Kód pojišťovny

Žijme zdravě

Ilustrační obrázek

Pro každého z nás znamená pocit zdraví něco jiného. Z hlediska lékařského je zdraví nepřítomnost nemoci. Pro někoho to znamená nevynechat ani jeden den v práci, pro jiného jsou jako normální menší potíže, které nevyžadují léčení. Mnoho z nás zapomíná na to, že zdraví znamená fyzickou i duševní svěžest a žádné emocionální funkční nebo méně vážné poruchy. Výčet  nemocí jako je chřipka, alergie, rozedma plic nejsou součásti normálního zdraví, ale už jsme si je zvykli často akceptovat. Naproti tomu vážná onemocnění jakými jsou rakovina, cukrovka, onemocnění srdečně cévního systému tolerujeme, protože si myslíme, že se jim nemůžeme vyhnout.

Oblast prevence

Některým lidem stále ještě nedochází, že mnohým nemocem a svůj zdravotní stav můžeme v mnohém ovlivnit způsobem výživy. Takovými příklady jsou např.: krční mandle, hemeroidy, oční zákal. Zvýšená konzumace cukru, rafinovaných potravin a současně snížení konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, celozrného pečiva, luštěnin a brambor má v celém západním světě za následek zvýšený výskyt vážných či lehčích onemocnění.

Odolnost proti nemocem

Obranyschopnost organismu je důležitým ukazatelem  zdraví. Výživa, imunita a infekce jsou od sebe neoddělitelně spojeny. Nedostatek živin zvyšuje naši náchylnost k infekcím, a naopak infekce zhoršují deficity živin. Naše požadavky jsou v době nemoci větší. Hlavní úlohu v posilování organismu hrají bílkoviny. Lidé, kteří jsou náchylní k infekcím, mají často nedostatek bílkovin nebo špatný metabolismus bílkovin. Infekce sliznice mají přímou souvislost s nedostatkem vitaminů A, C a B12 a bílkovin. Další infekce mají souvislost s nedostatkem vitaminu B6 a kyseliny pantotenové.

Pozitivní energie a přístup ke zdraví

Mezi příznaky dobrého zdraví patří pozornost, energie, výdrž, odolnost vůči každodennímu stresu a schopnost rychlé regenerace. Naše mentální zdraví je součást našeho celkového zdraví. Ten, kdo má pozitivní přístup k životu, podniká pro své zdraví všemožné kroky, má také  svůj život pevně pod kontrolou. O svá těla bychom měli řádně pečovat a hýčkat je, protože nám za to budou v budoucnu vděčná a odmění se nám bezproblémovým „chodem".

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.