Kód pojišťovny

Zdravý jídelníček

Ilustrační obrázek

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Nejste sami, doporučenou hladinu cholesterolu překračují dvě třetiny české populace. Na onemocnění srdce u nás každý rok umírá okolo padesáti tisíc lidí. Kromě dědičnosti má na tento smutný fakt vliv i nesprávný životní styl spojený se stresem, nevhodná strava a přejídání se. Lékař vám určitě doporučí pohyb a změnu jídelníčku. Zkuste středomořskou kuchyni. Vědci už dříve prokázali, že lidé z těchto končin žijí až o desítky let déle než obyvatelé střední Evropy, a kardiovaskulární onemocnění je postihují dokonce o polovinu méně.

Tajemství dlouhověkosti

U obyvatel Středomoří byl prokázán nižší výskyt srdečních a nádorových onemocnění, například rakovina tlustého střeva se zde vyskytuje méně často než ve střední Evropě. Navíc se zde tato onemocnění vyskytují v pozdějším věku. Dlouhou dobu se věřilo, že zdraví a vitalita obyvatel Středozemí jsou zásluhou příznivého klimatu a odolného genetického kódu. Avšak když odborníci analyzovali tradice a složení středomořské kuchyně, ukázalo se, že zdraví a dlouhověkost obyvatelům dává po staletí budovaný systém výživy, který odpovídá většině nároků zdravého stravování. Středomořskou dietu lze použít jako léčebnou dietu, protože jí můžeme ovlivnit hladinu tuků v krvi.

Základem středomořské kuchyně je chléb, obiloviny, luštěniny, ořechy a zelenina. Zeleninu je třeba konzumovat v co největší míře čerstvou, chléb jíst tmavý nebo celozrnný, rýži divokou a těstoviny z tvrdých druhů pšenice. Právě v těchto produktech jsou nejvíce zachovány vitaminy a minerály potřebné pro životní procesy, a vláknina, která ulehčuje činnost žaludku a trávicímu traktu. Většina těchto potravin navíc obsahuje složité sacharidy, které se v těle štěpí pomalu a nadlouho zanechávají pocit nasycení. Při tom všem nemají základní potraviny středomořské kuchyně skoro žádný tuk a cholesterol. Nezbytnou součástí jižní kuchyně je olivový olej a sklenka vína s vodou k jídlu. Navíc Jihoevropané věnují jídlu čas a nestresují se spěchem.

Na zeleninu stále zapomínáme

Jsou stovky způsobů, jak dokáží obyvatelé Středozemí připravit chutně zeleninu, ať už ve formě salátů nebo příloh. Zásobuje naše tělo vitaminy, minerály a vlákninou při relativně  nižším obsahu energie, číž pozitivně ovlivňuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Vitaminy obsažené v zelenině také neutralizují vliv volných radikálů, které se významně podílejí na vzniku nádorových onemocnění. Podle odborníků je nejvhodnější denní příjem ovoce a zeleniny v množství pěti dávek, tedy přibližně 600 gramů.

Ryba nejen o Vánocích

Skoro každodenně jedí obyvatelé Středozemí i ryby nebo jiné plody moře. Ryby obsahují jen malé množství nasycených tuků a hodně zdraví prospěšných  omega-3 kyselin, které chrání před kardiovaskulárním onemocněním. Podle nejnovějších výzkumů ovlivňují tyto kyseliny pozitivně i stav a funkce mozkových a nervových tkání a pomáhají při léčbě chronických zánětlivých onemocnění. Jedno jídlo z mořských ryb týdně údajně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění na polovinu. Zajímavé je, že tento zdraví prospěšný účinek má jedno jídlo z mořských ryb za týden, ale dvě jídla týdně nemají žádný pozitivní efekt navíc. Dvě porce mořských ryb týdně doporučují lékaři kvůli důležitému jodu.

Zelené zlato

Olivový olej dávají ve středozemní kuchyni snad do každého jídla včetně polévek a salátů. Olivový olej, obsahující mononenasycené tuky, stimuluje trávení a činnost jater. Kromě toho obsahuje větší množství vitaminu E, který je často nazýván elixírem mládí. Olivový olej je snadno stravitelný a podporuje vstřebávání živin. Část oleje, která není vstřebána, může působit v tlustém střevě antioxidačně jako prevence rakoviny. Mononenasycené kyseliny v tomto oleji prospívají především srdci, protože snižují hladinu cholesterolu, který ucpává cévy. Zejména panenský olivový olej příznivě působí na lidské zdraví díky tomu, že je získáván lisováním za studena a uchovává si kromě dalších důležitých složek všechny biologicky aktivní látky jako nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a rostlinné fenoly.

Rostlinné fenoly mají výrazné antioxidační účinky. Pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence aterosklerózy, rakoviny a dalších nemocí. Nenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová, linolová a linoleová) jsou nezbytné pro metabolismus. Kyselinu linolovou a linoleovou si organismu nedokáže sám vyrobit, takže je musí přijímat ve stravě. Obě tyto látky mají důležitou roli při udržování zdravého srdce. Antioxidanty chrání buňky před škodlivými radikály a zpomalují stárnutí organismu.

Víno a bylinky

K jídlu patří sklenka vína. Často je to ovšem víno stolní, s nízkým obsahem alkoholu a bohatě ředěné vodou. Většina lékařů se shoduje na tom, že  malé množství alkoholu zdraví neškodí, naopak je prevencí srdečně-cévních chorob. Sklenice vína denně zlepšuje hladinu tuků v krvi. Kromě toho víno a hrozny obsahují flavonoidy, které neutralizují ničivý účinek volných radikálů.

Typické pro středozemní kuchyni je používání čerstvých a sušených bylinek, papriky, česneku a různých druhů koření. Kromě toho, že jídlo skvěle dochutí, napomáhají látkové výměně a ulehčují trávení.

Oříšky nejen pro Popelku

Ořechy, mandle, lískové ořechy snižují koncentraci špatného cholesterolu a dalších krevních tuků, triglyceridů. Jsou zdrojem látek, které chrání cévy proti ucpávání sraženinami. Ořechy obsahují přírodní formu vitaminu E, dále hořčík a  draslík, které snižují krevní tlak. Je v nich obsažena látka arginin, která rozšiřuje cévy a chrání tak srdce. Ořechy však nesmějí být pražené a solené.

Výhody středozemní diety

  • Chrání srdce a krevní oběh a působí jako prevence srdečně-cévních onemocnění.
  • Ovlivňuje krevní srážlivost.
  • Zlepšuje citlivost organismu na inzulín a chrání před cukrovkou druhého typu.
  • Chrání před rakovinou tlustého střeva, prostaty a prsu.
  • Prospívá nejen zdraví, ale i kráse, protože jídla obsahují velké množství vitaminu E.
  • Prakticky neobsahuje potraviny, které by byly špatně stravitelné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.