Kód pojišťovny

Akupresuru praktikujeme všichni

Ilustrační obrázek

Tuto formu léčení instinktivně užíváme, když si rukama tiskneme čelo při bolesti hlavy nebo stlačujeme horní část nosu, chceme-li zklidnit unavené oči. Akupresura je léčebná metoda, kdy se tlakem ovlivňuje bolest a uzdravuje.

Tradiční orientální medicína, praktikovaná více než 3000 let v Číně a Japonsku, rozvinula tuto dovednost v léčebné umění. Akupresura je kombinací masáže a akupunktury, jejíž je snad předchůdkyní. Místo vpichování jehel používají léčitelé silného tlaku palci nebo konečky prstů v místech akupresurních bodů, což přináší úlevu od bolesti.

Pokud se při masáži působí na speciální body těla prsty, mluví se o akupresuře, pokud se působí zdroji elektrického proudu, jedná se o elektropunkturu. Podobně existuje i laserpunktura. Navíc každý terapeut má svůj vlastní způsob práce a k posílení nebo zklidnění energetických kanálů používá tlaku mnoha různými způsoby. Může při tom používat palce, prsty, dlaně, kolena, lokty, dokonce i nohy.

Komu může pomoci

Akupresura má prý posilovat samoléčivé schopnosti těla, zvyšovat vitalitu a působit preventivně proti nemocem. Nejlepších výsledků lze dosáhnout u onemocnění způsobených stresem a při migrénových bolestech hlavy. Akupresura se hodí pro široký rozsah potíží včetně bolesti zubů, hlavy a zad. Pomáhá při depresi, zácpě, nespavosti. Není vhodná u chronických onemocnění. Vyhnout by se jí měly především těhotné ženy, lidé se závažnými poruchami krevního oběhu, hemofilií nebo vnitřním krvácením. Pokud jste právě utrpěli povrchové zranění, popáleninu nebo zlomeninu, trápí vás přenosná kožní nemoc, zánět nervů nebo křečové žíly, vyhýbejte se stlačování postižených míst. Nezapomeňte, že některé bolestivé příznaky jsou varovnými signály vážných nemocí, proto se vždy poraďte s lékařem, pokud hodláte používat akupresuru na cokoli jiného než běžné potíže.

Šiacu

Nejznámější z akupresurních technik je šiacu. Praktické rozdíly mezi akupresurou a šiacu jsou tak malé, že se někdy zdá až zbytečné obě metody rozlišovat. Ačkoli japonský název šia-cu doslova znamená „tlak prstem", tato stimulující masáž se neprovádí pouze prsty. Palce jsou při ní sice nejzaměstnanější, ale pracuje se také dlaněmi a zápěstím, předloktím a loktem, koleny a chodidly.

Terapie typu šiacu se v Japonsku používá po staletí a vyvinula se ze starého orientálního způsobu masáže, při kterém se třou a manipulují ruce a chodidla.. Ačkoli má šiacu tak dlouhou historii, v samostatnou léčebnou metodu ji v Japonsku zpracoval a v roce 1912 začal praktikovat Tokudžiró Namikoši. Systematicky popsal 660 bodů lidského těla určených k šiacu. Tyto body odpovídají svalům, cévám, kostem, nervům, lymfatickým žlázám a endokrinnímu systému uloženému pod nimi pod kůží.

Stejně jako akupresura používá i šiacu tlaku na stovky povrchových bodů (cubo) na meridiánech (cestách energie) ke stimulaci toku čchi (životní síly) těmito kanály. Jak intuitivně zjišťujeme, jejich stisknutí nám přináší úlevu. Stimulováním nebo uklidňováním těchto bodů se šiacu snaží dosáhnout obnovení rovnováhy kvantity a kvality elektromagnetické energie rozváděné po meridiánech. Často se tvrdí, že šiacu je zároveň diagnostika i léčba. Citlivé konečky prstů maséra rozeznají rozdíly v teplotě a ztuhlosti, což mu naznačí mnohé o zdravotním stavu těla. Japonští maséři dokonce říkají, že palec je jakýmsi jejich třetím okem, který používají jako rentgen.

