Kód pojišťovny

Počítač dává, ale i bere

Ilustrační obrázek

Dnes si již sotva dokážeme život bez počítačů představit. V posledních letech jsme zaznamenali velký rozvoj techniky a pokud chceme uspět na pracovním trhu, bez znalosti práce na počítači, nemáme šanci sehnat uplatnění. Bohužel počítač není jen dobrým pomocníkem při práci, ale také nám hodně bere. Dříve nebo později můžeme na svém těle pocítit také řadu změn, které jsou vyvolány z této zdánlivě nenáročné činnosti. Odborníci na nemoci z povolání, uvádějí, že mezi nejčastější potíže při práci s počítačem patří:

  • bolesti hlavy a očí,
  • ztuhlost šíjových svalů a páteře,
  • bolest kloubů ruky,
  • tenisový loket,
  • počítačová závislost.

Bolesti hlavy a očí

Většina lidí, kteří pracují z počítačem si stěžují na bolest hlavy a na nepříjemné tlaky v očích. Oči mohou rudnout, natékat, slzet nebo se může objevit mlhavé vidění. Tyto potíže již dostaly své pojmenování a jedná se o tzv. syndrom počítačového oka. Abychom se vyhnuli vážnějším potížím, musíme dbát na optimální osvětlení a popř. používat správné brýle. Ostré nebo naopak nedostatečné světlo je zdrojem únavy.

Bolest šíjových svalů

Strnulé pohybové stereotypy a neustálé napětí trapézových svalů jsou příčinou bolestí v oblasti horní části páteře. Jako prevenci bychom měli  do svého pohybového programu zařadit vhodné  relaxační a protahovací cviky. Skvělými pomocníky jsou také velké gymnastické míče (fitbally) nebo malé gymnastické míče (overbally. Velký míč nám také může nahradit klasickou židli.

Bolest kloubů ruky

Typickou potíží pro ruce je syndrom karpálního tunelu. Jedná se o onemocnění vnitřní strany zápěstí, kdy došlo vlivem stereotypních pohybů zápěstí k zbytnění plochého vazu, který kryje zápěstní (karpální) tunel. Zde jsou umístěny, cévy, nervy a také n.medianus (střední nerv). Vlivem zbytnělého vazu dochází k utlačování nervu a oslabuje se citlivost, zápěstí trne a bolí.

Tenisový loket

Za příčinou potíží stojí dlouhodobé vykonávání stereotypních pohybů. Dochází k funkční poruše, která je způsobena přetížením svalů paže a předloktí. Abychom snížili riziko onemocnění rukou, musíme mít klávesnici umístěnou naplocho na podložce. Při práci bychom neměli ohýbat zápěstí vzhůru ani ho nevychylovat do stran. Neměli bychom zapomínat na pravidelné procvičování zápěstí a na masáže.

Počítačová závislost

Závislost se týká i počítačů. Odborníci popisují abstinenční příznaky při odtržení od internetu, kdy se jedinec necítí ve své kůži a je nervózní, popř. může mít fyzické problémy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.