Kód pojišťovny

Děti a volný čas

Ilustrační obrázek

Zhruba desetina dětí denně zažívá nudu a tráví čas doma nicneděláním. Dalších téměř 30 % se v takové situaci ocitá několikrát za týden. Pokud vás zajímá osud vašich dětí, asi by vám nemělo být lhostejné, co ve svém volném čase dělají. Na druhou stranu volného času děti nemají nadbytek a rok od roku jim volného času ubývá. Proto je třeba tento čas investovat do činnosti, ve které dítě může rozvíjet své schopnosti. Rodič by neměl být nekritický. Kdo tlačí dítě do aktivity, na kterou potomek nestačí, může dítěti přivodit zklamání a poruchy sebevědomí.

Více než polovina školáků se dívá denně na televizi. Průměrně tráví děti před obrazovkou 1,6 hodiny denně! Čím je dítě starší, tím také tráví u televize více času. Výrazně méně času tráví u televize děti z venkova. A nejméně času tráví u televize jedináčci žijící jen s jedním rodičem. Televize by neměla být nikdy puštěna jako kulisa a dítěti ve školním věku by rodiče měli programy kontrolovat. Trávit čas před obrazovkou není aktivní způsob trávení volna, ale pasivní. Dítě upadá do virtuálního světa fantazie, který dítě nerozvíjí. S počítačem na tom nejsou děti o moc lépe. Z výzkumů vyplynulo, že průměrně stráví český školák u počítače 1,4 hodiny denně. Nadpoloviční většina školáků hraje na PC hry nebo surfuje na stránkách několikrát týdně. Více než dvě třetiny dětí se domácí přípravě na školní vyučování věnuje denně, další čtvrtina skoro každý den. S přípravou do školy to tak špatné není, horší je to s četbou knih. 63 % školáků přečte totiž nanejvýš jednu knihu měsíčně. Průměrně stráví četbou asi hodinu denně, což je v porovnání se sledováním televize mnohem méně.

Kroužek podle schopností

Do zájmového kroužku nechodí téměř 10 % dětí, což je poměrně vysoké číslo vzhledem k tomu, jaká je dnes nabídka. Nejvíce dětí navštěvuje umělecké kroužky (výtvarný, hudební, dramatický) - nejméně jedna třetina, za nimi jsou sportovní kroužky. 16 % školáků naopak navštěvuje 3 a více kroužků. Odborníci doporučují začít s kroužky ve školním věku.

Výběr kroužku by měl být výsledkem vzájemné dohody mezi rodiči a dítětem a zcela určitě by neměli rodiče dítě přetěžovat, i kdyby chtělo samo stíhat všechny kroužky. Každý má předpoklady být v něčem dobrý. Když má dítě na něco talent nebo nadání, většinou jej tato konkrétní věc dlouhodobě přitahuje, chce se jí věnovat a spontánně se k ní vrací. Často o předmětu svého zájmu mluví, má ve zvolené činnosti dobré výsledky, a hlavně mu dělá radost. Když si nejste jistí, zda má vaše dítě skutečně předpoklady k činnosti, které by se rádo věnovalo, poraďte se s vedoucím, který kroužek vede.

Jak správně vybrat kroužek?

  • Proberte všechna pro a proti.
  • Nepřenášejte na děti své přání z dětství a nepromítejte do nich nenaplněné sny.
  • Respektujte nadání dítěte a jeho zájem.

Nezapomínejte, že i to nejtalentovanější dítě mívá období, kdy jej oblíbená aktivita přestane na chvíli bavit. Většinou se k ní v nějaké podobě vrátí. V době „nezájmu" dítěti jeho koníček připomínejte. Pokud je skutečně nadané, můžete trvat i na tom, aby např. taneční nebo výtvarnou školu neopustilo. Později vám možná i poděkuje, protože mu právě dovednosti získané v kroužku mohou pomoci ve volbě zaměstnání.

Kdy začít

Je vhodné přihlásit do kroužku prvňáčka? Pokud se už v mateřské školce věnovalo dítě nějaké činnosti nebo jej nějaká aktivita baví, že je pro něj zároveň i odpočinkem, klidně jej do kroužku zapište. Když do žádného kroužku nechodilo, zvažte, zda zvládne první třídu bez problémů. Pro některé děti je nástup do školy velkou zátěží a na školní režim se adaptují déle. Takovým dětem dopřejte raději odpoledne kvalitní odpočinek a dostatek času na pohyb a volnou hru, při které se odreaguje a rozvíjí svou fantazii. Když si dítko zvykne na školu, ve druhé třídě ho bez obav můžete do kroužku přihlásit.

Sportem proti nadváze

Dnešní děti mají pohybu spíš nedostatek Mezi školáky je stále větší počet dětí s nadváhou, které nevydrží běžet ani sto metrů. Vesnické děti mají i dnes více pohybu. Sportovní kroužek dítěti ale nevnucujeme. Máte-li doma malého knihomola, pro jeho zdraví postačí, když s ním budete jezdit na kole, jezdit na hory. Zdá-li se vám, že vaše dítě potřebuje pohyb, zvolte tanec, který je spíš pro děti zábavou.

Nepropadejte módním záležitostem. Dnes je u nás velmi populární tenis. Rodiče si často myslí, že právě z jejich dítěte se tréninkovým drilem stane vrcholový sportovec.Intenzivně trénovat by však měly jen velmi nadané děti, které hra baví. Ty děti, které mají jen minimální nadání, by se měly poohlédnout po jiném druhu sportu, ve kterém mají větší předpoklady na seberealizaci i případný úspěch.

Ze školy do školy

Přihlásili jste své dítě do kroužku angličtiny už ve školce s představou, že bude pak mít lepší výsledky ve škole? A uděláme pro něj to nejlepší, když mu ještě přidáme odpoledne kroužek angličtiny? Uvědomte si, že jazyková škola je vyučování po vyučování. Pro mnoho dětí představuje stres a zátěž. Když je školák jazykově nadaný, bude mu stačit školní angličtina, kterou si může později zdokonalit pobyty v zahraničí. A pokud dítě k jazykům nadání nemá, nutit jej učit se ještě po vyučování v něm vyvolá akorát odpor. Mnoho dětí na střední škole přijde na to, že bez angličtiny to prostě nejde a zlepší se.

Nezapomeňte na odpočinek

Dospělí mají často tendenci zapsat dítě do několika kroužků, aby si byli jistí, že se dítě odpoledne nenudí. To však není optimální řešení. Dítě si potřebuje odpočinout doma při volné hře. Děti potřebují vědět, že je dobré si odpočinout. A že odpočívat znamená zbavit se tělesného i psychického napětí a načerpat síly. Potřebuje pochopit, že odpočinek nemůže skončit, dokud jejich tělo nenaplnil klid. Proto je nemůžeme jen tak poslat do jejich  pokoje. Odpočinek nemůžeme nařizovat autoritativně, zvlášť pokud jde o malé děti. Jakmile se děti naučí reagovat na náznaky, které vysílá jejich tělo, a chápat odpočinek jako něco zdravého a příjemného, často si ho „vyhlásí" samy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.