Kód pojišťovny

Masáž šitá na tělo

Ilustrační obrázek

Thajská masáž prý vznikla před více než čtyřmi tisíciletími. Patří tedy k nejstarším léčebným metodám vůbec. Tradiční thajská masáž ve skutečnosti pochází z Indie. Jejím zakladatelem byl lékař Jivaka Kumar Bhakka, který se prý přátelil s Budhou a lékařem komunity buddhistických mnichů. Právě mniši dokonale znali principy této ozdravné terapie a přenesli ji do ostatních částí Asie.

Masáž nebyla v Thajsku nikdy považována za práci, ale za spirituální praxi. Je úzce spojena s buddhistickým učením. Začíná totiž krátkou meditativní modlitbou, vzpomínkou na učitele, soustředěním mysli na vlastní masáž. Thajci se snaží vždy vytvořit příjemné prostředí - uklidňující hudbou, vonnými tyčinkami. K masážím patří i svíčky a sošky Budhy. V průběhu masáže je také důležitý dechový rytmus a sladění dechu maséra s dechem pacienta, čímž se vytvoří vzájemná harmonie. Mekkou thajské masáže je Bangkok a chrám Wath Po. V něm se po staletí vyučuje, jak správně stlačovat určité body na těle, aby bylo dosaženo zdravotního účinku. Název masáže  Nuad Boran vychází z thajského slova Nuad  (masáž) a ve volném překladu znamená tradiční starověká thajská masáž.

Požitek z thajské masáže

Zatímco klasická masáž se orientuje převážně na mechanické hnětení svalů a měkkých tkání, thajská používá pasivní přetahování a jemný tlak v místech neviditelných energetických drah. Při thajské masáži se využívá deset drah, na kterých se nacházejí důležité tlakové body, které by měly stačit k léčbě celého těla. Je založena na stlačování jednotlivých bodů od palců nohou až po hlavu a protahování svalů a kloubů. Proto se jí někdy říká i jogínská masáž. Stlačení bodů je jakási přípravná fáze před samotnou masáží, kdy se protahují určité části těla s využitím prvků jógy.

Masáž se provádí nasucho, doporučují se dlouhé kalhoty z tenké měkké látky a tričko. V některých salonech vám dokonce „masírovací" oděv zapůjčí. Samotná masáž probíhá na masážním lehátku nebo na speciální podložce. Nejprve se začínají masírovat chodidla, kde je velké množství reflexních plošek, a ty pak po promasírování pomohou uvolnit problematická místa. Pokračuje se nohama v poloze na zádech přes břicho a horní končetiny, poté následuje poloha na boku a na břiše, končí se vsedě. Sestava vrcholí velkými jógovými pozicemi, kterých byste sami jako netrénovaní nemohli dosáhnout. Masér k tomu používá protahovací cviky páky, kdy využívá svoji tělesnou váhu i vaši váhu.

Thajská masáž trvá déle než masáž klasická. Na správnou thajskou masáž byste si měli vyhradit dvě až tři hodiny. Minimální čas masáže je hodina. Jedna masáž nepomůže odstranit problémy naráz, ale postupně, takže se nechte masírovat častěji. Kromě klasické suché si můžete vybrat například aromatickou olejovou masáž. Alespoň dvanáct hodin po ní byste se neměli koupat, aby se neznehodnotil účinek vonných olejů. Speciálně pro ženy je určená dynamická masáž na odstranění celulitidy a formování postavy. Doporučuje se pro peelingový efekt.

Proč se nechat masírovat?

  • masáž uvolňuje toxiny z kloubů, svalů a tkání
  • zvyšuje cirkulaci krve lymfy
  • uvolňuje bolest svalů a kloubů
  • odstraňuje bolestivost páteře
  • posiluje nervový systém.

Masáž v boxu

Na rozdíl od klasických masáží při této indické ležíte v dřevěném boxu, do kterého spodním roštem proudí bylinná pára. Díky tomu se na pokožce otevřou póry a výživné látky z léčivých olejů lépe pronikají do těla. Tradiční indická procedura posiluje imunitní i nervový systém. Díky masáži můžete účinně odstranit únavu a stres, pomůžete i své kůži. Zlepšuje totiž vyplavování škodlivých látek z těla. Při tomto druhu masáže se na kůži kape olej. Pak následuje samotná masáž. Dopřát si můžete masáž celého těla, i masáž částečnou - v takovém případě se masér zaměří jen na záda, chodidla nebo hlavu. Indickou masáž snéhan odložte, když máte horečku nebo akutní zažívací potíže. Vyhnout by se jí měly i těhotné ženy a ty, které menstruují. Na masáž nechoďte ani krátce po jídle. Před masáží je ideální nejíst asi tři hodiny, aby se nepotlačila trávicí síla organismu.

V čem spočívá její kouzlo?

Léčivá síla této masáže je ukryta v olejích, které se při ní používají. Při proceduře vás v zimě zahřeje teplý olej, v létě se používá olej studený, který tělo ochladí. Oleje se získávají z různých částí bylin a květů. Každá rostlina má svoji léčivou sílu, proto se olej vybírá podle toho, které části těla je potřeba dodat energii. Celoročně se používá hořčičný olej.

Masér ze všeho nejdřív polije část těla olejem, promasíruje ji a plynule přechází na další část těla. Zpravidla začíná masáží levého ramene a postupně přejde na přední část levé nohy. Postup zopakuje na pravé straně. Poté promasíruje zadní část levé nohy, přejde přes levou polovinu zad až k lopatce. Podobnou péči následně věnuje pravé straně těla. Závěr patří uvolnění zad, páteře a hlavy.

Masáž z Polynésie

Při masáži ma-uri, jejíž kořeny sahají až k starým polynéským léčitelům, propojí masér rituální taneční kroky a vlnivé pohyby. Rozproudí tím energii v těle, ztuhlé svaly a klouby se uvolní, pročistí se krevní oběh a lymfatické cesty. Slovo ma-uri pochází ze starého domorodého jazyka Polynésanů a v doslovném překladu znamená potomek bílého světla nebo dítě čistoty.

Tato masáž je originální tím, že masér při práci s tělem spojí dynamický pohyb, dotek a rytmus. Tím se rozproudí energie v celém těle a nastartuje se proces ozdravování. Masáži předchází rituální tanec, při kterém masér hlubokými nádechy nabírá energii a vzápětí ji rukama a výdechy vypouští. Kromě energie působí i duševní stav člověka. Masáž ma-uri se provádí na celém těle, na zádech a nohou je silnější, masáž na hrudníku je jemnější. Ma-uri využívá mužské i ženské prvky. Staří Polynésané neměli v slovníku slovo léčení. Učili se být vyrovnaní, mít rovnováhu mužského a ženského principu v těle i myšlení. Říkali, že nemoc jako taková neexistuje, když se člověk naučí ovládat sám sebe na všech úrovních, tedy fyzické, psychické, spirituální i citové.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.