublává stlačený vzduch. Koupel trvá čtvrt hodiny a po ní následuje zábal. Je ideální u onemocnění páteře, kloubů a při poruchách prokrvení, samozřejmě si při ní skvěle odpočinete.

Pitné kúry a inhalace

K léčebné pitné kúře se využívají takzvané kyselky. České kyselky mají různý obsah  minerálních látek a právě podle toho se cíleně používají při některých onemocněních. Pitná kúra se zpravidla provádí nalačno. Nejvhodnější doba pro pití minerální vody je před snídaní a před večeří.

Při inhalaci se využívá minerálních vod, které zlepšují funkci sliznice dýchacích cest. Inhalování působí protizánětlivě, pomáhá zkapalňovat hlen a usnadňuje vykašlávání. K minerálním vodám jako základu pro inhalace se mohou dodávat i léky pro těžké případy dušnosti, přírodní soli pro katary dýchacích cest nebo bylinkové výtažky.

Solná jeskyně

Některé lázeňské domy nabízejí i možnost návštěvy solné jeskyně. V solných jeskyních si vychutnáte klima jako v přímořských oblastech. Jeden pobyt v solné jeskyni se vyrovná třem dnům u moře. Vzduch je tady bohatý na dezinfekční jód, bróm, protistresový hořčík, antialergický vápník, draslík či selen, jenž ničí volné radikály.

Pobyt v jeskyni vám téměř okamžitě poskytne psychické uvolnění. Kúra pomáhá v boji proti nemocem dýchacích cest, zvyšuje imunitu, snižuje tvorbu nežádoucích hlenů a ulehčuje jejich vykašlávání. Zásluhou jódu se prokrví mozek i srdce. Z organismu se také lépe vyplaví škodlivé látky. Solná kúra podporuje látkovou výměnu, spalování tuků a účinkuje i proti alergiím. Pokožka se lépe prokrví díky vrstvičce minerálů, která ji v solné komoře obalí. Stane se vláčnější a rychleji se zbaví cizorodých a mrtvých buněk. V komoře se soustřeďte na klid a hru světel v místnosti. Léčba barvou pomáhá při depresích, zvyšuje imunitu a upravuje i kožní nemoci. V jeskyni nejčastěji „rozsvítí" relaxační modrou, tyrkysovou nebo uklidňující zelenou barvu.

Pobyt v jeskyni prospěje všem věkovým skupinám. Hrát si v ní mohou i malé děti od tří let a vyhovuje také těhotným ženám. Aby vám sůl vrátila pevní zdraví, je nutné si v solné jeskyni oddychnout jednou týdně alespoň sedmkrát za sebou. Pobytu v jeskyni by se měli vyvarovat lidé, kteří mají zvýšenou činnost štítné žlázy, nemoci ledvin nebo rakovinu. Vyhnout byste se jí také měli v případě, že máte rýmu, chřipku, angínu, zánět průdušek nebo jiné akutní infekční onemocnění.

Masáže

Masáž je pravděpodobně nejstarším způsobem uzdravování. Na Blízkém a Dálném východě se provádí již nejméně od doby 3000 př.n.l. Lékaři ve starověkém Řecku byli zběhlí v masírování ztuhlých a bolestivých svalů a Hippokrates  v 5. století př.n.l. napsal: „Cesta ke zdraví je v každodenní vonné lázni a olejové masáži."

Olej se při všech druzích masáží používá dodnes. Masáž se nejvíce používá, chceme-li uvolnit tělo i mysl a tím se zbavit celodenní únavy a napětí. Dá se použít k léčbě oběhových obtíží a srdečních obtíží a rovněž se osvědčuje u lidí, které trápí vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, hyperaktivita či nespavost. Po stránce tělesné se léčebné masáž zaměřují ne zlepšení krevní, svalové a nervové soustavy a zároveň pomáhají zpracovat potravu a odstraňovat odpadové látky. Duševně, v psychické a emocionální rovině, pomáhá utišující a uklidňující účinek masáže lidem sužovaným úzkostí a depresí.

Nejoblíbenější lázeňskou procedurou je klasická ruční masáž. Uplatňuje se zejména při onemocnění pohybového aparátu, ale také je doplňkem mnoha druhů léčebných procedur, při kterých je nutné uvolnit ztuhlé svaly, ošetřit bolestivé kontraktury nebo připravit pacienta na léčebný tělocvik. Masáž se nedoporučuje jen při pooperačních stavech v dutině břišní a hrudníku, varixech dolních končetin či těžkých poruchách prokrvení.

Maséři stále více využívají ve své práci metody z jiných léčebných postupů. Jsou to akupunktura a rolfing (masáž tkání) a také aromaterapie, reflexní terapie a šia-cu. Zásadně však existují čtyři základní způsoby masáže: efleráž (hlazení), tření, perkuse (bubnování) a petrisáž (hnětení).

  • Efleráž  - sestává se z pomalého rytmického hlazení, ruce jsou blízko sebe, palce ve vzdálenosti 25 mm. K jemné masáži se používají konečky prstů nebo dlaně, k hlubšímu tlaku palce nebo klouby.
  • Perkuse - krátké pohyby v rytmickém tempu se také nazývají tapotement podle francouzského „tapot", což znamená „bubnovat na stůl". Poklepem se obvykle masírují záda nebo jiné širší masité plochy, jako jsou stehna nebo hýždě. Masáž poklepem se obvykle provádí hranou ruky.
  • Petrisáž - tento způsob masáže znamená pevné uchopení a mačkání svalových skupin. Příslušná část se hněte jako těsto, uchopí se do ruky, „válí se" a pak se pustí. Ruce maséra se přitom stále pohybují napříč masírovanou oblastí. Tím se podporuje krevní oběh a sportovcům to pomáhá uvolnit ztuhlé svaly. Zároveň to pomáhá odbourat kyselinu mléčnou, která se ve svalech tvoří během námahy.
  • Tření - provádí se sérií malých, kruhovitých pohybů jedním nebo více prsty, spodní částí dlaně nebo bříšky palců. Tlakem se povzbuzuje krevní oběh a pomáhá kloubům, aby se volněji pohybovaly.

Podvodní masáž

Jedná se o vanovou koupel spojenou s masáží. Proudem vody z masážní trysky ji aplikuje specializovaný pracovník nebo masér. Teplota vody je 37°C a doba procedury trvá od deseti do třiceti minut. Po masáži se krásně uvolní svaly. Podvodní masáže se doporučují u chronického zánětlivého a degenerativního onemocnění a kloubů, poruchách prokrvení a k psychické relaxaci.

Reflexní masáž

Původně orientální technika je už dnes v lázních celkem běžná. Jde o mechanické působení na hyperalgické zóny, které doprovází onemocnění vnitřních orgánů. Užívá se sestava speciálních technik a hmatů. Často se používá i reflexní masáž nohou, při které jde o stimulaci akupresurních bodů na ploskách nohou. Ovlivňuje i vnitřní orgány, zlepšuje se vegetativní rovnováha, urychluje hojení a působí proti bolesti. Tato masáž se doporučuje při nespavosti a depresích.

Mnoho lidí právě v lázních poprvé pozná i pozitivní účinky ájurvédy, jógy nebo dalších netradičních  speciálních způsobů léčby (např. sonoterapii - léčbu zvukem, termoterapii - k léčbě se používá měnící se teplotní prostředí).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.