Kód pojišťovny

Jak nám může pomoci psychoterapie?

Ilustrační obrázek

Psychika je úzce spojena s naším vnímáním vlastní identity a smyslu života. Pokud se ocitneme v situaci, kdy trpíme vnitřní bolestí, konfliktem, traumatem nebo pocitem odcizení, může nám být velkým pomocníkem právě psychoterapie. Již v minulosti a ve všech kulturách existovaly metody zaměřené na problémy duše nebo psychiky. Mezi nejběžnější metody patřily náboženské i mystické obřady, podpora vztahů s nejbližšími. V současné době je dostupných 300 druhů psychoterapie, mezi nimiž jsou výrazné rozdíly. Behaviorální psychologie klade důraz na vyučující roli terapeuta v projekci a realizaci programu, díky kterému se klient odnaučuje nevhodnému chování a učí se chování požadovaného. Behaviorální terapie se využívá pro klienty s jasně ohraničenými problémy. Tento typ terapie je poměrně krátkodobý a často trvá pouze několik měsíců.

Výhody psychoterapie

  • Psychoterapie může léčit poruchy chování, emocionální a sexuální poruchy, poruchy osobnosti, neurózy, problémy s psychickým vývojem a všechny další neorganické duševní problémy.
  • Cílem psychoterapie je najít cestu k vnitřnímu klidu, harmonii a sebeporozumění místo zmatku, konfliktu a odcizení.
  • Tato terapie stojí na maximální důvěře mezi terapeutem a klientem.
  • Mobilizace klientova myšlení a emocionálních procesů tak, aby se vytvářely změny v porozumění, citech i chování.

Analytická psychoterapie

V analytické psychoterapii je kladen důraz na odhalování skrytých příčin konfliktu v mysli pacienta. Cílem této formy terapie je usilovat o usilovat o uvědomění si nevědomých procesů (tím rozumíme např. nadcházející změnu). V průběhu sezení je klient povzbuzován, aby si vzpomínal na své sny nebo vyjadřoval „náhodné" myšlenky a vzpomínky, které jsou považovány za spojení s nevědomou částí mysli.

Vztah mezi terapeutem a klientem

Před začátkem terapie musí klient přesně vědět jaká je délka sezení a jeho cena a jakým způsobem bude monitorován pokrok a kdo rozhodne, nakolik je uspokojivý. Vše o mezi s sebou klient a terapeut řeší, je přísně důvěrné. Psychoterapie je více zaměřena na duševní a emocionální problémy, než na fyziologické potíže. Některá onemocnění mohou vyžadovat lékařské ošetření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.