Kód pojišťovny

Na nohy zapomínáme

Ilustrační obrázek

Nohy nosí naši váhu od rána do večera, a přesto jim nevěnujeme péči, kterou si zaslouží. Večer míváme nohy nateklé, někdy nás pálí a bolí, ale na jejich péči už nám nezbývá čas. Každý by chtěl mít nohy a nehty bez kazu. Bohužel se často stane, že houbová infekce napadne i naše chodidla. Plíseň nohou může chytit každý z nás. Někteří lidé jsou k ní ale náchylnější. Jsou to diabetici, lidé se zvýšenou činností štítné žlázy, oběhovými potížemi, oslabenou imunitou nebo ti, kdo se dlouhodobě léčí antibiotiky. Častěji postihuje také osoby s nadváhou a se sklonem k nadměrnému pocení a sportovce.

Pozor na plíseň

Dá se říci, že houbová infekce, lidově zvaná plíseň, na nás číhá všude. Postižený člověk totiž kolem sebe rozsévá malinké, prakticky neviditelné částečky kůže, na kterých se nacházejí zárodky hub. Tyto částečky se mohou hromadit na podlaze, v ručnících, žínkách, botách, posteli i prádle infikované osoby. V takových podmínkách, jako jsou například  koupelnové podložky, kde je vlhko a teplo, mohou zárodky přežít dokonce dva roky. Nakazit se lze také stykem s infikovanou kůží nemocného člověka nebo zvířete.

Počátky nemoci

Dermatofyta, mikroskopické houby, které plíseň způsobují, milují teplá, vlhká a nevětraná místa. Na chodidlech, zejména mezi prsty, nacházejí ideální podmínky. Houbová infekce kůže nohou, Tinea pedis, patří k nejčastějším druhům mykóz. Tyto mikroskopické organismy zpravidla nejprve napadnou kůži na nohou, a když proti nim nezasáhneme, mohou se rozšířit i na nehty. Ale nemusí to být pravidlem. Někdy se prostě usadí na nehtu palce a malíčku, zřejmě proto, že tyto prsty bývají v nejtěsnějším kontaktu s botou a mají nejméně vzduchu.

 Nemoc velmi často začíná jako svědění v meziprstí nohou. V prostorech mezi prsty nohou se kůže jemně olupuje, později se objevují malé prasklinky a začervenání. Kůže bolí a pálí, někdy i zapáchá. Z prostoru mezi prsty se může infekce rozšířit i na plosku chodidla a na boční strany. Na patách se tvoří velké nánosy zrohovatělé kůže a vznikají bolestivé praskliny.

Ale ne všechny změny na kůži, které provází zčervenání, loupání nebo svědění, musí znamenat, že máte plíseň. Mohou být projevem jiných onemocnění, jako je lupénka nebo alergie. Lékař může nechat provést mikroskopický rozbor odebraných vzorků kůže, aby se ujistil, o jakou nemoc se jedná.

U plísňového onemocnění nehtů se nejprve na okraji nehtu objeví bílá nebo žlutá skvrna. Ta se pomalu rozrůstá a nakonec se roztáhne na celou plošku. Nehet hrubne, ztrácí lesk, přestává být průhledný a postupně mění barvu, žloutne a hnědne. Ploška se někdy odděluje od lůžka a drolí se. Nemocný nehet začne zarůstat a zaněcovat se, případně se deformovat, a to je značně bolestivé. K houbové infekci se často může přidat i bakteriální. Léčba je pak mnohem obtížnější a trvá déle.

Senioři i sportovci

Onychomykóza, plísňová infekce nehtů, postihuje zejména starší lidi. Jejich nehty totiž rostou pomaleji. Stejně jako u houbových infekcí nohou jsou více ohroženi diabetici, lidé s cévním onemocněním nebo sníženou imunitou. Častější je toto onemocnění také u sportovců, zejména atletů a plavců, a u některých profesí, například vojáků a pekařů. Onemocnění se u dětí prakticky nevyskytuje. Těm totiž rostou nehty rychle a houby se na nich hůře uchytí.

Tato nebezpečná plíseň „pochází" z Asie, odkud ji za druhé světové války  britští a američtí vojáci přes slavnou invazi do Normandie roznesli po celé Evropě.

Léčba

Plísňová infekce se bez léčby neobejde. Zanedbáte-li léčbu, houby kůži brzy napadnou tak, že téměř nebudete moci chodit, nebo se přenesou z chodidel na nehty, případně i jiné části těla.

Pokud jsou změny na kůži nevelké, postačí při léčbě aplikovat zevní preparáty, tedy masti a krémy nebo roztoky s protiplísňovou složkou. Většinou je třeba je používat dva až čtyři týdny dvakrát denně. Nanášejí se na postižená místa a zhruba dva centimetry okolo nich. Po ukončení léčby je třeba důkladně dezinfikovat obuv a dodržovat přísná pravidla hygieny.

Je-li onemocnění v pokročilém stadiu nebo se opakovaně vrací, preparáty na zevní použití nestačí, lékař předepíše perorální léčbu. Po vyléčení nezapomeňte vyčistit pedikérské nástroje. Nejlepší je vyvařit je. Vyhoďte staré pemzy, kartáčky a ručníky vyvařte nebo vyperte při teplotě 90 stupňů.

