Kód pojišťovny

Všelék propolis

Ilustrační obrázek

Lidová medicína zná propolis stovky let. V minulosti byl považovaný za téměř univerzální lék. Propolis je vynikajícím přírodním lékem, jehož léčivé vlastnosti byly známy už za dob egyptských faraonů. Léčení propolisem se nejvíce využívá v přírodním léčitelství, kde spadá pod takzvanou apiterapii - léčbu přírodními včelími produkty. Dále se využívá v homeopatii, kde je hlavní složkou hned několika preparátů.

Co je to propolis

Propolis je pryskyřice, kterou rostlina vylučuje jako ochranu svých zranitelných částí před plísněmi, viry a bakteriemi. Včely ho sbírají společně s pylem a utěsňují jím vnitřní stěny každé nové buňky postavené v plástu. Každá rostlina si pro svou ochranu vytváří propolis v úplně jiném složení, a protože jsou včely při sběru nektaru věrné jednomu druhu rostliny, propolis jednoho včelstva se složením liší od propolisu z jiného, které jej sbírá na jiné rostlině. A právě tato „nejednotnost" zabraňuje využití propolisu v běžné medicíně. Aby totiž z nějaké látky byl vyroben lék, musí mít výchozí surovina stále stejné složení a stále stejný poměr jednotlivých částí.

Propolis v léčitelství

Propolis  ničí bakterie a  zastavuje jejich růst, ničí plísně, působí proti virům a je protizánětlivý. Funguje i jako přírodní anestetikum, protože způsobuje místní znecitlivění. Také povzbuzuje imunitu, podporuje hojení ran nebo snižuje krevní tlak. Je výborný na opary, odřeniny, otlaky, drobné popáleniny, ztvrdlou kůži i drobné ranky. Stačí kousek surového propolisu rozehřát v dlani, vytvarovat placičku a tu přiložit na postižené místo, převázat obvazem nebo zalepit náplastí. Pokožka za několik dní změkne a rychleji se hojí. Kousek přírodního propolisu se doporučuje dát si na bolavý zub nebo při angíně a chřipce jej podržet v ústech, nejlépe celý den a noc.

Možný alergen

V žádném případě nesmějí propolis používat ti, kteří jsou na něj alergičtí, dále těhotné ženy a lidé, kteří trpí jakýmkoli závažným srdečním onemocněním. Asi jedno promile lidí má na propolis alergii. Zjistíte ji tak, že kouskem vaty namočeném v propolisové tinktuře potřete kůži na zápěstí a necháte zaschnout. Jestliže místo do 24 hodin nezčervená ani se neutvoří pupínky, či zarudnutí, pak lze propolis užívat.Vnitřně lze propolis použít pouze po předchozí konzultaci s lékařem.

Propolisové přípravky

Lidová medicína s propolisem pracuje odedávna a v současné době je na trhu tolik různých aplikačních forem léčivých přípravků s propolisem, jen si vybrat. Pokud věříte svým léčitelským schopnostem, můžete si připravit propolisovou mast. Potřebujete masťový základ - nejlepší je bílá vazelína, kterou koupíte v každé lékárně. V porcelánové misce rozpustíte 100 gramů lékařské vazelíny a velmi pomalu a za stálého míchání dřevěným kolíčkem vsypáváte propolis (10g). Je třeba postupovat  pomalu a pořádně míchat, aby se každá částečka propolisu důkladně obalila mastí. Při příliš rychlé práci se propolis srazí. Hotovou směs přefiltrujete přes složený obvaz do čisté nádoby. Mast necháte v chladnu ztuhnout a uchováváte ji v chladničce - při pokojové teplotě každá mast po určité době žlukne. Mast se užívá k hojení řezných ran, na hnisavé rány, hojí čerství jizvy. Je vhodná také na ekzémy, plísně nebo omrzliny.

K podobnému užití je určena propolisová tinktura. Obvykle se propolis rozpouští ve čtyřicetiprocentním alkoholu. Na sedm gramů propolisu použijete asi 100 gramů lihu. Necháte asi deset dní louhovat a každý den protřepete. Pak přefiltrujete a můžete hned užívat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.