Kód pojišťovny

Nejen chřipka dokáže potrápit

Ilustrační obrázek

Zánět průdušek je klasickým onemocněním chřipkové sezony, často se vyskytuje jako průvodní onemocnění virového zánětu horních cest dýchacích nebo chřipky. Zánět průdušek čili bronchitida je zánět širokých dutých trubic (bronchů), které přivádějí vzduch z průdušnice do plic. Zánět vyvolává řada virů a bakterií. Dojde-li k podráždění a k otoku bronchů, začnou produkovat nadměrné množství hlenu, který dráždí sliznici dýchacích cest a vyvolává záchvaty kašle. Nemoc poznáte snadno: pacient zpočátku trpí nepříjemným suchým kašlem. Kromě typického kašle může pacient pociťovat bolest za hrudní kostí, obvykle má zvýšenou teplotu, bolesti hlavy, popadá dech, může i sípat. Dostaví se únava, bolesti kloubů a svalů. Dráždivý kašel se po několika dnech mění na produktivní, pacient začíná vykašlávat hleny. Zánět průdušek může být také vyvolán chemickými výpary, tabákovým kouřem nebo prachem. Časté záněty průdušek mohou být příznakem závažnějšího poškození plic způsobeného kouřením, astmatem nebo jinou plicní chorobou. Léčba bronchitidy trvá jeden až tři týdny. Jestliže se příznaky nemoci vracejí, jde pravděpodobně o chronickou bronchitidu. Vykašláváte-li hlen déle než tři měsíce alespoň dva roky po sobě, trpíte pravděpodobně chronickým zánětem průdušek. Chronická bronchitida je obvykle spojena s kouřením, avšak svou roli hraje také znečištěné ovzduší, výpary, prach či alergie. Chronická bronchitida postihuje asi 5 % populace.

Kdy k lékaři

Lékaře vyhledejte, pokud:

  • příznaky trvají tři až čtyři dny a nelepší se,
  • zánětem onemocní malé dítě nebo starší člověk,
  • hlen, který vykašláváte, tmavne či houstne,
  • vykašláváte krev nebo se vaše dýchání stále horší,
  • trvalý kašel narušuje váš spánek,
  • onemocníte-li zánětem průdušek a trpíte nějakou srdeční nebo plicní nemocí.

Léčba

Bronchitida se obvykle neléčí antibiotiky, původcem onemocnění bývají většinou viry. Bakteriální záněty průdušek tvoří podle odhadů jen asi deset procent akutních onemocnění. Lékař může předepsat léky na uvolnění kašle a zklidňující inhalanty na ulehčení dýchání. Pozor si dávejte na přípravky, které tlumí kašel. Ty by se měly užívat jen v nejnutnějších případech. Pro vyléčení choroby je totiž nutné, aby se hlen vykašlal - proto jsou pro léčbu naopak důležité léky, které kašel podporují. Vezmete-li si na odkašlávání přípravek, který kašel potlačuje, může dojít k hromadění hlenů v plicích. Inhalujte, sprchujte se  v horké vodě, aby se vám uvolnil hlen z plic. Pijte hodně tekutin, alespoň osm až deset velkých sklenic denně. Při léčení zánětu průdušek mohou uškodit i antihistaminika, která užívají alergici. Tyto přípravky, které rozšiřují průdušky, totiž zároveň přispívají k zahuštění hlenu a tím komplikují jeho vykašlávání.

U každé virózy však platí, že pro uzdravení musíte odpočívat v teple. Není vhodné časté přecházení z tepla do zimy. Pokud to je možné, používejte zvlhčovače vzduchu a vyvarujte se prašnému prostředí.

Vsaďte na bylinky

Jako inhalanty se doporučují esence eukalyptu, yzopu a santalového dřeva. Eukalyptus se považuje za dobrý prostředek k pročištění hlavy, santal za uklidňující prostředek. Terapeuti mohou předepsat lék na bázi bylin, mezi které patří: podběl, lékořice, tymián, zázvor, bez černý. Určitě byste si měli při bronchitidě koupit vitamin C a flavonoidy, které pomáhají tělu v boji proti virům. Vhodný je mateřídouškový čaj, který ředí hlen. Pro léčbu a prevenci zánětu průdušek bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Terapeuti se také domnívají, že když ze stravy vyloučíte mléčné výrobky a jíte pouze syrové potraviny, zabráníte tvorbě hlenu.

Jak onemocnění předcházet

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným prostorám.
  • Ve dnech, kdy se očekává zvýšená koncentrace smogu, omezte tělesná cvičení a dlouhé vycházky.
  • Rýma a kašel se většinou přenášejí dotykem. Nesahejte si rukama na obličej, zejména na oči, ústa, nos, místa, kudy se infekce nejčastěji dostane do těla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.