Kód pojišťovny

Chraňte si srdce a cévy

Ilustrační obrázek

Nemoci srdce a cév stojí v pozadí nadpoloviční většiny úmrtí ve všech průmyslově vyspělých zemí světa. Česká republika není výjimkou. Na nemoci srdce a cév umírá každý druhý Čech.

I přes tento fakt je Česká republika jedinou z bývalých socialistických zemí, ve které došlo k výraznému poklesu úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, a to více než o 20 %. Část zachráněných pacientů má jistě na kontě zvýšený počet srdečních operací, bypassů, rozšiřování srdečních cév při katerizaci i lepší dostupnost moderních léků v posledním desetiletí. Nejvýznamnější roli sehrála preventivní opatření, zejména snížení cholesterolu a dalších tuků v krvi a lepší kontrola zvýšeného krevního tlaku.

Srdeční infarkt

Měli bychom si uvědomit, že ateroskleróza, která stojí v pozadí většiny srdečně cévních onemocnění, ať jde o srdeční infarkt, anginu pectoris nebo mozkovou mrtvici, začíná v lidském organismu velmi brzy. Již v dětském věku najdeme v cévách počínající aterosklerotické změny. Racionální životní styl by proto samozřejmě měly dodržovat i naše děti. Na druhé straně do 10 let věku bychom ale neměli, pokud k tomu ale není závažný medicínský důvod, dítě ve stravě omezovat dietami.

Ateroskleróza (zužování a tvrdnutí tepen) vzniká hromaděním tuků, zejména cholesterolu, v jejich stěnách. Výsledkem je takzvaný aterosklerotický plát, který tepnu zúží. Plát pak může prasknout. Vznikne krevní sraženina, která tepnu zahltí, a tragedie je na světě. Ateroskleróza se navenek nijak neprojevuje. Pokud ale chcete zjistit, zda jste ohroženi, nechte si vyšetřit hladinu cholesterolu a dalších tukových látek v krvi zvaných triglyceridy.

Srdce nemůže žít bez kyslíku, který mu dodává síť tepen. Když se ucpou, člověk dostane infarkt. Často se to děje ve chvíli, když srdce potřebuje více kyslíku než obvykle. Právě proto mnoho lidí umírá po vysokohorských výstupech nebo po dramatické hádce. Je nutné do nemocnice dorazit nejpozději za dvě hodiny. Lékaři nemocnému pomohou tak, že mu do žíly vstříknou léky, které tepnu uvolní. Často se provádí i angioplastika. Do tepny se vloží balónek, který ji rozšíří. Do stěny tepny se zároveň zabuduje kovová pružinka, která brání jejímu dalšímu zužování.

Mozkový infarkt

Cévní mozková příhoda (také CMP, mrtvice nebo iktus) se většinou vyskytuje ve dvou podobách. Asi ve dvaceti procentech jde o krvácení do mozku. Dalších osmdesát představuje takzvaný mozkový infarkt, kdy se podobně jako při srdečním infarktu ucpe důležitá tepna. Důsledkem je, že mozková tkáň přestává být zásobená krví a rychle odumírá. Každou minutu mohou zemřít až dva miliony mozkových buněk. Poškození, které tak vzniká, je obvykle těžké a často trvalé. Problém je, že mozkový infarkt, na rozdíl od infarktu myokardu, nebolí.

Léčbu mozkového infarktu je nutné zahájit do tří hodin od vzniku prvních příznaků. Důležitý je okamžitý převoz na iktovou jednotku intenzivní péče, kdy je pacientovi poskytnuta vysoce odborná komplexní péče. Trombolýza neboli podání léků k obnovení krevního průtoku mozkovou cévou se často doplňuje místním zákrokem na mozkové cévě, kdy je příslušný lék podán přímo do místa uzávěru cévy nebo je tento uzávěr odstraněn pomocí speciální spirály. Podstatně zúžené mozkové tepny jsou ošetřovány pomocí stentů (speciální výztuhy příslušné cévy), a to jednak preventivně při zjištění tohoto zúžení a jednak v rámci akutní léčby v prvních hodinách po vzniku mozkové příhody.