Proud energie

Lidské tělo funguje jako celek spojený tokem energie takzvanými meridiány, které protkávají celé lidské tělo. Akupresurou můžeme ovlivnit ty, které procházejí pod povrchem kůže. Podle teorie akupresury způsobuje bolest, stres i nemoci fakt, že energie přestává protékat a blokuje se ve vnitřních orgánech. Tlakem na určité body, které jsou umístěny na meridiánech, se energie opět rozproudí a rovnoměrně rozloží. Masírovaný člověk může proto téměř okamžitě zaregistrovat lepší prokrvení těla nebo zklidnění a zmírnění napětí a bolesti.

Průběh terapie

Existuje několik forem akupresury (např. již zmíněné šiacu), rozdíly mezi nimi spočívají v různosti kombinací akupresurních bodů a ve velikosti používaného tlaku.

Všichni léčitelé začínají tím, že sestaví vaši anamnézu, vyptají se vás na váš životní styl, stravovací návyky a zdravotní stav. Terapeut vyšetří vaše svaly a kůži, poslechne si i váš hlas a dýchání. Akupresura se může provádět na klasickém masážním lůžku nebo na speciální japonské matraci na zemi nebo na masážní židli. Nepoužívá se při ní žádné zařízení ani masážní přípravky, nemusíte se svlékat, doporučují se ale volné šaty, které nebudou překážet terapeutovým dotykům.

Prstem, prsty nebo dlaněmi pak terapeut ovlivňuje určitá místa na těle. Nejvíce používaným prstem je palec. Správná technika použití palců vychází z kolmého tlaku vyvíjeného paží, které přechází přes mírně pokrčené palcové klouby až do špičky bříška palce. Tlačíme-li palcem, ostatní prsty jej podle potřeby stabilizují. Po přitlačení se síla pomalu uvolní, prst se posune po povrchu kůže k dalšímu bodu a znovu se přitlačí. Akupresurní body mohou být citlivé a vy můžete mít nepříjemné pocity, jako např. hluboké mrazení nebo bolest. Po skončení procedury se cítí většina lidí osvěžená a uvolněná. Jsou ale i případy, že se pacient cítí o něco hůře, bývá unavený, má bolesti hlavy a příznaky chřipky. Tyto reakce někdy způsobuje uvolnění zablokované energie v akupresurních bodech. Délka sezení bývá 30 ž 60 minut a jejich počet se mění podle stavu pacienta. Úleva od bolesti v akutních případech může být rychlá, u dlouhodobých problémů však může trvat déle. Mohou být naordinovány také změna stravy, tělesný pohyb.

K tišení bolesti nebo ke zklidnění příznaků nemoci se používá tlumivá akupresura. Tlak na body se zvyšuje postupně asi 20 vteřin a po dobu jedné až dvou minut se udržuje na hranici příjemné bolesti. Potom se postupně zase asi 20 vteřin snižuje a na tomtéž místě se neopakuje. Budivá akupresura se užívá k povzbuzení funkce orgánů, jejichž činnost je snížena. V tomto případě je tlak na body energický a rychlý. Celé působení trvá asi šest vteřin a několikrát se opakuje. Ošetřuje se vždy maximálně 10 bodů. Zvláštní technikou je masáž v oblasti účinného bodu. Provádí se malými kroužky s tlakem ve směru hodinových ručiček se zvyšováním tlaku do bolesti. Budivá masáž používá kroužení na opačnou stranu, tlak se rychle zvyšuje, aniž by prst opustil tkáň.

Akupresura na krásu

Přímo v oblasti obličeje se provádí speciální masáž proti vráskám, která je i bezpečnou a nenáročnou relaxační metodou. Akupresurní masáže v oblasti obličeje a hlavy jsou velice populární. Používají se při nich tlak nebo krouživá masáž prsty na body, které leží na energetických drahách. Masáž hlavy má efekt při celkové únavě, nespavosti, bolesti hlavy, nachlazení nebo bolestech očí, uší a zubů.

Sám sobě terapeutem

Akupresuru lze bezpečně použít při domácím ošetření běžných potíží, jakými jsou bolesti hlavy a nevolnost. Občas ale může přivodit menší zhoršení stavu, např. krátkodobé zhoršení příznaků, jsou-li akupresurní body příliš stimulovány. I když můžete akupresuru použít sami na sobě, je lepší, aby vás masíroval někdo jiný.