I nehet lze léčit

Objevíte-li na nehtu podezřelou skvrnu, navštivte kožního lékaře. Dermatolog nehty prohlédne a odebere vzorek kůže z chodidel a nehtů. Před odebráním vzorků by nehet neměl být nalakovaný ani ostříhaný. Léčba onychomykózy bývá zdlouhavá. V lehčích případech postačí ošetřovat nehet antimykotickou mastí nebo roztokem, natírat plošku speciálním lakem nebo používat speciální náplasti s obsahem léčivé látky. Takovou kúru je třeba aplikovat dlouho, i tři měsíce. V převážné většině ale nezabírá a slouží převážně jako doplněk k ústně podávaným lékům, antimykotikům. Účinná látka v nich obsažená putuje krví dovnitř nehtu, kde blokuje rozvoj infekce. Antimykotika je třeba užívat denně nejméně tři měsíce. Při takzvané pulzní terapii se tablety také berou tři měsíce, ale vždy jen jeden týden, poté následuje třítýdenní přestávka. Výhodou terapie je nižší potřebná dávka léku. Je tedy pro pacienta šetrnější. Nové nehty začnou růst po půl roce až roce a půl.

Základem úspěchu je svědomitá péče

  • Ve značné míře se na vzniku plísňového onemocnění nohou podílí nedostatečná, ale paradoxně také nadměrná osobní hygiena. Nohy je třeba mýt dvakrát denně, ráno i večer, a to sprchovým gelem s neutrálním pH, abyste kůži nezbavili její přirozené ochranné tukové vrstvy a užitečné bakteriální flóry na povrchu.
  • Při návštěvě bazénů a prostor, kde chodí lidé bosi, používejte své vlastní omyvatelné pantofle. Nohy ošetřujte antiseptickým mýdlem, spreji a emulzemi, které je budou před plísněmi chránit.
  • Velmi důležité je pravidelně odstraňovat starou, ztvrdlou, zrohovatělou kůži. Jednou týdně namočíme nohy do nádoby s teplou vodou, do které přidáme koupelovou sůl na nohy. Ta ztvrdlou kůži zvláční. Kůži pak lehce a jemně obrousíme pemzou nebo rašplí na nohy. Solná koupel pomáhá i nohám, které se hodně potí. Do koupele v takovém případě můžeme přidat odvar z rozmarýnu nebo máty, která nohy osvěží a stáhne póry.
  • Nikdy nepoužívejte na odstraňování zrohovatělé kůže na chodidlech stejné náčiní jako na chloupky, tedy strojek s žiletkou, ale jen pemzu! Žiletkou se snadno zraníte a říznutí na exponovaném místě nohy se nejen špatně a dlouho hojí, ale je doširoka otevřenou branou pro infekce.
  • Jednou týdně obruste kůži na patách a chodidlech. Za mokra na to použijte drsnou houbičku na odstranění rohoviny a za sucha speciální pilník. Kůži obruste do hladka, ale dbejte na to, aby nebyla příliš tenká, protože jinak se na ní vytvoří zrohovatělá vrstva. Nakonec ošetřete speciálním krémem, který je určený právě na popraskané paty.
  • Máte-li sklony k pocení, stříkejte nohy sprejem a zasypávejte je protiplísňovým pudrem. Také boty zevnitř ošetřete protiplísňovými spreji. Kupte si speciální vložky proti pocení. Zápach nohou vás může společensky pořádně znemožnit. Hygiena samotná to nemusí zachránit. K zúžení potních žláz poslouží domácí lektvar. Získáte ho, když povaříte tři lžíce dubové kůry pět minut ve čtvrtlitru vody a vývar přidáte do lázně na nohy.
  • Každá noha se potí a pot, jak známo, nevoní - obsahuje poměrně velký díl močoviny. Existuje spousta prostředků, jak tuhle ošemetnou záležitost vyřešit: ideálním cílem přitom není odstranit pot, ale předejít jeho tvorbě anebo alespoň zabránit tomu, aby s rozkládal.
  • Noste obuv z přírodních, prodyšných materiálů, případně obuv, která větrá. V létě dejte přednost sandálům a pantoflím. Uzavřené boty, jako jsou botasky a tenisky, používejte jen při sportu. Není třeba dodávat, že boty je třeba střídat a pravidelně obměňovat. Střídání obuvi umožňuje, aby boty úplně vyschly a vrátily se do původního tvaru. Vysoké podpatky jsou sice sexy, pro chodidlo je to ale zvýšená námaha.
  • Předpokladem pro zdravý vývoj nohou je kvalitní bota. Vždy vyzkoušejte obě boty, nikdo totiž nemá obě nohy stejné. Nestyďte se v botách projít po prodejně, kupujete je na chůzi, ne na sezení. A nakupujte odpoledne, až když máte nohy pořádně rozchozené.
  • Nebojte se ortopedických bot, dnes už nevypadají nijak nápadně. Ortopedická obuv je vyráběna na speciálně vyvinutém kopytě, jehož tvar splňuje zásady zdravého obouvání a napomáhá korigovat nejčastější lehčí a středně vrozené či získané vady nohou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.