Lékaři rozlišují takzvanou tranzitorní ischemickou ataku (hrozící mozková mrtvice nebo mozková minimrtvice). TIA se může objevit dny, týdny nebo měsíce před velkou mozkovou mrtvicí. Je silným varujícím příznakem mozkové mrtvice a měla by být důvodem ke specializovanému vyšetření a zahájení okamžité léčby. Lidé s minimrtvicí mají až devětkrát vyšší pravděpodobnost vzniku mozkové mrtvice. TIA je způsobena dočasným ucpáním tepny v mozku, a proto jsou příznaky podobné skutečné mrtvici, objevují se náhle a trvají zpravidla krátce.

Kdy volat lékaře

Účinná pomoc musí být v případě mozkové mrtvice poskytnuta už v prvních hodinách. Je proto potřeba, aby byl pacient urychleně dopraven do nemocnice na specializované neurologické pracoviště, když pociťuje:

  • náhlé slabosti, necitlivost a poruchy hybnosti tváře, zejména na jedné polovině těla
  • ztrátu ovládání ruky, dolní končetina „přestane poslouchat" nebo podklesává při chůzi
  • náhlé potíže s mluvením, čtením a psaním
  • náhlé poruchy zraku, rozmazaného vidění nebo ztráty zraku
  • ztrátu rovnováhy, neschopnost chůzi koordinovat
  • silné bolesti hlavy bez zjevné příčiny, ztuhnutí a brnění tváře.

Poznáte infarkt?

Většina lidí si myslí, že infarkt se projevuje ukrutnou, nepředstavitelnou bolestí za hrudní kostí, která se šíří do levého ramene a ruky. Studený pot, problémy s dýcháním, to jsou další příznaky infarktu. Někdy ale mohou být tyto příznaky jen mírné. Nemocný cítí spíše bolesti břicha, dolní čelisti, paží nebo krku. Hlavně u žen se někdy bolest na hrudi nemusí objevit, typické jsou spíše bolesti zad.

I velmi mladé lidi občas píchne u srdce, hlavně při sportu nebo namáhavějším dýchání. Často se za malým, ojedinělým píchnutím u srdce skrývá například skřípnutí nervu. Infarkt se projevuje jinak. Postižený nejprve cítí neurčitou tupou bolest za hrudní kostí. A pak již nastupují známé příznaky jako pálení na hrudi nebo vystřelování bolesti do různých částí těla. Pokud tedy někdy ucítíte u srdce píchnutí, ale jinak vám vůbec nic není, neděste se. K lékaři se objednejte, až když se tyto pocity objevují častěji a jsou mnohem silnější.

Angina pectoris a srdeční arytmie

Angina pectoris vzniká v důsledku nedokrvení srdce. Její příznaky se podobají infarktu. Nemocného zastihnou při zvýšené tělesné nebo duševní námaze. Při léčbě se užívají léky, které zlepší proudění krve do srdce.

Při srdeční arytmii jde o nepravidelnost srdečního tepu - srdce bije pomalu, příliš rychle nebo vynechává. U lidí se zdravým srdcem je arytmie obvykle neškodná, ale pacienty s dalšími srdečními problémy může ohrozit na životě. Zákeřná je zejména fibrilace, nekontrolovatelné kmitání srdce, které sice tepe, ale nečerpá žádnou krev. Pokud máte podezření na arytmii, podstupte jednoduché vyšetření EKG. Přesnější informace dá přístroj zvaný holter, který během jednoho dne zaznamenává činnost srdce.

Změny životního stylu

Pacienti, kteří jsou již třeba po infarktu, se často ptají, kdy je třeba s dietou a léčbou začít. Doporučovaná dieta i změna životního stylu a nekuřáctví by měly být návratem k rozumnému způsobu života. Jste-li zdrávi a lékař vám zjistí zvýšení tuků v krvi, je právě čas zahájit změny. Neměli bychom zapomenout na genetickou podmíněnost poruchy tukového metabolismu i srdečních onemocnění. Jestliže je u někoho z rodiny prokázána porucha metabolismu, pak by měl domluvit potřebná vyšetření i svých nejbližších. U lidí, kteří mají rodinný výskyt kardiovaskulárních onemocnění, je změna životních zvyklostí ještě nezbytnější než u jiných.

Riziko nemocného po infarktu myokardu se po několika měsících nekuřáctví snižuje a po dvou letech dosahuje nemocný takového rizika, jako by nikdy nekouřil.

Poslední cigareta?