Při masáži postupujeme tak, že na konkrétní místo přiložíme jeden nebo dva prsty a vyvíjíme tlak, který postupně zesilujeme na snesitelnou úroveň. Vyvíjený tlak by měl odpovídat váze asi 4,5 kg, u malých dětí a nemluvňat přiměřeně méně. Masáž musí probíhat ve směru toku energie meridiány. Po akupresuře vám nesmějí zůstat modřiny! Tlak, kterým působíte, by měl vyvolávat jisté nepohodlí, ale ne bolest. Citlivost brzy pomine. Tlak by měl trvat asi 5 až 10 sekund. Pak jej na chvíli přerušíme a zatlačíme znovu, aspoň desetkrát. Zbytečně nepospíchejte, dospělí vyžadují asi 5 až 10 minut masáže každého akupresurního bodu, malé děti asi 5 minut a nemluvňata půl minuty s použitím jemného tlaku.

Část těla, kde se nachází akupresurní bod, musí být úplně uvolněná. Při masáži zhluboka dýchejte a po jejím skončení vypijte dostatek tekutin, aby se škodlivé látky rychleji z těla vyplavily. Při akutních potížích si stlačujte daná místa vícekrát denně, ale nanejvýš pět minut. V případě chronických chorob se doporučuje nejprve vyhledat odborníka na akupresuru, aby vám ukázal, na která místa přesně tlačit. Masáž se pak provádí každý druhý den, maximálně půl hodiny.

Dlouhotrvající bolesti mohou vyžadovat až 20 ošetření, dvakrát nebo třikrát týdně, s prodlužujícími se intervaly, dochází-li ke zlepšení stavu. Stačováním akupresurních bodů si pomůžete, ale není to všelék. Akupresura určitě nenahradí klasickou léčbu, může ji jen doplnit. Pokud se váš stav nelepší, jděte raději k lékaři. I když vás tato metoda může zbavit menších těžkostí, působí spíše jako prevence.

Příklady masáží

Lze masírovat body na ruce nebo na chodidle, stejný účinek má i masírování aktivních bodů na jiných částech těla. Důležité je vědět, kde konkrétně se to správné místo nachází. I když jste si to nastudovali, při hledání akupresurních bodů vnímejte, co cítíte.Pokud místo zareaguje náhlým bolestivým signálem, trefili jste se správně. Zjistilo se totiž, že aktivní body se u každého člověka nenacházejí na úplně stejných místech.

  • Při zažívacích obtížích - příslušný bod leží na řase mezi palcem a ukazovákem. Roztáhněte levou ruku, pravý palec položte zezadu na řasu a ukazovák z druhé strany. Jemně masíruje 10 až 20 vteřin. Opakujte totéž na druhé ruce.
  • Při ženských obtížích - trápí-li vás bolestivá menstruace, stlačujte si bod na noze pár centimetrů pod palcem. Prospívá to i lidem s poruchami jater a zácpou. Tlak na tento bod pomáhá také při hučení v uších a zmírňuje opakované vyrážky v obličeji.
  • Při bolestech v krku - tlakový bod je 50 mm pod středem klíční kosti mezi prvním a druhým žebrem. Zatlačte oběma palci zároveň na obou stranách a vytrvejte 7 až 10 vteřin.
  • Na migrénu - pod kolenem máme bod, jehož stlačováním zmírníme bolest hlavy. Pomoci si tak můžeme i při nespavosti a potížích s erekcí. Stlačujte jej i tehdy, jste-li rozmrzelí, podráždění nebo cítíte strach. Pokud trpíte migrénou či bolestmi krční páteře, zkuste si mačkat jamky v zátylku. A to nejen při bolesti, ale i preventivně. Pravidelným stlačováním těchto míst se zbavíte migrény na několik měsíců.
  • Při nachlazení, zánětu průdušek nebo chřipce se váš stav zlepší masírováním oblasti nehtového lůžka na palci ruky. Stlačování tohoto bodu rovněž pomáhá při průjmu nebo krvácení z nosu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.