Nikotin nutí nadledviny k větší produkci hormonu adrenalinu, který zrychluje tep. Srdce tak potřebuje pro svou činnost více kyslíku. Neštěstí hrozí, jsou-li cévy zúženy nebo ucpány tepny kolem srdce. Srdce musí při namáhavější práci překonávat jejich odpor a to může vést až k jejich selhání. Nikotin sám o sobě zužuje cévy, čímž se zvyšuje krevní tlak. Nepřítelem srdce není jen nikotin, ale i další látka obsažená v cigaretovém kouři - oxid uhelnatý. Spotřebovává krvi barvivo hemoglobin, které slouží k přenosu kyslíku do organismu.

Přestaňte kouřit, a pokud to nedokážete, vyhledejte odborníka. Léčba s odborníkem bývá úspěšnější víc než o polovinu.

Vsaďte na pohyb

Dnes se stále více zdůrazňuje význam pravidelných procházek rychlejší chůzí. Kromě chůze se doporučuje také plavání, jízda na běžkách, na kole, ale i běh, míčové sporty nebo intenzivní tanec. Vyberte si sport, který odpovídá vaší kondici a zdravotnímu stavu. Ideální je, abyste fyzické aktivitě věnovali alespoň půl hodiny denně. Nezapomeňte také odpočívat. Srdce netrénovaného člověka bouchne asi stotisíckrát za jediný den. Pohybem mu ušetříte až třetinu úderů. Tělesná aktivita navíc sráží cholesterol i krevní tlak.

Pozor na vysoký tlak

Vysoký krevní tlak je důsledkem většího namáhání srdce. To musí při své práci překonávat odpor, který mu kladou chorobně zúžené tepny. Příčinou je ale někdy i nepřiměřený stres. Nechte si změřit krevní tlak alespoň jednou za rok, a pokud je 140/90 mm Hg nebo vyšší, je důležité jej léčit. Vysoký krevní tlak se často nijak neprojevuje a člověk se cítí úplně zdráv. Může se sice objevit bolest hlavy, únava, špatný spánek, ale jen málokdo si to spojí.

Obezita a cukrovka

Obezita je nepřítelem srdce. Provází ji vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol. Obézní lidé navíc často trpí cukrovou, která srdce velmi oslabuje. Obezita zatěžuje oběhový systém a srdce je méně výkonné. Snižuje se množství krve vypuzené ze srdce jedním stahem. Zmenšuje se i srdeční výdej, což je průtok srdcem za jednu minutu. Nebezpečné je, že problémy, které začínají v dětství, se v dospělém věku rozvinou a takový člověk je pak mnohem náchylnější na různé srdeční potíže. Vědci zjistili, že úbytek hmotnosti o pět až deset procent významně snižuje riziko kardiovaskulárních problémů. Přestože je cukrovka dnes už léčitelná, lidé s cukrovkou mají zvýšené riziko mozkové mrtvice.

Zdravý jídelníček

Některé potraviny ochrání vaše srdce mnohem lépe než jiné. Potraviny s obsahem bílkovin posilují stěny cév. Stejnou posilovací funkci má i vitamin C. Cévám tak nehrozí trhlinky, zužování a kornatění. Vitamin E, který najdete v olivovém oleji nebo obilovinách, má zase schopnost ničit tuky, které se v cévách ukládají. Dobrou ochranou před infarktem je kyselina listová (obsažená v pšeničných klíčcích, játrech, špenátu, vaječném žloutku nebo luštěninách). Lidé, kterým chybí hořčík, mnohem častěji trpí poruchami srdečního rytmu. Pozor si dávejte na oblíbené uzeniny. Je asi jen málo potravin, které srdci tolik škodí. A nejedná se jen o zbytečný přísun cholesterolu. Uzeniny obsahují extrémní množství soli, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Vyhýbejte se různým dochucovadlům jídel. Vhodnou náhradou jsou některé bylinky, například petrželová nať. Soli je přes míru i v instantních polévkách nebo tavených sýrech.

Tekutiny ředí krev

Ta se pak méně sráží a nehrozí vznik nebezpečných krevních sraženin, které mohou vést až k infarktu. Černý a zelený čaj obsahuje množství zdraví prospěšných flavonoidů. Ty působí přímo proti shlukování krve. V bylinných a ovocných čajích se flavonoidy skoro nevyskytují.

Omezte alkohol! Neničí jen játra. Pokud si ho dopřáváte „přes míru", zcela určitě se objeví poruchy srdečního rytmu nebo zvýšení krevního tlaku. V krvi se vám rozmohou tukové látky. Těžkým alkoholikům hrozí riziko zvětšení srdce, což mnohdy končí smrtí.

Srdce a sex

Po infarktu myokardu se dá opět žít normálním sexuálním životem. Záleží samozřejmě na tom, jak infarkt proběhl. Mnoho infarktů je ošetřeno angioplastikou, což znamená, že se céva rozšíří a infarkt prakticky nezanechává téměř žádné stopy. Pacient by během několika dnů po návratu z nemocnice mohl být schopen sexuální aktivity. Se sexem může začít muž po infarktu myokardu klidně dva týdny po této příhodě, a nedělá-li mu to problémy, klidně v něm může pokračovat.

Statistika uvádí, že více než polovina jinak zdravých mužů s poruchou erekce trpí dosud  nezjištěnou srdeční chorobou. Například až pět procent mužů s touto poruchou neví, že má cukrovku. Včasné zjištění příčiny poruchy erekce může znamenat větší naději na zlepšení zdravotního stavu a především návrat k plnohodnotnému sexuálnímu životu. Ke správné funkci našich pohlavních orgánů je nutné, aby dobře fungovalo naše srdce. Důležitý je také dobrý stav a průchodnost cév a tepen. Porucha erekce postihuje muže daleko častěji než pouze vlastní mužskou sexualitu. Ačkoliv se více vyskytuje u starších mužů, ve většině případů se nejedná o neodvratný proces stárnutí. Až 70 procent případů je plně nebo částečně podmíněno organickými příčinami a tato porucha může být i prvním příznakem závažné choroby. Mohlo by se jednat o ischemickou chorobu srdeční, cukrovku a vysoký krevní tlak.

Na celém světě podle odhadů trpí poruchou erekce 152 milionů mužů. Až devět z deseti nemocných odmítá navštívit lékaře a jejich problémy se proto zbytečně stupňují. Je všeobecně známo že aktivní sex je dobrým aerobním cvičením. Posiluje naše srdce a zpevňuje hýžďové, břišní i zádové svaly. Navíc se do našeho těla vyplaví hormony štěstí - endorfiny, a proto je dobrý i pro naši psychiku. Asi jedno procento infarktů je takzvaná sladká smrt. K infarktu při milování dochází asi v jednom případu ze sta. Z toho více než 90 % těchto případů vzniká při mimomanželských sexuálních stycích.

Srdce může zradit i děti

Srdeční nemoci se někdy navenek vůbec neprojevují, proto je pro rodiče obtížné zjistit, že něco není v pořádku. Zpozornět by ale měli, když se dítě nápadně zadýchává, nestačí ostatním dětem v hrách nebo při sportu a musí často odpočívat. Varovným signálem je, když omdlí.

Rodiče malého sportovce by měli dítě objednat na speciální preventivní prohlídku ke sportovnímu lékaři nebo dětskému kardiologovi. Lékař dítěti změří srdeční frekvenci i krevní tlak a zjistí množství tělesného tuku. Lékař provede i vyšetření EKG, které zaznamená činnost srdíčka a může odhalit některé srdeční problémy. Důležitý je zátěžový test na ergometru, což je stroj podobný rotopedu. Lékař zjišťuje, jak se srdce chová v zátěžové situaci. Sleduje se tep, krevní tlak, objem vdechovaného kyslíku, ale i to, zda srdce bije pravidelně. Na základě výsledku lékař určí, jaká sportovní aktivita je pro dítě přiměřená.

Mnohem častěji se ale u dětí vyskytují srdeční problémy, se kterými se již narodily. Velmi častý je například šelest. Srdeční šelest je zvláštní zvuk, který zdravé srdce nevydává. Poukazuje na to, že srdce nepracuje tak, jak má. Šelest je někdy zcela neškodný, ale může způsobovat i velké problémy, například když jsou poškozeny srdeční chlopně. To znamená, že se nesprávně uzavírají a tím se zhoršuje proudění krve. Poměrně častým problémem u dětí je vysoký krevní tlak. Často ho mají děti, kde je tento problém dědičný.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.